Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šonka neobhájil vítězství z Abú Zabí. V San Diegu skončil pátý

Český akrobatický letec Martin Šonka nepotvrdil v americkém San Diegu úspěch z prvního závodu série Red Bull Air Race v Abú Zabí. Jako poražený s nejlepším časem se dostal pouze mezi osm nejlepších. Poté ho eliminoval Jošihide Muroja. Stejně dopadl i další český pilot Petr Kopfstein, který neuspěl proti Matthiasi Doldererovi.

Šonka v sobotu nezopakoval vítězství v kvalifikaci, o žádný neúspěch ale nešlo. Skončil třetí a svůj čas dostal pod 59 sekund. Soupeřem pro nedělní první kolo mu tak byl dvanáctý Francouz Nicolas Ivanoff. Další Čech v závodě, Petr Kopfstein, získal osmé místo a do souboje šel se španělským pilotem Juanem Velardem.

Se svým výkonem v prvním kole ale letec ze Sezimova Ústí nemohl být zcela spokojen. Šonka zaostal za Ivanoffem už při úvodním průletu tratí a druhý okruh mu na smazání ztráty nestačil. Francouz byl o více jak čtyři desetiny sekundy rychlejší.

Pro Šonku to naštěstí neznamenalo konec, jeho čas byl nejrychlejší mezi poraženými a český pilot postoupil mezi nejlepších osm. Následoval ho i Kopfstein, který naopak svůj duel vyhrál, když Velardemu nadělil přes půl sekundy.

Mezi osmi nejlepšími měl Šonka těžkého protivníka – Jošihideho Muroju. A nebyl bez šance, zaletět se mu podařilo takřka totožný čas jako v předchozím kole. Nicméně i Japonec dokázal zopakovat svůj výkon, čímž Šonku vyřadil ze závodu. Kopfstein dopadl podobně, prohrál s německým pilotem a loňským mistrem světa Matthiasem Doldererem.

„Je to trochu frustrující, ale jsem spokojený s tím, že jsem letěl čistě. Výsledek mě však netěší. Muroja ale předvedl výborný výkon, můj na něj nestačil,“ uvedl po příletu na letiště Šonka.

V konečném pořadí tak získal páté místo a šest bodů pro průběžné pořadí v seriálu Red Bull Air Race. Tím se v něm udržel na první pozici. Kopfstein vybojoval za šesté místo prvních pět bodů v sezoně a posunul se na desátou příčku. Vítězem druhého závodu v San Diegu se nakonec stal Šonkův přemožitel Jošihide Muroja z Japonska.

Výsledky závodu Red Bull Air Race v San Diegu:

1. Jošihide Muroja (JPN) – 0:58.529,
2. Peter Podlunšek (SLO) – 1:00.454,
3. Matthias Dolderer (GER) – 1:01.648,
4. Kirby Chambliss (USA) – 1:02.713.

5. Martin Šonka (CZE),
6. Petr Kopfstein (CZE).

Foto Garth Milan/Red Bull Content Pool

Štítky Martin Šonka, San Diego, Abú Zabí, Petr Kopfstein, Red Bull Air Race, Jošihide Muroja, Nicolas Ivanoff, Kirby Chambliss, Peter Podlunšek, Matthias Dolderer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šonka neobhájil vítězství z Abú Zabí. V San Diegu skončil pátý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.