Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

LTC TONSTAV-SERVICE České Budějovice mění své logo, vrací se k historii

V poslední době se v tenisovém klubu LTC TONSTAV-SERVICE odehrálo několik úprav zázemí a některé další se chystají, jako třeba rekonstrukce restaurace. Co je ale další jednou z velkých změn, to je nové logo, díky kterému se klub vrací až k počátkům svého vzniku. Tedy k roku 1900, z jehož tehdejšího loga to nové vychází.

Pojďme se podívat na historii klubu, která letos píše již 116. rok své existence a ani na jediný rok klub svůj chod nepřerušil.

Vše začalo 22. dubna 1900, kdy se kolem osmé hodiny večerní v hotelu U Zlatého slunce sešla ustavující valná hromada, a dala tak vzniknout jednomu z nejvýznamnějších jihočeských tenisových klubů. Prvním předsedou se stal doktor Josef Hezký.

Českobudějovický klub neprožíval vždy lehké chvilky, ale vždy si s jakoukoliv situací dokázal poradit.

Původní kurty, na kterých klub začal provozovat svoji činnost, byly v tehdejší Haasově ulici, v místech, kde v současnosti stojí Jirsíkovo gymnázium. Dvorce byly pískové a zapůjčovány byly od významných podnikatelů, bratří Zátků.

V roce 1901 ale bratři Zátkové pozemek prodali státu, aby zde mohlo vyrůst již zmíněné gymnázium. Spolek si tak pronajal od Sokola staré cvičiště, kde platil roční nájemné 200 korun a zřídil na místě dvě hřiště.

V roce 1908 nastal ovšem další problém. Začala výstavba nové hudební školy Matice Školské a přišlo na řadu další stěhování. Tentokrát do Josefské ulice, současné Palackého náměstí. Pozemek zapůjčilo klubu město a už o rok později bylo otevřeno nové hřiště, které mělo pět kurtů a poprvé také šatny.


Nové logo.

Po první světové válce získal tenis na větší oblibě a po letech se stal lidovým sportem. Nebyl tedy určen pouze pro podnikatele, lékaře či právníky. Ve 30. letech tak začíná uvažovat o novém vhodnějším místě. Koncem 30. let se klub dostává k Jiráskovu jezu na Dlouhou louku, kde píše svou historii dodnes. Nové dvorce se stavěly od roku 1937 do poloviny roku 1938. Celý areál byl slavnostně otevřen 16. června 1938 exhibicí pražských hráčů Drobného a Cejnara. Na tomto místě působí tenisový klub doposud. Areál měl šest dvorců, ke kterým během druhé světové války přibyl ještě centrální dvorec, který zafinancoval jeden z členů klubu, inženýr Holoubek. Toho roku začaly také bezplatné kurzy tenisu pro veřejnost.

Za dobu své působnosti změnil spolek několikrát svůj název i podobu. Roku 1948, přesně 30. března, byl začleněn do Sokola I. Poté byl 17. ledna 1949 tenis přesunut do Sokola II, který ještě toho roku přechází do Závodní sokolské jednoty Koh-i-noor. V roce 1951 mění Závodní sokolská jednota název na TJ Sokol Koh-i-noor. Další změny přicházejí i v dalších letech. V roce 1953 změna názvu na DSO Tatran, 1956 na TJ Tatran a v roce 1959 na TJ Koh-i-noor. Roku 1992 se klub osamostatnil a vystoupil z TJ Koh-i-noor. Od tohoto data se již tvoří novodobá historie klubu. V tomto roce jako generální partner přistoupila tehdejší firma Libra, proto také nový název LTC Libra. Pro rok 2004 dochází ke změně generálního partnera, nová spolupráce je uzavřena s firmou TONSTAV-SERVICE, opět se tedy mění název na současné LTC TONSTAV-SERVICE České Budějovice.

V roce 2008 se klub začíná dostávat do ekonomických problémů, především v důsledku ekonomické krize. Tato krize donutila spoustu firem výrazně nebo úplně omezit svou marketingovou strategii, což se výrazně projevilo v poklesu příjmů nejen z reklamní činnosti. Stejně tak lidé více přemýšleli o svých výdajích a někteří více či méně omezovali svoje sportovní aktivity. Nicméně v posledních dvou letech se situace vylepšuje a klubu se začíná opět dařit.

Aktuálně nabízí celý areál jedenáct venkovních kurtů, po celý rok dva kryté kurty v pevné hale a v zimní sezoně pak celkem pět krytých kurtů, již ve zmíněné pevné hale a nafukovací hale. Doplňkovou službou je také indoorgolf.

Klub celoročně provozuje také tenisovou školu pro děti od 5 let a o prázdninách oblíbené dětské tenisové kempy. LTC TONSTAV-SERVICE České Budějovice má také družstva závodních tenistů. A to od těch nejmenších až po dospělé. V rámci tenisové školy a tréninkového procesu se klub stará o 150 dětí. O prázdninách je to vždy navíc dalších 100 dětí, které k nám zavítají v rámci tenisových kempů.

LTC rozhodně není uzavřeným tenisovým klubem, jeho součástí se může stát každý. Ať už jako nový člen, či jako návštěvník využívající jeho služby.

Autoři

Štítky tenis, České Budějovice, historie, Koh-I-Noor, U Zlatého slunce a.s., druhá světová válka, první světová válka, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LTC TONSTAV-SERVICE České Budějovice mění své logo, vrací se k historii  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.