Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V pátek odstartuje sedmý ročník South Bohemia Classic. Letos s rekordním počtem účastníků

Už jen pár dní zbývá do startu mezinárodní setinové rallye pro klasická a sportovní vozidla. Sedmý ročník South Bohemia Classic vypukne již tento pátek na českobudějovickém náměstí. Odstartuje rekordní počet účastníků, celkem je přihlášeno 112 vozidel.

Letošní ročník bude probíhat od pátku 9. září do soboty 10. září. Trasa nepovede pouze po jihočeských silinicích, ale závodníci zavítají také do Plzeňského kraje, území Horního Rakouska a německé spolkové země Bavorsko. Pořadatelé z ČK motorsport připravili dvě etapy v celkové délce přes 420 kilometrů. Měřených bude třináct úseků, vše na divácky atraktivních místech.

Slavnostní start je naplánován na 17:30, kdy by mělo odstartovat první vozidlo zpod Černé věže. Na náměstí se závodní stroje však začnou sjíždět už dříve a to od druhé hodiny odpolední. V 15 hodin začne kulturní program koncertem kapl BezNot a ŠouflŠou.

„Účastníky čeká podobná trasa jako v loňském roce, ale samozřejmě ne totožná,“ prozradil ředitel závodu Pavel Kacerovský. Po startu pojedou závodníci podél Malše do Doudleb, odkud se znovu vrátí na náměstí k jedné z měřených zkoušek. Poté všichni vyrazí do malebných Holašovic. Jak bude přicházet tma, účastníky bude čekat trasa kolem Kleti a průjezd nočními uličkami Českého Krumlova. „Myslím si, že to si užijí všichni závodníci. Noční Krumlov je krásný,“ doplnil Kacerovský. Cílem prvního dne bude Dolní Vltavice, kde se posádky projedou po cestách, které se ještě v loňském roce nacházely v zakázaném pásmu Vojenského újezdu Boltice.

V sobotu povede trasa podél vodní nádrže Lipno až do Rakouska a Německa. Do Čech se závodníci vrátí přes přechod Strážný. Pak přijde část pro milovníky panenské přírody. Itinerář sobotní etapy zavede účastníky do centrální části Šumavy. Pojede se přes Borová Lada, Kvildu, Modravu, Srní až na Horskou Kvildu. Na řadu přijde také kopcovitá pasáž na Zadově a Churáňově. Průjezd bude i centrem Vimperku a zastávka bude na náměstí v Prachaticích, kde budou probíhat v tu dobu Podzimní městské slavnosti. „V podstatě od všech obyvatel, kudy trasa povede, slyšíme, jak se na závod těší. Někde dokonce narazí sud a mají to jako slavnost. Jinde se na závod těší více než na pouť,“ směje se Kacerovský. Závěrečná část vede přes Libínské Sedlo a Volary až do Dolní Vltavice.

Celkem se závodů zúčastní 112 posádek ze sedmi států světa. Kromě České republiky bude mít své zastoupení také Slovensko, Rakousko, Německo, Spojené státy americké, Rusko a Francie. Značek se předvede celkem 32 a to od Porsche, přes Škodu až po Tatru. Nejstarším vozidlem na startu bude MG TD z roku 1953 s posádkou František Fošum – Tomáš Musil.

Hodnotit se letos bude celkem pět kategorií. Classic jsou vozidla vyrobená do roku 1985 a exclusive do roku 2016. Mechanické stopky jsou pro posádky využívající právě tento druh měření, dámský pohár je pro ryze dámské posádky a novinkou je rodinný pohár. Do něj spadají posádky se spolujezdcem mladším 18 let.

Autoři | Foto

Štítky Německo, Rakousko, Česko, Bavorsko, Český Krumlov, Porsche, Tatra Trucks, Horní Rakousy, Dolní Vltavice, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek odstartuje sedmý ročník South Bohemia Classic. Letos s rekordním počtem účastníků  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.