Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Malí závodníci poměří síly. Roste mezi nimi mistr světa?

Valentino Rossi, Marc Márquez, Dani Pedrosa, bratři Jakub a Matěj Smržovi. Kdo se někdy aspoň okrajově zajímal o motoristický sport, tahle jména teď rozhodně neslyší poprvé. Ve stopách svých slavnějších předchůdců by mohli jít mladíci ze Smrž Academy, kterým právě vrcholí další sezona.

Výchova budoucí generace motocyklových závodníků přitom začala v Budějcích teprve před rokem a půl.

Když malí akademici vloni na jaře přišli do areálu cvičiště automotoklubu v ulici Karolíny Světlé, kde má Smrž Academy své domovské zázemí, někteří z nich neuměli jezdit ani na kole.

Dnes už se sedmi a osmiletí kluci prohání po závodních okruzích na italských minibicích značky Polini s obsahem 40 kubických centimetrů a výkonem 6,2 koňských sil, aby vzájemně poměřili své síly. Nad jejich snažením bedlivě dohlíží Martin Smrž, otec garantů a trenérů akademie Jakuba a Matěje, kteří se aktivně účastní národních šampionátů silničních motocyklů ve Velké Británii a Německu.

„Každým měsícem je u kluků vidět posun, lépe rozumí tomu, jak by měli jet, ale pořád jsou to jenom děti. Takže když jeden týden budou jezdit výborně, o pár dní později se jim z nějakého důvodu nemusí tak dařit. Rozhodně jsem ale rád, že takovou možnost růstu v akademii vůbec mají, protože začátky jsou všeobecně hodně těžké a zkušenosti něco stojí,“ hodnotí Jakub Smrž počínání svých oveček.

Vrchol sezony na domácí trati

Členové Smrž Academy už letos absolvovali dva podniky na okruzích v Písku a Vysokém Mýtě, jejich nultá sezona pak vyvrcholí nadcházející sobotu 4. října v Budějcích na domácí trati hned třemi srovnávacími závody. Osmičlenná parta opět bude mít naprosto srovnatelné podmínky, jelikož všechny motorky jsou totožné a navíc si je akademici před startem vždy náhodně losují.

Kromě toho budou mít možnost něco okoukat od svých zkušenějších soupeřů z mistrovství České republiky, těch by mělo na jih Čech dorazit sedm. Celkem se tedy na startovní rošt postaví patnáctka jezdců, která bude hodnocena v samostatných kategoriích - celkové pořadí, soutěž akademiků a Smrž Academy Cup, kde budou zohledněny výsledky všech pěti odjetých závodů.

Tréninkové soustředění pro jezdce Minimoto Junior A, Junior B a jezdce projektu Smrž Academy, jak se sobotní akce oficiálně jmenuje, bude svým programem odpovídat závodům velkých motorek. Po ranní formální přejímce a rozpravě se pojedou volné i kvalifikační tréninky, superpole a od 13.20 hodin tři patnáctiminutové závody. Na závěr nebude chybět slavnostní vyhlášení vítězů.

Během celého dne bude i pro veřejnost přístupné skutečné hospitality, neboli zázemí profesionálního týmu včetně občerstvení, všichni jezdci se mohou těšit na vlastní malé umbrella girls, o které se bude přímo na místě starat vizážistka, chybět nebude autogramiáda bratrů Smržových, vystoupení SK Moderní Gymnastika Máj České Budějovice, přijedou také mistři v úpravách starých motorek Harley Davidson a na závěr dne si můžou děti návštěvníků ve věku od 5 do 12 let zdarma sami vyzkoušet pod dohledem Martina Smrže jízdu na minibiku.

Sport pro boháče? Ne tak docela

Chcete mít ze svého potomka závodníka, ale přijde vám tenhle koníček příliš nákladný a můžou se mu podle vás věnovat pouze děti ze zámožných rodin? Jste na omylu! Díky finanční pomoci Autoklubu ČR a Nadace AČR zaplatí rodiče ročně maximálně dvacet tisíc korun, a to pouze v případě, že svým dětem pořídí vlastní vybavení.

„Třikrát do roka platíme členský poplatek tři tisíce, za který mají děti k dispozici špičkové motorky servisované ve Smrž Moto, kombinézu a další vybavení. Vlastní musí mít pouze helmu a rukavice. Tréninky probíhají od dubna do října každý týden v úterý, součástí akademie je také teoretická, psychická i fyzická příprava. V lednu a na konci prázdnin se navíc konají kempy. Kluci se prostě připravují jako skuteční závodníci. Za zmínku ještě určitě stojí, že za necelé dva roky existence akademie se ani jeden z kluků nezranil,“ vyjmenovává náplň Smrž Academy tatínek jednoho z malých jezdců Aleš Eder.

Než ale z malého začínajícího jezdce vyroste opravdový závodník, nebude to trvat rok ani dva. „Je to běh na dlouhou trať. Jako trenéři akademie určitě nemůžeme říct, jak úspěšnou budoucnost před sebou jezdci mají. Není to jenom o umění na trati přidat, ale také o mentalitě a chuti rodiny, která svého potomka musí podporovat. Teď mají všichni za sebou jen zlomek toho, co bude následovat dál. Děláme ale všechno pro to, abychom dosáhli souhry tisíce aspektů a vychovali jsme budoucího mistra republiky, Evropy nebo světa,“ reálně hodnotí ambice akademie Jakub Smrž.

Štítky Smrž Academy, závody, minibike, Polini, ÚAMK, motocyklové závody, Jakub Smrž, Matěj Smrž, Valentino Rossi, Marc Márquez, Dani Pedrosa, České Budějovice, Česko, Německo, Autoklub České republiky, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malí závodníci poměří síly. Roste mezi nimi mistr světa?  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.