Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Florbalistky FBC United budou hrát poprvé v historii extraligu!

Volejbal, hokej, fotbal a teď už i florbal. Všechny tyhle sporty budou od podzimu v Českých Budějovicících prvoligové. Zasloužily se o to hráčky FBC United České Budějovice. Jejich vzestup v posledních dvou letech znamená, že budějovické publikum uvidí nejlepší české hráčky v akci na vlastní oči. Ženy FBC United budou hrát florbalovou extraligu.

Jihočešky před rokem postoupily do první ligy, kde se jim v této sezoně nebývale dařilo. Jako Nováček obsadily v české skupině druhé místě za rezervou mistrovského Herbadentu Praha a následně se pokoušely v baráži s moravskou skupinou i s nejhoršími účastníky extraligy si právo startu v nejvyšší soutěži vybojovat. Nepovedlo se.

Nicméně se před jihočeským celkem otevřela druhá cesta. Nejvyšší domácí ženskou soutěž nepřihlásil tým Redemica Ostrava, který skončil na 7. místě. Díky místu, které Jihočešky v soutěži obsadily a výkonům, jenž podávaly, padla příležitost postoupit admistrativně právě na FBC United České Budějovice.

Výbor klubu účast týmu žen v nejvyšší soutěži doporučil, ale podmínil stanoviskem hráček. Ty se téměř po dvouhodinové debatě rozhodly v nejvyšší soutěži startovat. „Je to mezník v historii jihočeského florbalu,“ hodnotí současnou situaci předseda klubu Jan Trnka. „Ovšem přinese nám celou řadu nových povinností při organizaci domácích utkání,“ dodává vzápětí.

Z jednotlivých předpisů a nařízení Unie vyplývá, že je pro nás stěžejní záležitostí získat halu, bez toho se neobejdeme. Spoléhám na to, že představitelé města nepřipustí, aby domácí utkání hrál náš tým mimo České Budějovice,“ je optimistkou hospodářka klubu Eva Trnková. Jedinou halou, která může splňovat parametry pro pořádání zápasů nejvyšší soutěže, je ´sportovka´ na Dlouhé louce. Vedení klubu tedy doufá, že se dokáže dohodnout. Vypadá to, že bychom se dohodnout měli a mohli tam mít i jeden trénink týdně,” přidává Ivan Janoušek.

Trenér celku ví, že na extraligu bude potřebovat mnohem širší kádr, než je ten, který v současné chvíli má k dispozici, a i když FBC United disponuje úspěšným juniorským týmem, který také hraje nejvyšší soutěž, jen z vlastních zdrojů se kádr doplňovat nedá.

Oslovili jsme vedení ostatních regionálních klubů, například Písek, Jindřichův Hradec, Tábor nebo Třeboň. Tyto kluby jsme požádali o spolupráci podobné té, jakou uplatňují třeba fotbalisté - umožnit talentovaným hráčkám regionu hostovat v našem klubu. Cílem je, aby účast v extralize nebyla jen roční epizodou, ale aby se v jižních Čechách trvale usadila,“ naznačil svou vizi Ivan Janoušek.

Jeho celek bude hrát v sezoně celkem jedenáct zápasů na domácím hřišti v základní části. Navíc ho čekají i pohárová utkání. V rámci regionalní spolupráce se FBC United nebrání tomu, aby některé ze zápasů odehrál právě ve městech, odkud by hráčky mohly přijít na hostování do českobudějovického družstva. Všechno to souvisí s ochotou ve věci hráčské výpomoci,” dodal Janoušek.

A jak se hráčky samy dívají na možnost, že by si v přístím roce zahrály s českou elitou? Pro novou sezonu máme jednu velikou výhodu, říká kapitánka celku Michaela Nováková. Nikdo od nás nic nečeká a můžeme jen překvapit, stejně jakoletos v první lize. Jen se musíme připravit i na porážky, které přijdou. Jdeme hrát proti české elitě a přitom jsme ještě před třemi lety hrály šesté místo ve druhé lize.”

Uděláme všechno proto, aby florbalová extraliga do jižních Čech jen nenakoukla, ale aby se tady trvale zabydlela, slibuje celý tým budějovických florbalistek, který má v současné chvíli na programu tu nejnepříjemnější část letní přípravy. Tou je nabírání kondičky.

Napsal www.fbcunited.cz

Štítky florbal, soutěž, České Budějovice, historie, Praha, Jihočeský kraj, Michaela Šojdrová, Jan Trnka, Eva Trnková, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Florbalistky FBC United budou hrát poprvé v historii extraligu!  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.