Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pátek zaburácejí na náměstí motory, odstartuje zde setinová rallye South Bohemia Classic

V době, kdy se každý žene co nejrychleji do cíle, je doslova sváteční událostí motoristický závod South Bohemia Classic. Na jihu Čech jde už o šestý ročník této setinové rallye klasických a sportovních vozidel, která mají za úkol projet měřené úseky na setinu sekundy přesně. Startuje se už tento pátek na budějckém hlavním náměstí.

„Tentokrát jsme to vzali v trochu širším pojetí, pojede se přes Německo a Rakousko. South Bohemia Classic je tedy dvouetapový mezinárodní závod,“ říká jeho ředitel Pavel Kacerovský. Tomu se v 15 hodin začne na náměstí Přemysla Otakara II. sjíždět na osmdesát posádek vozů nejrůznějších značek. Ač by se mohlo zdát, že největší zastoupení budou mít české značky, není tomu tak. Vládne německý Mercedes.

Organizátoři rozdělili soutěž do dvou výkonnostních kategorií. První pod názvem Classic zahrnuje auta vyrobená do roku 1985 včetně. Ta jsou všechna zařazena do boje o celkové vítězství. V kategorii Exclusive lze nalézt i aktuální modely, a tak v rámci objektivnosti nemohou bojovat prvenství. „Chceme závodníkům přiblížit krásy jižních Čech, jde především o dobrodružství pro posádky,“ doplňuje Kacerovský.

Setinová rallye je zvláštním typem motoristické soutěže. Nejde o to zajet takzvanou ertetu nejrychleji, ale nejpřesněji, bez odchylky k času, který pro daný úsek stanovili organizátoři. Za tu pak následují trestné body. Vítězem se stává ten, kdo jich na konci bude mít nejméně. Vše se navíc jede za naprosto běžného silničního provozu.

South Bohemia Classic zahrnuje třináct různých testů přesnosti na trase dlouhé téměř 430 kilometrů. Jednou z nejkratších je právě ta na budějckém náměstí, měří 60 metrů, v Horní Plané má třeba pětkrát tolik. „Navíc se během soutěže mohou po cestě objevit tajné testy přesnosti, o kterých posádky dopředu nevědí,“ přidává ředitel drobnou zajímavost.

Pro diváky může být zajímavý test v Černé v Pošumaví, který vozy absolvují hned dvakrát, pouze jednou ale za denního světla. Půjde o test stálosti výkonu, takže pátečního času musí posádky dosáhnout v sobotu na setinu sekundy přesně. U Hotelu Relax v Dolní Vltavici zase pojedou v sobotu ráno test pouze auta kategorie Classic, protože se pojede z kopce bez nastartovaného motoru. Bude to zkouška citu pro brzdění řidiče, protože před cílem už nedokáže s vozem nijak zrychlit.

Hlavní průjezdní místa na trase South Bohemia Classic jsou Budějce, Hluboká nad Vltavou, Kaplice, Český Krumlov, Chvalšiny, Dolní Vltavice, Volary, Prachatice, Vimperk, Churáňov, Kašperské Hory, Lenora, Haidmühle (Německo), Ulrichsberg (Rakousko), Horní Planá a Černá v Pošumaví. Ještě před startem v 18:30 ale o dvě hodiny dříve zahrají v Budějcích Black Buřiňos, které po testu přesnosti vystřídá ve 20:15 Vehicle Club Band. O kulturní program ale nebude nouze ani v Krumlově, Kaplici nebo Kašperských Horách.

V souvislosti s tím zůstane od páteční druhé hodiny odpolední uzavřeno náměstí v úseku od ulice Karla IV. až po Krajinskou. Naopak výjimečně bude zprůjezdněna ulice U Černé věže směrem do Kanovnické. Zabráno bude také deset parkovacích míst naproti čínské restauraci na náměstí.

Časový harmonogram průjezdu všemi obcemi na trati je k nalezení na oficiálních stránkách soutěže.

Štítky rallye, Česko, soutěž, Německo, Rakousko, Mercedes-Benz, Karel IV. Lucemburský, České Budějovice, Český Krumlov, Kašperské Hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek zaburácejí na náměstí motory, odstartuje zde setinová rallye South Bohemia Classic  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.