Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějčtí sjezdaři si přivezli z Irska tři medaile

Minulý týden ve čtvrtek se skupina sjezdařů z Českých Budějovic vydala do přibližně 1900 kilometrů vzdáleného Dublinu, hlavního města Irska, aby tam bojovala o cenné kovy v jednom z mnoha vodáckých maratonů tohoto roku.

Partička borců vedená trenérem Lukášem Novosadem se do Irska vrací rok co rok a výsledky jsou vždy parádní. Jinak tomu nebylo ani letos.

Podzimní maraton Liffey Descent patří do celosvětové soutěže ICF World Series, ve které mohou závodníci po celý rok sbírat body na celkově deseti maratonech po celé zeměkouli. Ti nejlepší z nich si poté odvezou zajímavé prize money a hlavně cenné zkušenosti.

Celá tato série začala v dubnu ve Velké Británii a po Krumlovském vodáckém maratonu, který se jede za necelé dva týdny, zbyde poslední závod - Adige maraton v Itálii.

Čeští sjezdaři si toho jsou vědomi a vypravili se tak do Irska, aby v této sérii zabojovali a pokud možno atakovali přední příčky. K hlavní výhře 1000 Euro totiž stačí odjet tři z deseti závodů a umístit se na předních příčkách.

Hlavní české želízko v ohni, Antonín Haleš, to má v plánu, a proto se do Irska vydal. Společně s ním se budou o první tři místa prát ještě jeho kamarádi David Jirka a Martin Novák.

Vraťme se ale nejdřív na start Liffey Maratonu, který nás v tuto chvíli zajímá nejvíce. Závod má velmi dlouhou tradici, koná se již od roku 1960. Každý rok se na start postaví velké množství závodníků, a to se povedlo i letos.

Na osmadvacetikilometrovém úseku se přes 500 závodních lodí pralo s celkově jedenácti jezy a jedním malým vodopádem. To znamenalo, že jez byl na každém třetím kilometru řeky Liffey, a také hlavně velkou zkoušku pro každého závodníka. Jezy v Irsku se totiž od našich velice liší. Nejsou stavěny s ohledem na vodáky, a tak během závodu jsme mohli vidět lodě praskat a lámat se, jako kdyby se nechumelilo.

Hned po jednom kilometru vjeli závodníci do jezu Straffan Bridge a začalo jedno velé ´maso´. Lodě nalevo, napravo, vzhůru nohama, zlomené, utopené a podobně. To byla ta největší akce, která na diváky čekala. Po tomto jezu se závodníci rozdělili a průjezd dalšími jezy byl více bezpečný a pomalejší.

Start nejlépe vyšel Tondovi Halešovi, který se ujal vedení a závod vyhrál stylem start - cíl. Na paty mu celou dobu šlapal jeho oddílový kolega David Jirka. O třetí místo se spolu prali další Češi - českobudějovický Martin Novák s pardubickým Janem Šťastným. Novák nicméně zabral a radoval se tak v cíli z bronzové medaile.

Davida Jirku od vítěztví nedělilo moc, zkušený Antonín Haleš si ale první místo pohlídal a veze si tak z Irska zlato i sto bodů do tabulky ICF World Series. Kluci tak dokázali nejen pokořit všechny ve své kategorii C1, ale také stanovit nový traťový rekord.

Po večerním ceremoniálu a afterparty došlo k přesunu na letiště a návratu domů. Nyní čeká závodníky dvoutýdenní pauza a poté vrchol podzimních maratonů. Již tradiční, desátý ročník Krumlovského maratonu. Pak bude následovat závod poslední - italská Verona a 35 kilometrů dlouhý maraton na řece Adige.

Popřejme tak klukům co nejvíc síly a ať jim to pádluje!

Vodácký maraton Liffey Descent v Irsku

Středa, 3. října 2012, 13:00

Vodácký maraton Liffey Descent v Irsku
Vodácký maraton Liffey Descent v Irsku

Autoři

Štítky Liffey Descent, maraton, Irsko, Dublin, vodáci, Antonín Haleš, David Jirka, Martin Novák, Lukáš Novosad, alpské lyžování, maratonský běh, České Budějovice, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí sjezdaři si přivezli z Irska tři medaile  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.