Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Když hendikep není překážkou sportovního úspěchu

Sportovních oddílů, které se věnují hendikepovaným, je v Budějcích jako šafránu. Velké úspěchy zaznamenávají zejména sledge hokejisté, pozadu nezůstávají ani florbalisté. Málokdo ale ví, že v bazénu plovárny na Sokolském ostrově trénují i tělesně postižení plavci.

Aktivity těchto lidí všech věkových kategorií se věnuje Kontakt bB České Budějovice, občanské sdružení pro volnočasové aktivity, rehabilitaci a sport bez bariér, které je dceřinou organizací Kontaktu bB, plavecké akademie působící hned v několika českých městech. Kromě jihu Čech fungují obdobné oddíly ještě v Praze, Brně a Karlových Varech.

„Ještě před rokem fungoval jediný Kontakt bB s jednotlivými středisky. Se změnou občanského zákoníku se ale začala jednotlivá střediska transformovat a osamostatňovat. My v Budějcích jsme byli úplně první a na konci loňského roku jsme založili na základech bývalého střediska vlastní občanské sdružení, pod které jsme převedli kromě programu i veškerou klientelu,“ řekl Budějcké Drbně předseda a jediný zaměstnanec Kontaktu bB České Budějovice Jan Janoušek.

Středoškolský pedagog s aprobací biologie, tělesná výchova se práci s hendikepovanými věnuje již třináctým rokem, z toho dva roky v rámci civilní vojenské služby. Zbylý čas pak pracoval v organizaci Kontakt bB, postupně od řadového zaměstnance po vedoucího pražského a následně budějckého střediska.

Součástí jeho práce není pouze výuka plavání postižených. Snad nejdůležitějším úkolem je sehnat dostatek peněžních prostředků a dobrovolníků - instruktorů plavání a jejich následné vyškolení v metodice plavání tělesně handicapovaných Kontaktu bB zvané Kovář-Nevrkla, jako základu koncepční a metodické činnosti sdružení.

„Chtěl bych dosáhnout toho, abychom byli finančně téměř nezávislí na státních dotacích. To samozřejmě nepůjde zcela, ale rád bych nastavil model fungování na základě státem garantované částky, výdělku z vlastní činnosti a prostředků získaných od sponzorů. Ještě před rokem byla naše činnost registrována jako sociální služba, tudíž byla ze zákona pro klienty bezplatná. Zároveň jsme si však nesměli sami nic vydělat, tudíž jsme byli téměř zcela závislí na státní podpoře,“ vysvětlil Janoušek princip financování budějckého Kontaktu bB.

Částka, kterou hendikepovaní platí za jednu lekci v bazénu, však není nijak závratná a vychází ze vstupného. Individuální hodina plavání s instruktorem tak vyjde na maximálně 90 korun. Lekce probíhají od úterý do pátku a kolem třech desítek plavců je rozděleno podle své výkonnosti a potřeb do skupin. Výuka pak probíhá podle plavecké úrovně a dovedností, s důrazem na bezpečnost plavce, individuálně, to znamená jeden plavec s jedním instruktorem přímo ve vodě, nebo skupinově po čtyřech plavcích na jednoho instruktora.

Výuka plavání ale není jediným předmětem činnosti občanského sdružení. To rovněž pořádá týdenní pobytové kurzy a také do svých nejlepších svěřenců vkládá naděje na plaveckých závodech. „Společně se Svazem tělesně postižených pořádáme jako jediní v republice okruh plaveckých závodů, který nazýváme Český pohár. Závodníkům každoročně nabízíme účast na třech mistrovských soutěžích, dvou mezinárodních závodech a pěti okresních kolech. Z celé naší skupiny se závodů účastní zhruba osm plavců,“ dodal předseda sdružení tělesně postižených plavců.

Žákovskou nadějí budějckého oddílu je Ivan Nestával, jemuž patří v Českém poháru třetí příčka, daří se rovněž Janu Chaloupkovi nebo Tomáši Jelínkovi. Mezi juniorskou republikovou špičku se řadí Adam Šimonek a vůbec nejlepším dospělým plavcem, který s Kontaktem bB trénuje díky svému studiu na jihu Čech, je tuzemská jednička Milan Man.

ČTĚTE TAKÉ: Volejbalová statistika není nuda, ví Adam Šimonek

„Plavání se věnuji pět let a určitě jsem za tu dobu udělal pokrok. Dokonce se účastním i závodů, i když žádných zvlášť dobrých výsledků jsem ještě nedosáhl,“ řekl skromně již zmíněný Tomáš Jelínek z Netolic, jehož na lekce v Kontaktu bB tenkrát přihlásili rodiče.

Podporu svých blízkých samozřejmě mají i další klienti občanského sdružení. „Syn plave už čtvrtým rokem. Pokud mají místo, chodíme sem dvakrát týdne. Je to vlastně jediná možnost, jak tyto děti můžou sportovat. O Kontaktu bB jsme se dozvěděli od jedné z maminek v Arpidě,“ sdělila Budějcké Drbně Hana Vodňanská, maminka pětadvacetiletého Ondřeje.

A že hendikepovaní sportovci nejsou lhostejní těm zdravým, to dokazuje připravovaná akce s názvem Sportovci pomáhají sportovcům. „Jelikož při našem počínání se snažíme nejen o rehabilitaci, nýbrž o co nejlepší sportovní výkony, navazujeme spolupráci s volejbalisty Jihostroje a hokejisty Motoru. Prvním krůčkem bude dražba mistrovských dresů hráčů Jihostroje na webu Budějcké Drbny. Výtěžek pak půjde ve prospěch občanského sdružení,“ nalákal Jan Janoušek čtenáře na chystanou aukci.

Štítky Kontakt bB České Budějovice, plavecká akademie, hendikepovaní sportovci, postižení plavci, plavání, plavec, České Budějovice, občanské sdružení, Česko, Drbna.cz, Jihostroj, Tomáš Jelínek, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když hendikep není překážkou sportovního úspěchu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.