Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Marek Řeřicha z TJ Karate vybojoval v patnácti letech titul vicemistra Evropy

Oddíl TJ Karate České Budějovice čekal na medaili z mistrovství Evropy dlouhých deset let. Z únorového šampionátu mládeže do 21 let ve švýcarském Curychu přivezl na jih Čech cenný kov dorostenec Marek Řeřicha. Spolu s ostatními reprezentanty po návratu besedoval pro nejmenší karatisty z náboru.

V každém sportu mají být úspěšní borci příkladem pro mladé. I TJ Karate se tímto trendem řídí. Od návratu ze Švýcarska neuplynula ani půlka týdne a reprezentanti měli besedu s dětmi z náboru. „Trošku mě mrzí, že se akce mohla zúčastnit kvůli chřipkám jen půlka dětí,“ uvedl hlavní trenér budějckého oddílu a asistent reprezentace Miroslav Hýsek.

Největší porce otázek mířila na brzo šestnáctiletého Marka Řeřichu, který přivezl stříbrnou medaili. „Bylo to fajn. Jsem rád, že i já v mém věku mohu předat nějaké ty rady a zkušenosti,“ řekl mladý závodník, který nastoupil v kategorii do 70 kilogramů a doprovodu dalších 28 elitních karatistů.

V Curychu musel postupně čelit pěti soupeřům a jen jeden ho dokázal porazit. Vyplatila se mu tvrdá příprava, která činila i patnáct hodin intenzivního tréninku každý týden. „Cíle před turnajem byly jasně dané. Chtěl jsem pro náš klub i Českou republiku získat medaili.“

Budějčáci čekali na evropský kov od roku 2005. Tehdy vybojoval medaili na akademickém šampionátu současný trenér Miroslav Hýsek. Poslední medaili z mistrovství Evropy vybojoval pro TJ Karate v roce 2003 Petr Zoubek na turnaji v Polsku.

Los mu jako prvního soupeře určil běloruského karatistu. „Do utkání jsem šel s respektem. Nechtěl jsem hned v prvním kole udělat chybu. Když se mi povedl první bod, tak jsem si začal více věřit a postupně vedení navyšoval.“ Konečný stav na body byl 3:0.

V dalším kole se Řeřicha utkal s reprezentantem Slovinska, a i když to dle jeho slov nebyl lehký zápas, výsledek byl jednoznačný 6:0. Obrovská bitva čekala na českého bijce ve třetím kole. Na tatami ho čekal Ukrajinec Mykola Gienov, který obhajoval evropské stříbro z Portugalska 2014.

„Tušil jsem, že když se dostanu až sem, tak už půjde o medaile. Ukrajinec byla největší překážka. Šlo o zlomový zápas,“ míní Řeřicha, který přetahovanou vyhrál 4:2. Výhra ho posunula do semifinále proti Alexandrosovi Stefanopoulosovi z Řecka. Pro českobudějovického karatistu to byla lahůdka. Soupeře vypráskal bez zaváhání 7:0. Ze čtyř zápasů měl bodovou bilanci 20:2.

V rozhodujícím zápase o titul mistra Evropy nastoupil Řeřicha proti domácímu Kolu Kabashimu, kterého hnaly za vítězstvím zaplněné tribuny. „Slyšet ale byla i naše výprava. Atmosféra byla úžasná.“ Vyrovnané finále dvou karatistů, kteří na sebe narazili na turnaji v Plzni, rozhodl moment ze závěrečné minuty.

„Asi třicet sekund před koncem mě nachytal a ura mawashi geri mě dostal (kop na hlavu - pozn. autora). Bohužel zápasil v opačném gardu, což mi dělá problémy,“ našel důvody prohry Marek Řeřicha. Za kop dostal Švýcar tři body. „Moc času už pak nebylo.“

Českobudějovický talent těží ze své výšky. Jeho vrstevníci jsou většinou menší a díky tomu může Řeřicha útočit oblíbeným kizami cuki (úder z přední ruky - pozn. autora). Ve finále za nevýhodného stavu bylo na úder rukou pozdě, takže šance vedla jedině přes útok nohou či podmet. „Zkusil jsem pár věcí, ale už to prostě nešlo.“

I přes porážku 0:3 mohl být Řeřicha spokojený. Zužitkoval náročnou přípravu, která zahrnovala i zahraniční soustředění, a po deseti letech napodobil svého trenéra. Na hodnocení finálového zápasu Miroslavem Hýskem se podívejte ve videu.

Štítky karate, TJ Karate České Budějovice, Marek Řeřicha, mistrovství Evropy, Curych, Švýcarsko, Evropa, Česko, České Budějovice, trenér, finále, Polsko, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marek Řeřicha z TJ Karate vybojoval v patnácti letech titul vicemistra Evropy  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.