Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihostroj smetl Apeldoorn i v odvetě a může se těšit na další kolo Poháru CEV

Druhé utkání ve čtyřech dnech měli na programu volejbalisté Českých Budějovic. Ti v odvetě 1. kola Poháru CEV přivítali ve Sportovní hale nizozemský Apeldoorn. První dvě sady ovládli suverénně domácí hráči, kteří povolili hostům vždy devatenáct bodů. Ve třetím setu, i díky pozměněné sestavě, viděli diváci větší drama. Jihostroj nakonec ovládl také třetí set a to v poměru 27:25. Mohl se tak radovat z celkového vítězství 3:0 a z postupu do dalšího kola.

Jihostroj začal utkání nejlépe, jak mohl. Přímý bod z podání zaznamenal Filip Habr. Za stavu 4:3 zasmečoval tvrdě Maciel a poprvé se jeden z týmů dostal do dvoubodového vedení. To domácí navýšili po neúspěšném útoku hostů a výborném bloku Sobotky. První oddechový čas tak přišel za stavu 8:4 pro Budějovické. Time-out Dynamo nakopl a Nizozemci si připsaly tři body v řadě. Pak se však dostal na servis Vladimír Sobotka a hlavně díky němu domácí opět odskočili na rozdíl čtyř bodů. Jihostroj si nadále udržoval od soupeře mírný odstup a do dalšího technického time-outu šli domácí s tříbodovým vedením. Apeldoornu se však podařilo vyrovnat a Jan Svoboda sáhl k oddechovému času. To českobudějovickým volejbalistům prospělo, odskočili až na 24:18 a k dispozici měli šest setbolů. První Maciel ještě nevyužil, ale jeho druhý pokus už byl úspěšný a volejbalový klub z Českých Budějovic ovládl první set v poměru 25:19.

I do druhého setu vstoupili lépe domácí borci. Po chybném servisu a úspěšném útoku vedli hned zkraje 2:0. Vedení vyrostlo až na 5:1 díky chybám nizozemského soupeře. Ten však zabral a snížil na rozdíl pouhého bodu. Pak ale razantně zasmečoval Tomáš Fila a šlo se na první povinnou přestávku. Dynamo se po ní opět na chvilku vzchopilo a vyrovnalo, ale Fila další úspěšnou smečí poslal Jihostroj do vedení a odstartoval tak čtyřbodovou sérii svého týmu, kterou musel přerušit oddechovým časem kouč hostů. Budějovičtí se ale trpělivým výkonem dostali do vedení 16:11. Když po Macielově smeči skočil na stranu domácích dvacátý bod, vypadalo to s druhým setem, a tedy i postupem, velice nadějně. Za stavu 21:16 tak sáhl hostující trenér k dalšímu oddechovému času. Přesto se Jihočeši dostali k pěti setbolům a díky úspěšnému bloku využili hned první. Jihostroj zvítězil ve druhém setu 25:19 a zajistil postup do dalšího kola Poháru CEV.

Začátek třetí sady, do které nastoupili Kuliha a Tibitanzl, ale domácím vůbec nevyšel a rychle prohrávali 0:3. Špatný vstup protrhla až úspěšná smeč Brazilce Maciela. Třetí set se Českobudějovickým nedařil ani nadále a jejich ztráta narostla až na pět bodů. Poprvé tak šli do technického oddechového času se ztrátou. Po něm se ale dvanáctinásobný vítěz nizozemské nejvyšší soutěže zasekl a Jihostroj začal náskok stahovat. Ten však po několika chybách domácích opět narostl a Jan Svoboda si vzal time-out. Filip Habr poté ukázal, jak je platný na podání, zařídil tři přímé body v řadě a domácí následně vyrovnali. Úspěšným blokařem byl Jan Kuliha. Závěr setu vycházel lépe svěřencům Jana Svobody, kteří se dostali do vedení 21:19, jenže to však nizozemský celek vzápětí zlikvidoval. Za stavu 23:21 už to vypadalo na klidný konec, ale hosté náskok znovu smazali. Následné mečboly Jihočechů mohl proměnit Kuliha, ale ani jeden z jeho dvou pokusů na budějovickém taraflexu neskončil. Ukončit set tak měli možnost hosté z Apeldoornu. Díky Vladimíru Sobotkovi se ale pokračovalo dále. Až Daniel de Souza Maciel převážil přímým bodem z podání  misky vah na stranu domácích. Druhý mečbol využil tentýž hráč a Jihostroj se tak mohl radovat z vítězství 3:0.

Další utkání sehraje Jihostroj na palubovce Zlína. Zápas se odehraje v sobotu 21. listopadu od 17 hodin.

Utkání bylo vyrovnanější než v Nizozemsku, kvůli tomu bylo vyrovnané i to skóre. Soupeř se nám vyrovnal servisem, trápil nás, dobře bránil a na rozdíl od jejich domácího zápasu vydržel set a půl útočit, hodnotil kouč Jihostroje Jan Svoboda.

Prohráli jsme, takže nejsem šťastný. Ale musím být upřímný, hráli jsme proti velmi dobrému soupeři. Momentálně je protivník o něco lepší. Myslím si, že Jihostroj neudělal žádnou chybu, nebo alespoň méně než my. To byl rozdíl v kvalitě a z toho se musíme poučit. Mrzí mě, že jsme prohráli, ale bylo to proti lepšímu týmu,neskrýval trenér Apeldoornu Bas Hellinga.

VK České Budějovice -  Draisma Dynamo Apeldoorn 3:0 (25:19, 25:19, 27:25)

Rozhodčí: Maciejewski (POL) - Davidovič (SRB).
Čas: 79 minut.
Diváci: 1368.
Nejvíce bodující hráči: Maciel (14) - Van Capelle (13).

VK České Budějovice: Mach, Michálek, Habr, Maciel, Fila, Sobotka - libero Kryštof. Střídali Tibitanzl a Kuliha. Trenér Jan Svoboda.

Draisma Dynamo Apeldoorn: Van Garderen, Anker, Van Capelle, Verschuren, Kruiswijk, Olmstead - libero Bontrop. Střídali Boehm, de Weijer a Ogink. Trenér Bas Hellinga.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Apeldoorn, Jihostroj, České Budějovice, Jan Svoboda, Vladimír Sobotka, VK Jihostroj České Budějovice, Filip Habr, Tomáš Fila, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj smetl Apeldoorn i v odvetě a může se těšit na další kolo Poháru CEV  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.