Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na šumavské Kvildě se začne lyžovat už v sobotu

Jako první zahájí lyžařskou sezonu na jihu Čech v šumavském skiareálu na Kvildě, a to už tuto sobotu. Díky mrazům tam začali jako první v kraji vyrábět technický sníh v minulém týdnu.

Také ve všech ostatních šumavských střediscích na české i rakouské straně jedou děla a tyče na zasněžování celý týden na plné obrátky. Podle meteorologů se má oteplit, a tak většina provozovatelů počítá s rozjezdem sezony až za týden či 14 dnů.

První vločky poletovaly nad Šumavou už 17. září, první sněhovou pokrývku zaznamenali meteorologové 16. října. V nížinách ještě pořádně nesněžilo, na vrcholcích Šumavy leží kolem šesti centimetrů přírodního sněhu.

„Sněžit jsme začali minulý týden, spíše symbolicky, od neděle jedeme non-stop. Máme sníh na hromadách, až ho rozhrneme, bude sjezdovka pokrytá asi 20 centimetry. V sobotu vyjedeme. Nic by tomu nemělo bránit,“ řekl ve čtvrtek provozovatel Richard Jirouš. Od 9 do 16 hodin pojede hlavní vlek. S lyžováním se počítá i v neděli. Další víkend bude asi pauza.

V lyžařském areálu České unie sportu na Zadově zasněžovat začali v neděli večer. K dispozici mají kolem 10 tisíc metrů krychlových sněhu. „Nestačí to, dělá se teplo, do provozu tento víkend nepůjdeme. Pokud vydrží optimistická předpověď, a v noci bude mrznout, mohli bychom rozjet vleky další víkend,“ řekl ČTK ředitel areálu Luděk Sáska. Zajímavou novinkou pro návštěvníky jejich menšího areálu Nové Hutě budou dva nové kratší vleky, které budou fungovat pod společným jízdným.

Sněžná děla ve ski areálu Lipno jedou už čtvrtým dnem naplno a na sjezdovkách je to znát. „Klimatické podmínky nám přejí, centimetry sněhu na hromadách rychle přibývají, postačil by na 20 až 30 centimetrů souvislé pokrývky na sjezdovkách. Otevření areálu směřujeme do příštího týdne. Vzhledem k dlouhodobému mrazu je sníh ve velmi dobré kvalitě. Všichni se už těšíme na první lyžovačku,“ hlásil včera šéf provozu Antonín Kolář. Oficiální termín zahájení je stanoven na 14. prosince, v případě, že počasí bude přát, chtějí otevřít dříve.

Poprvé v historii byla ve středu spuštěna sněžná děla ve Skiparku Frymburk. Zajímavostí je, že provozovatelé nového areálu vyslyšeli přání místních obyvatel a pořídili speciální odhlučněná děla. „Vzali jsme v potaz obavy některých občanů z nadměrného hluku a zakoupili sice dražší, ale tišší sněžná děla,“ uvedl Martin Řezáč, marketingový manažer skiparku.

Pokud vydrží teploty pod nulou a počasí bude přát, mohlo by se ve Skiparku Frymburk začít lyžovat 6. prosince. Ke stejnému datu chtějí spustit vleky i na druhé straně Šumavy, kam jezdí lyžovat desetitisíce Čechů.

Zdroj: ČTK
Foto: www.lipno.info

Štítky lyžování, lyžařské areály, zasněžování, začátek lyžařské sezony, jižní Čechy, Zadov, Kvidla, Lipno, Frymburk, Kvilda, Česko, Šumava, sjezdovka, sněžné dělo, Antonín Kolář, Martin Řezáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šumavské Kvildě se začne lyžovat už v sobotu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.