Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pod vánoční stromek si Jihostroj nadělil postup do dalšího kola Vyzývacího poháru

Bez zbytečného protahování se ve Sportovní hale odehrála odveta prvního kola Vyzývacího poháru. Jihostroj potvrdil, že je v souboji s maďarským týmem Vegyész RC Kazincbarcika favoritem a hladce zvítězil ve třech setech. Po Novém roce se tak může těšit na další evropské klání.

Úvod střetnutí nezvládl na servisu Toronyai, ale vzápětí Banai zastavil Geverta a bylo srovnáno. Situace se opakovala, to když neuspěl přes Árvu domácí Fila a i následný třetí blok hostů byl úspěšný. Ti tak vedli 3:1. Jihostroj ale brzo srovnal a díky Habrovo dvěma přímým podáním otočil vývoj na 5:3. Chvíli nato zase Fila překvapil Dudáse a domácí měli na svém kontě tříbodový náskok. Ten po technickém time-outu začal narůstat a Jihočeši se dalšími pěti body při servisu Geverta velmi dobře připravili na koncovku sady. Naopak soupeř se nadále nemohl dostat do hry a vlastními chybami čím dál více ztrácel šanci postarat se o drama. Do hry se tak mohl zapojit místo Geverta i americký univerzál Hackworth. Když navíc Sobotka navýšil po špatném příjmu na 20:13, zdálo se být o osudu prvního dějství jasno. Hned první setbol byl po dobrém servisu Michálka proměněn a Jihostroj bral set poměrem 25:16. 

Kazincbarcika musela zapnout ze všech sil a na začátku druhé části se statečně rvala s českobudějovickými volejbalisty. Přesto však při povinné pauze Jihostroj kopíroval předchozí dění, vedl 8:5. Napínavou rozehru hned po time-outu rázně ukončil Habr a vyburcoval publikum ve Sportovní hale k ještě bouřlivější kulise. V té se maďarskému celku nehrálo dobře a znovu začal ztrácet půdu pod nohama. Důkazem byl útok Hackwortha, který procedil míč přes pevný trojblok hostů. Skóre bylo 14:7. Náskok poté ještě Vegyész svými chybami o dva body navýšil a Jihočeši tak zcela poklidně kráčeli za postupem, jenž by zisk druhé sady potvrdil. Proto mohl za Michálka na hřiště Kuliha, který se hned uvedl pečlivě vytlučenými bloky. Trenér Sándor Toma se ještě pokusil své svěřence nabudit oddechovým časem, za nepříznivého stavu 10:20 to ale už vypadalo jako poslední zoufalý pokus. Černou kaňkou na vynikající jízdě domácích tak bylo pouze drobné zranění Radka Macha, který musel být střídán Valerijem Toduou. Nic vážného si však zkušený blokař nepřivodil. I tak ale závěr patřil červenočerným, kteří snadno dotáhli set do vítězného konce. Zajistili si tím postup do dalšího kola Vyzývacího poháru.

Českobudějovičtí volejbalisté mohli hrát uvolněně a na jejich hře to bylo o to více znát. Ještě rychleji si vypracovali slibný náskok, který byl tentokrát při povinném přerušení dokonce čtyřbodový. Hosté výrazně propadali na příjmu a jejich výkon tím zásadně trpěl. A to natolik, že si kouč Toma musel vzít time-out za nepříznivého stavu 6:12. Jenže nepomohl, Jihočeši přidali další čtyři body a vše nasvědčovalo rychlému konci. Vegyész sice ještě stav kosmeticky před koncovkou upravil, ale ne dostatečně, aby na hřiště nemohl místo Habra nahrávač Červinka. Chvíli poté posunul přesným blokem Todua České Budějovice do vedení 21:14 a hala už dopředu slavila vítězství svých borců. Možná to ještě bylo předčasné, protože Kazincbarcika třemi body donutila i trenéra Jana Svobodu k oddechovém času, ale chyba Januzoviče na servisu po návratu na taraflex vše vrátila do zajetých kolejí. Sladkou tečku za utkáním udělal šťastným esem smečař Jan Kuliha.

„Potvrdilo se, že kvalita je na naší straně. Jsem rád za to, jak jsme zvládli utkání v Maďarsku. Nebylo jednoduché. Těší mě, že jsme to dobře dohráli, bez zranění a na hřiště se mohli dostat další hráči,“ měl radost trenér Jihostroje Jan Svoboda.

„První dva sety jsme byli špatní na příjmu, ale dokázali jsme s tím bojovat. Jihostroj velmi dobře podával, což byl důležité pro zápas. Ale měli jsme v utkání i dobré momenty. Ty si musíme vzít do dalších utkání. Jihostroji bych chtěl popřát jen to nejlepší ve Vyzývacím poháru,“ řekl po utkání kouč Kazincbarciky Sándor Toma.

VK České Budějovice – Vegyész RC Kazincbarcika 3:0 (25:16, 27:12, 25:19)

Čas: 67 minut. Nejvíce bodující hráči: Habr (12) – Borovičanin (9). Diváci: 824. Rozhodčí: Makowski (POL) – Ayata (TUR).

VK České Budějovice: Gevert, Mach, Michálek, Habr, Fila, Sobotka – libero Kryštof. Střídali Hackworth, Kuliha, Todua a Červinka. Trenér Jan Svoboda.

Vegyész RC Kazincbarcika: Borovičanin, Juhász, Januzovič, Toronyai, Banai, Árva – libero Dudás. Střídali Budai, Gulyás a Kozsla. Trenér Sándor Toma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Jihostroj, VK Jihostroj České Budějovice, Jan Svoboda, Radek Mach, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod vánoční stromek si Jihostroj nadělil postup do dalšího kola Vyzývacího poháru  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.