Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Bezdrevě se bojovalo o pohár Hluboké

Stejně jako minulý víkend se i tento nesl ve znamení sportu, včetně toho jachtařského. I přes velmi nepříznivou větrnou předpověď dorazili letos již potřetí závodníci z celých Čech na jihočeský rybník Bezdrev, kde místní jachetní oddíl Slavoj Hluboká nad Vltavou pořádal závod o Pohár Hluboké. Závod byl vypsaný pro lodní třídy Pirát, Splash a Evropa.

Jedna ze studií dlouhodobých povětrnostních podmínek zjistila, že nejvíce fouká vítr od pondělí do pátka a nejméně potom o víkendu. Výjimkou nebyl ani tento víkend. Většině populace toto téměř pravidlo vyhovuje, ne však ale jachtařům, pro které je vítr dá se říci základním stavebním kamenem. I přes velmi nepříznivou větrnou předpověď dorazili na jih Čech desítky závodníků, kteří věřili v chybovost matematických modelů.

Bohužel pravděpodobnost, se kterou vychází předpověď počasí na den dopředu, je vysoká, a tak byli rozhodčí nuceni odložit plánovaný start první rozjížďky závodu z 11 hodiny ranní na dobu neurčitou. Jachtařům tedy v sobotní slunečný den nezbylo nic jiného, než využít naprosto hladkou hladinu rybníka pro sledování plavebních tras kaprů, což byly jediné vlnky, které se na vodě objevovaly. Ve zbytku času si jachtaři společně krátili čas při čekání na břehu v naději na jakýkoliv vítr. Mládež při hraní míčových her, druhá část závodníků při doplňování tekutin a probírání závodních taktik. Kolem šesté hodiny večerní bylo všem jasné, že uýž si vítr cestu na Bezdrev nenajde a start první rozjížďky byl tedy odložen na druhý den.

V neděli ráno byly na vodě patrné náznaky větru, což bylo dostatečným podmětem pro rozhodčí vyjet na vodu a pokusit se o odstartování první rozjížďky. Za celý den bylo jen pár okamžiků, kdy foukal po celém rybníce stejný vítr. To ale nebylo pro zkušené závodníky překážkou a rozhodčí pro ně odstartovali celkem 3 rozjížďky. Vítr, který místy dosahoval v nárazech až 6 m/s byl vzhledem k jeho nestálosti pro některé závodníky výzvou, pro jiné utrpením. V lodní třídě pirát nejlépe prokličkovali náročnými větrnými podmínkami bratři Josef a Dalibor Sivý následováni posádkami Michalem Tobolkou s Petrem Gardavským a Josefem Rybáčkem s Janem Marešem. V lodní třídě splash zvítězil Ondřej Mojdl nad Vojtěchem Pokorným a Kateřinou Mojdlovou. První příčku ve třídě Evropa obsadil Štěpán Sivý před Petrou Ondíkovou a Jiřím Žílou.

Tento víkend čeká závodníky krajský přebor na rybníce Dvořiště u Lišova, kde budou doufat v kvalitní větrné podmínky a hojnou účast.

Autoři | Foto Jan Krátký

Štítky Bezdrev, rybník, Hluboká nad Vltavou, Česká pirátská strana, Evropa, Česko, jachtař, Jan Mareš, Vojtěch Pokorný, krajský přebor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Bezdrevě se bojovalo o pohár Hluboké  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.