Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

České Budějovice se těší na premiéru půlmaratonu

Necelý týden zbývá do premiéry Budějovického 1/2Maratonu, nového člena rodiny běžeckého seriálu RunCzech.com, který se běží v sobotu 9. června. Čtvrté město po Praze, Olomouci a Ústí nad Labem tak vstupuje do šestidílné série.

Rovinatá trať na desetikilometrovém okruhu (s prodloužením na 11,095 kilometru ve druhém průběhu) vede centrem města a běžecký had se natáhne po mostech přes obě řeky – Vltavu i Malši.

„Vzhledem k množství uzavírek jsme řešili detaily až do poslední možné chvíle. Ale ve spolupráci s městem se nám podařilo připravit rychlou a bezpečnou trať. A zároveň také co nejméně omezíme plynulost provozu,“ říká Robert Mifka z pořadatelského týmu.

Startuje se až v 19 hodin, večerní atmosféra tak dotvoří podmanivou kulisu. „Trasa vede po širokých a rovných silnicích i podél řeky. Znám to a běhám tady. Jen v centru na dlažbě, tam si užijeme,“ těší se Jan Kreisinger, budějovická běžecká hvězda, která se kvalifikovala na londýnský olympijský maraton.

On sám poběží jeden z úseků jako člen štafety. Druhá česká olympionička Ivana Seykrová nastoupí v rámci přípravy na celou trať.

Přesnou podobu trati Budějovického 1/2Maratonu najdete na adrese www.runczech.com/budejovice.

Už v pátek 1. června se otevřel infostánek v obchodním centru Mercury u českobudějovického nádraží. Hned naproti v prodejně Hervisu si od pátku 8. června 12 hodin můžete vyzvednout startovní čísla. V sobotu 9. června, den běžeckého festivalu, najdete veškeré technické zázemí (šatny, sprchy, masáže,...) na náměstí Přemysla Otakara II.

Odpoledne od 16 hodin poběží bohatý kulturní program, v 17 hodin startuje České dráhy rodinný běh na 3 kilometry a později se chystá také afterparty pro běžce i diváky. Startovní číslo platí díky podpoře Dopravního podniku města České Budějovice zároveň jako jízdenka na MHD.

Velký zájem o masový městský běh v jihočeském regionu vyčerpal kapacitu 1400 startovních čísel soutěžních běhů, půlmaratonu a běhu na 10 kilometrů, už s měsíčním předstihem. Registrovat se lze ještě do České dráhy rodinného běhu.

Poutník z Prahy už vyrazil na start

První muž vyrazil na start Budějovického půlmaratonu už v pátek, s osmidenním předstihem. Markus Hermann, člen poradního výboru pořadatelského týmu, se vydal pěšky z Prahy do Českých Budějovic.

Čeká ho 160 kilometrů a před premiérou šestého z běhů rodiny RunCzech.com chce předat startovní pistoli primátoru města Juraji Thomovi. „Šťastnou cestu a volej, sejdeme se na startu,“ vyprovodil ho ze sídla firmy v Praze na Jiráskově náměstí po krátkém deštíku Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru běžeckého serial RunCzech.com.

„Je to trénink, ale taky symbolická pouť, jak přivítat nového člena našeho běžeckého seriálu. Chci poznat krásy země, potkat lidi, ochutnat místní jídlo. Stejnou ideu má i RunCzech.com,“ říká Markus Hermann, Němec, který žije v Česku již jedenáct let.

V kapse má jen telefon s GPS, bude z něho posílat i zpravodajství ze své cesty. V pátek měl dojít do Davle, v sobotu do Cholína. Dále míří na Sedlčany, Petrovice, Bernartice, Týn nad Vltavou a Hlubokou. „Uvidíme, jaké bude počasí a jak půjde cesta. Někde bych si mohl dát i den odpočinku,“ plánuje.

„Je to výkon jak z F. L. Věka,“ocenil ho potěšeně českobudějovický primátor Juraj Thoma, když se dozvěděl o jeho plánu. „Pokud se letošní ročník povede, tak příští rok nebude zbytí, než abych běžel,“ dodal, přestože doposud se věnoval nanejvýš turistice.

Tisková informace

Štítky České Budějovice, premiéra, půlmaraton, Praha, Olomouc, Ústí nad Labem, RunCzech, České dráhy, Juraj Thoma, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice se těší na premiéru půlmaratonu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.