Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Florbalistky FBC United České Budějovice postoupily do první ligy!

Velkým úspěchem skončila tahle sezona pro florbalový tým FBC United České Budějovice. Nový klub, který vznikl sloučením SK Českobudějovičtí lvi a FBC České Budějovice, se hned ve svém premiérovém ročníku radoval z postupů hned v několika soutěžích najednou.


Vedle A-týmu a B-týmu mužů se do vyšší soutěže podívají také ženy. Jejich sezona trvala nejdéle ze všech a o svém postupu se dozvěděly až v polovině května. To bylo jasné, že Jihlava bude hrát extraligu a místo, které uvolnila, připadne budějovickému oddílu. Ten na něj dosáhl díky vítězství ve své divizi druhé ligy a třetímu místu v baráži. „Základy k možnosti bojovat o účast v 1. lize žen vznikly zhruba před rokem a půl. V té době vrcholily přípravy ke sloučení budějovických klubů SK ČB Lvi a FBC České Budějovice,“ říká kouč ženského celku a šéftrenér celého klubu Ivan Janoušek.


Byl postup ženského týmu před touto sezonou prioritou?

Ne, nebyl. V začátcích bylo dost složité, aby si tým „sedl“, a proto jsme až do konce minulého kalendářního roku o možnosti získat vítězství v naší divizi druhé ligy vůbec nehovořili.

Kdy tedy přišel ten zlom?

Už s ohledem na vývoj tabulky jsem po novém roce s hráčkami hovořil a stanovil cíl, kterým bylo vítězství ve druhé lize a účast v baráži o první ligu.

Co rozhodlo o vítězství zrovna vašeho celku ve druhé lize?

Obecně se ví, že naše divize druhé ligy je ve špičce velmi vyrovnaná. Loni o konečném pořadí základní části rozhodovala minitabulka tří celků. Letos postupně naši pronásledovatelé odpadali. Nejdéle vydržel vzdorovat celek Písku, ale na konci února jsme tohoto soupeře ve vzájemném utkání deklasovali v poměru 8:3 a zbytek soutěžních zápasů odehráli bez ztráty bodů. Jsem přesvědčen o tom, že naší obrovskou výhodou byl velmi dobře věkově poskládaný tým, kde jsme dokázali využít dravosti mladých a zároveň zkušenosti starších hráček. Hráli jsme celou soutěž se dvěma velmi vyrovnanými pětkami. Všichni naši soupeři v lize a vedle Herbadentu Praha B i v baráži o první ligu, měli hru založenou pouze na jedné elitní formaci.

Které hráčky mají podíl na dosud největším úspěchu vašeho klubu?

Do druholigových bojů a do baráže se zapojilo celkem šestnáct hráček. Jsou to: brankářky Kristýna Petržalová a Iveta Hniličková a dále hráčky Monika Bumbová, Barbora Valíková, Zdeňka Janoušková, Adéla Paurová, Jana Nováková, Lucie Jiříková, Klára Minářová, Monika Vachelová, Lenka Morová, Veronika Rybičková, Andrea Dostálová, Klára Dudová, Michaela Nováková a Ludmila Kadlecová. Je velice pozitivní, že každá ze jmenovaných hráček má svůj osobní podíl na tomto obrovském úspěchu.

Ovšem musí být nějaké, které tým táhly, ne?

Musím vyzvednout tři hráčky, které jsou doslova velikými osobnostmi na svých postech. Brankářka Kristýna Petržalová je obrovský talent a také velice skromná. Bohužel z pracovních důvodů nemůže florbalu věnovat více času. V opačném případě to je brankářka extraligy a reprezentace. Obránce Zdeňka Janoušková je věkem ještě juniorka a i přesto, že hraje se zdravotní indispozicí, je největší oporou zadních řad. Naprosto mimořádnou hráčkou je Lucie Jiříková. Jak popsat její pozici v týmu? To je Jarda Jágr v sukni. Hráčka s obrovským potenciálem a invencí s vynikajícími individuálními schopnostmi a s obrovskými zkušenostmi z pozemního hokeje.

Dojde pro následující sezonu ke změnám v kádru?

Přesnou odpověď zatím neznám. Kádr hráček by měl zůstat zachován. Je však několik otazníků, které budeme řešit průběžně. Bude záležet například na tom, jakou vysokou školu si zvolí maturantka Klára Minářová a jak se bude vyvíjet rekonvalescence zraněných a operovaných hráček Ludmily Kadlecové a Jany Novákové. Na druhé straně se do kádru vrací po operaci vazů Barbora Skálová a do našeho klubu přestupují hráčky Iveta Fuková a Daniela Postlová. Obě hrály za FBC Štíři České Budějovice.

Jaké cíle si kladete pro premiérovou účast v první lize?

Určitě bude naším prioritním cílem soutěž zachránit a stabilizovat. Jdeme sice do neznámého prostředí, ale je pravda, že poslední dva celky letošního ročníku první ligy, které s námi odehrály baráž, celkem nic nepředvedly a tak naším přáním bude figurovat ve středu tabulky.

Jaký přínos může mít účast vašeho klubu v první lize pro jihočeský region?

Budu reagovat také otázkou. Jaký dopad má pro náš region sestup mužů FBC Štíři druhé ligy? Odpovím vám že obrovský. Je to opravdu veliká škoda, že Štíři první ligu nezachránili a mužský florbal našeho regionu tato skutečnost vrací nejméně o dva vývojové roky zpět. Celý náš region potřebuje pro další rozvoj co nejdříve získat zástupce v nejkvalitnější soutěži mužů i žen, kterou je extraliga. Účast v první lize je předpokladem a podmínkou k dosažení tohoto cíle.

Autor : Roman Šperňák

Štítky České Budějovice, soutěž, florbal, baráž, Jana Nováková, Jihlava, Jaromír Jágr, Michaela Šojdrová, Barbora Valíková, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Florbalistky  FBC United České Budějovice postoupily do první ligy!  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.