Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na kanál v Českém Vrbném zavítal olympionik Ježek

Od pátku do neděle se v areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném konal již pátý ročník mezinárodního festivalu vodních sportů Wave 2012. Pořadatelé slibovali mezinárodní závod, což také dodrželi.

Mezi startujícími jsme kromě Čechů našli Francouze, Slováky, Slovince, Kazachy, Němce, Rakušany nebo zástupce Irska, Ruska či Japonska. Tím jsme se tedy dostali na celkový počet deseti zemí. Když k tomu přidáme návštěvu v osobě Stanislava Ježka, který opustil olympijský Londýn, aby se na jih Čech přijel podívat, bylo o zájem lidí a velmi pěkný program postaráno.

Páteční den se nesl v duchu Wave Junior Cupu, tedy slalomovém závodu juniorů. Na večer pořadatelé přichystali koncerty kapely Potrubí, známé vodácké skupiny AKIA b.a. a španělsko-české partičky Streetwings, jejíž keltské písně každého roztančily.

Sobotní den sebou přinesl jak celodenní kvalifikace slalomových závodů a soutěží v takzvaném Boater Crossu, tak i odpolední silnou průtrž mračen spojenou s krupobitím. Oblasti kanálu se ale tato bouře bohudík vyhnula, a tak to následující koncerty neovlivnilo.

V sobotu si návštěvníci kromě sledování závodů mohli obnovený kanál vyzkoušet na vlastní kůži. Součástí doprovodného programu byl i rafting, river boarding nebo plavání kanálem s vestou.

V průběhu celého dne se v areálu Lídy Polesné vystřídalo velké množství lidí. Po akci byla ze slov ředitele Martina Toncara cítit spokojenost. „Abychom stihli celý program, museli jsme omezit počet startujících. I tak jich ale jelo přes dvě stě padesát. Vodáci mi říkají, že se jim festival líbil, takže mám radost, že se i pátý ročník vydařil. Chtěli jsme, aby se lidé bavili jak na vodě, tak na suchu.“

Sobotní bouře odnesla neúspěchy z předchozího dne a v neděli se startovalo s čistým štítem. Podle pravidel se výsledky z kvalifikace mažou a následující semifinále a finále vždy začíná od nuly. Pořadí kategorií nicméně zůstalo stejné.

První se na start postavili borci v kategorii C2, dále singlířky, neboli kategorie C1ž, potom singlíři C1m, kde jako hlavní favorit figuroval již zmiňovaný Stanislav Ježek či Slovák Matej Beňuš, který letos prohrál boj o olympijské hry s Michalem Martikánem. Dále svůj výkon předvedli kajakářky a slalomové závody uzavřeli kajakáři.

V kategorii C2, tedy deblkanoe, nakonec zvítězili Lukáš Přinda s Janem Havlíčkem, kterým pomohla padesátivteřinová penalizace favorizované dvojice bratrů Müllerových. Kategorie C1 ženy patřila Rakušance Viktorii Wollfardtové, na druhém a třetím místě se umístily dámy z České republiky Kateřiná Hošková a Denisa Foltysová.

V následujícím sledu svedl svou bitvu olympionik Stanislav Ježek, který jel své finále velmi riskantně a skončil na celkovém osmém místě. O senzaci se naopak postaral pražský Pavel Foukal, který před sebe pustil pouze Slováka Beňuše a bral stříbro.

Závod nevyšel ani mladé kajakářce Kateřině Kudějové, jež během poslední jízdy nominace na olympiádu chybovala a pustila tak Štěpánku Hilgertovou na její šesté hry. V tomto závodě se historie opakovala a Kudějová skončila na celkovém desátém místě. Zlato v této kategorii nakonec brala Veronika Vojtová z USK Praha.

Poslední kategorii otevřel kajakář Niko Testen ze Slovinska a diváci se mohli těšit hned na několik známých jmen. Luboš Hilgert - třetí z loňského světového poháru ve francouzkém La Bessée, Vít Přindiš - první z loňského závodu hlídek na evropském šampionátu do 23 let, či Jiří Prskavec - mistr světa v kategorii do 23 let z letošního MS v americkém Wausau. Poslední zmiňovaný svou famózní jízdou nedal svým soupeřům šanci a druhému Hilgertovi nadělil šest vteřin.

Diváci se ale ještě mohli těšit na zakončení soutěže v Boarter Crossu, kterou nakonec vyhrála dvojice Stanislav Ježek - Jan Mašek. Mašek je Ježkův nejen reprezentační kolega, ale také švagr. Přes semifinále se sice tato posádka neprobojovala, ale diváci jí za předvedené kousky na vodě udělili divokou kartu a kluci to řádně využili.

Víkend v areálu Lídy Polesné stál tedy opravdu za to a každý, kdo si našel chvilku a přišel se o tom přesvědčit na vlastní oči, udělal dobře. Další akce na kanálu v Českém Vrbném bude mistrovství světa juniorů a veteránů v raftingu, které se bude konat v termínu od 23. do 28. srpna.

Wave 2012 - mezinárodní festival vodních sportů

Pondělí, 6. srpna 2012, 20:50

Wave 2012 - mezinárodní festival vodních sportů
Wave 2012 - mezinárodní festival vodních sportů

Autoři

Štítky Wave 2012, festival, vodáci, areál Lídy Polesné, Stanislav Ježek, České Vrbné, olympijské hry, Česko, kajakář, Kateřina Minařík Kudějová, Jan Mašek, Rusko, Japonsko, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kanál v Českém Vrbném zavítal olympionik Ježek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.