Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kladno potřebovalo na vítězství tři sety. Jihostroj v Českém poháru končí

Ani letos nepozvednou Jihočeši nad hlavu trofej pro vítěze Českého poháru. Čtvrtfinálové utkání proti Kladnu nezvládli a po třech setech končí svou pouť.

Úvod první sady se zdál být vyrovnaný, ale pouze do té doby, než se Jihočeši začali srážet vlastními chybami. Potvrdila to nevydařená souhra, po které nezvládl zaútočit Sobotka. Kladno vedlo 5:2 a trenér Dvořák volil oddechový čas. Ani po něm se Sobotka neprosadil, zastavil ho Trojan. Jihostroj se ale vypracoval nahoru. Před technickým time-outem útočil Hýský pouze do sítě, k tomu přidal bod z podání Habr, což otočilo vývoj ve prospěch Českých Budějovic. Jihostroj své vedení pomalými kroky navyšoval, až i kouč Fortuník za nepříznivého stavu 10:13 zvolil pauzu pro své svěřence. Udělal dobře, Středočeši se oklepali a před oddechovým časem třemi body v řadě získali vedení znovu na svou stranu. Jihočechy poté potrápil servis Hietanena, který měl notnou dávku štěstí. Kladno se díky němu dostalo do vedení 19:15. Do koncovky tak za Hackwortha zamířil Gevert. Přesto se však nedařilo eliminovat chyby na příjmu. Křesťan dokonce bodoval přímo mezi rozhozené hráče, a tak Filu nahradil Kraffer. Ani on však nepomohl k obratu, naopak při servisu Hýského chyboval a dovolil získat Kladnu za stavu 23:19 první setbol. Ten lídr extraligy ihned využil.

Do druhého dějství už od začátku nastoupil Gevert. Přesto bylo znát, že formu teprve nabírá. Až do prvního povinného time-outu šlo o velkou přetahovanou. Před ním však získal rozdílový bod Křesťan a Kladno vedlo 8:6. Po návratu na hřiště ale Jihočeši uzavřeli prostor nad sítí, srovnali na 8:8, a dokonce po špatném příjmu soupeře šli do vedení 9:8. Gevertovi s každou další výměnou na hřišti narůstalo sebevědomí. Potvrdil to dělovým esem, po kterém to nevydržel trenér Fortuník a dal hráčům oddechnout. Světelná tabule ukazovala pro České Budějovice skóre 11:9. Náskok ale dlouho nevydržel. Michálka zablokoval na hlavním kůlu Hýský, poté neuspěl ani Gevert, což před technickým time-outem vrátilo vedení Kladnu. Po něm Hýský dvakrát nachytal českobudějovické volejbalisty ze servisu a přinesl týmu stav 20:15. Opět to tak šel na taraflex zkusit zvrátit Kraffer a po něm i Červinka. Ale Jihostroji nevycházelo nic, což v konečném součtu rozhodlo o osudu druhé části. Na její kvalitě však částečně ubral také hlavní rozhodčí. Kuliha s Gevertem sice odvrátili dva setboly, to však bylo málo. Sada výsledkem zkopírovala první set.

České Budějovice to ve třetím setu zkusili z Kulihou na smeči. Týmy spolu byly na počátku v těsném kontaktu, pak ale začal úřadoval Gevert a na světě bylo vedení 8:5. O poctivě vypracovaný tříbodový náskok ale Jihočeši začali po povinné pauze přicházet. Kladenský trojblok poprvé dorovnal ve výměně za stavu 10:11 a znovu ukázal, že to s vítězstvím ve třech setech myslí vážně. Když chvíli nato Michálek zaútočil nepatrně do autu, Středočeši vedli 13:11. Následně se do hry vrátil Hackworth. Jenže Jihostroj nadále trápil příjem a Kladno cíleně vyhledávalo Kulihu. Stav byl 17:12 vítěze základní části a pro tým Reného Dvořáka se nebezpečně přibližovala koncovka sady. Naopak Středočechům vycházelo vše, zdobila je především obrana, díky které se českobudějovickým hráčům nedařilo snadno končit výměny. Závěr se ale ještě zdramatizoval po servisu Hackwortha, jenž esem snížil už na 18:21. To bylo ale ze strany Jihostroje vše. Po Křesťanově esu přišel první mečbol a na následující výměnu ani po rozhodnutí sudího nepřišlo. 

Kladno - České Budějovice 3:0 (19, 19, 18)

Rozhodčí: Dmejchal – Buchar. Nejvíce bodující hráči: Hýský (13) – Gevert (9). Diváků: 550. Čas utkání: 81 minut.

Kladno: Hietanen, Křesťan, Zajíček, Trojan, Hýský, Van Haarlem – libero Sparidans. Střídal Gillien. Trenér Milan Fortuník.

České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Fila, Hackworth, Sobotka – libero Kryštof. Střídali Todua, Gevert, Kraffer, Červinka a Kuliha. Trenér René Dvořák.

Štítky Kladno, České Budějovice, Český pohár, Jihostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kladno potřebovalo na vítězství tři sety. Jihostroj v Českém poháru končí  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.