Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Trenér Svoboda hodnotí své působení u volejbalistů pozitivně. A řeší další angažmá

Volejbalový klub České Budějovice odvolal po domácí porážce s Tel Avivem trenéra Jana Svobodu. V rozhovoru se vrací k minulým sezonám i tomu, o kolik vítězství měli mít Jihočeši navíc v té letošní.

Ohlédněte se za svým působením v Jihostroji.
Do klubu jsem přišel na podzim 2011 a šel jsem do jednoho z nejlepších družstev v České republice. Byl jsem rád. Smlouva byla nabídnuta na pět let a přijal jsem ji. Po jejím uplynutí jsem přijal ještě roční prodloužení. Ze svého pohledu hodnotím působení u týmu jako pozitivní.

Kterého úspěchu si nejvíce vážíte?
Člověk samozřejmě vzpomíná na vítězství nebo příjemné situace. Z tohoto pohledu bych vyjmenoval sezonu 2012 a 2014, kdy jsme získali titul. Ale musím říct i jiné fakty. Každý rok se nám podařilo postoupit do play-off, kromě loňské sezony jsme navíc každý rok postoupili až do finále. Dostat se do něj a hrát ho čtyřikrát za sebou je příjemné a ukazovalo to na partu družstva a výsledek naší práce. Jestli se pak podaří uhrát titul, to už je věc mnoha okolností.

Uspěli jste ale i na mezinárodním poli…
A to jsou okamžiky, na které se dobře bude vzpomínat. Uhráli jsme v Lize mistrů vítězství 3:0 v italském Cuneu, který patří mezi velkokluby. Porazili jsme i Berlín a Budvu. To se samozřejmě nezapomíná.

Co diváci v Budějcích? Do haly chodili pravidelně.
Diváci si cestu na volejbal sice našli, ale vybírají si jen dobré zápasy. Vím, že ještě čtvrtfinále play-off je pro budějovického diváka málo lákavé. Plná hala chodila jen na top zápasy nebo v play-off od semifinále. Ve smyslu fandění se v republice najdou lepší fanoušci.

V dohledné době by mělo konečně dojít k přebudování Sportovní haly. Mrzí vás, že se to nestalo za vašeho působení?
Ne. Ono se to říkalo už při mém nástupu, že do několika let budeme v nové sportovce. A sám víte, jaký je teď rok a v jaké je to fázi. V současné hale jsem i hrával a ani tehdy a ani teď mi nevadila. Chápu ale diváky, že komfort pro ně není nejlepší.

Druhý trenér Dvořák se po sezoně měl stát hlavním trenérem, což veřejně potvrdilo vedení klubu. Jak jste tento fakt vzal? Je to přece jen hodně nestandardní postup…
Je to rozhodnutí vedení, ale souhlasím, že je to nestandardní.  

V letošní sezoně je Jihostroj zatím za svými možnostmi.
Je otázka, co je za očekáváním. Soutěž je od začátku nějak rozehraná a všichni trenéři se shodují, že letos je extrémně vyrovnaná. Potvrzuje to fakt, že není jen o pár týmech jako dříve. Podívejte se třeba na Kladno, které zaslouženě vede. Dobře hrají i další a je to dobře. Hodně zápasů končí překvapivými výsledky. Favorit prohrává i s papírově slabšími týmy a je potřeba každý zápas hrát naplno. Když se otočím zpátky, měli jsme mít navíc dvě výhry. Ale jsme v polovině soutěže a do play-off je ještě daleko.

Kam povedou vaše další volejbalové kroky?
To zatím nevím. Jsem rád, že mám nabídky z volejbalového prostředí a budu se tomu v nejbližší době věnovat.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jan Svoboda, volejbal, trenér, České Budějovice, Tel Aviv, playoff, Jihostroj, Česko, Liga mistrů UEFA, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trenér Svoboda hodnotí své působení u volejbalistů pozitivně. A řeší další angažmá  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.