Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šonka výkon z kvalifikace nezopakoval, Kopfstein byl v Kazani čtvrtý

Nepřesvědčivým výkonem skončil pro Martina Šonku další závod série Red Bull Air Race v Kazani. Hned v prvním kole totiž zaostal za svým soupeřem Françoisem Le Votem a do dalšího vyřazovacího kola nepostoupil. Český zástupce však ve finálovém kole nechyběl, čtvrté místo v Rusku získal Petr Kopfstein.

Martinu Šonkovi k postupu mezi osm nejlepších ale moc nechybělo. Na francouzského pilota Françoise Le Vota neztratil ani dvě desetiny sekundy, přesto životní let jeho soupeře znamenal konec v hlavním závodě. Nepomohl ani celkem slušný čas 1:00.952, nejlepší poražený Michael Goulian ze Spojených států amerických byl i s třísekundovou penalizací za porušený pylon o více jak čtyři desetiny sekundy rychlejší.

Naopak štěstí přálo dalšímu českému letci Petru Kopfsteinovi. Slovinský pilot Peter Podlunšek v prvním kole porušil hned dva pylony, dostal šestisekundovou penalizaci a jeho naděje na postup byly takřka nulové. Na Kopfsteina ale nakonec ztratil jen necelé 3,5 sekundy, a tak kdyby zmíněné chyby nepřišly, do dalšího kola by postoupil právě on.

Ve velkém klidu letící Kopfstein si následně užil souboj o finále se španělským pilotem Juanem Velardem. Svůj čas z předchozího kola vylepšil o více jak tři sekundy a před Velardem stál obtížný úkol. Ačkoliv to v úvodu jeho letu vypadalo na těsný souboj, v závěru ztratil Španěl téměř sekundu a se závodem v Kazani se loučil. Oproti němu se však český pilot vydal do souboje o pódiové umístění.

Mezi nejlepšími zkusil Kopfstein letět na maximální riziko, což se mu ale na obtížné ruské trati na řece Kazaňce nevyplatilo. Potkal ho podobný osud jako v prvním kole Podlunšeka. Zásah dvou pylonů mu přinesl šestisekundovou penalizaci a v nabité konkurenci zcela jisté čtvrté místo. Může toho však litovat, pokud by se čas 1:04.297 o trestné sekundy očistil, znamenal by v Kazani vítězství. Ukořistil ho Kirby Chambliss z USA, který vyhrál i závod v Budapešti.

Výsledky z ruské Kazaně znamenají příslib napínavého závěru letošního ročníku seriálu Red Bull Air Race. V čele šampionátu je právě Kirby Chambliss se 40 body, druhý je pouze o bod Jošihide Muroja z Japonska. Třetí příčka patří Martinu Šonkovi, který má sice stejně bodů jako Muroja, ale o jedno vítězství méně. Čtvrtá pozice náleží s 38 body kanadskému pilotovi Peteovi McLeodovi. Další závod je na programu během prvního zářijového víkendu v portugalském Portu.

Výsledky závodu Red Bull Air Race v Kazani:

1. Kirby Chambliss (USA) – 58.378 sekundy,
2. Pete McLeod (CAN) – 59.125 sekundy,
3. Michael Goulian (USA) – 59.650 sekundy,
4. Petr Kopfstein (CZE) – 1:04.297 minuty,

9. Martin Šonka (CZE) – 1:00.952 minuty.

Průběžné pořadí letošního ročníku Red Bull Air Race:

1. Kirby Chambliss (USA) – 40 bodů,
2. Jošihide Muroja (JPN) – 39 bodů,
3. Martin Šonka (CZE) – 39 bodů,
4. Pete McLeod (CAN) – 38 bodů,
5. Petr Kopfstein (CZE) – 30 bodů.

Rozhovor s Martinem Šonkou v Drbárně:

Foto Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Štítky Petr Kopfstein, Kazaň, Martin Šonka, Red Bull Air Race, USA, Rusko, Kirby Chambliss, Jošihide Muroja, Pete McLeod, Michael Goulian

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šonka výkon z kvalifikace nezopakoval, Kopfstein byl v Kazani čtvrtý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.