Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Štíři zvládli jihočeské derby, ženy berou ze dvou zápasů tři body

Přesně podle papírových předpokladů dopadl uplynulý florbalový víkend. Štíři v něm změřili síly s jihočeskými rivaly ze Strakonic a zvítězili 9:5. Štírky už netradičně v pátek hostily Českou Lípu, s kterou si poradily v poměru 8:4. O den později však narazily. Favorizované Mladé Boleslavi nevstřelily ani branku a prohrály 0:6.

Derby dvou nejlepších jihočeských celků gólově odstartovala pátá minuta. Froněk našel u mantinelu volného Michala Měřičku, který se střelou z první trefil přesně nad nohu Macka. V minutě čtrnácté zvýšili domácí florbalisté na 2:0. Havelka vybídl ke skórování přihrávkou vzduchem Václava Hejplíka. Ten se do balonku opřel také z první a Macek podruhé lovil balonek ze své sítě. Ještě do konce první třetiny ale dokázaly Strakonice snížit. Domácí obrana byla naprosto rozložená a Karel Šavrda neměl problém poprvé překonat Švehlu.

Po úvodním hvizdu druhé třetiny uplynulo pouze 70 sekund a bylo vyrovnáno. Při závaru před Švehlovo brankou se dostal míček k Davidu Chvostovi, jenž zakončoval do prázdné branky. Pět minut na to však vrátil vedení domácímu mančaftu Václav Staněk. Téměř v polovině zápasu přišlo další vyrovnání. Strakoničtí při přesilové hře rozebrali domácí čtveřici a Tomáš Mareš vstřelil třetí branku svého týmu. Přišla 35. minuta a opětovné vedení Štírů. Ze standardní situace zkusil štěstí dloubáčkem Václav Hejplík a k překvapení všech byl úspěšný.

Závěrečná část slibovala velká drama, jelikož vedení českobudějovického celku bylo pouze jednogólové. A opět přišlo rychlé vyrovnání. Tomáš Houska oběhl domácí branku a kolem tyčky srovnal stav na 4:4. Jenže Štíři dokázali odskočit. Melíšek vyvezl balonek z rohu, našel před prázdnou brankou volného Petra Žáčka a ten je uklidil míček do prázdné strakonické svatyně. Poprvé od úvodní třetiny dokázali budějčtí borci odskočit na dvougólový rozdíl. Kudláčkovo nahození si zpracoval Jindřich Hrdý, obtočil se kolem Macka a bez problémů skóroval. Jindřich Hrdý skóroval i v 56. minutě a přiblížil tři body Štírům. O dvě minuty později využili domácí florbalisté přesilovou hru. Hejplík našel před prázdnou branku Ondřeje Havelku a třicetiletý matador si už věděl rady. Těsně před koncem padly ještě dvě branky. Zmatku před Mackem využil Tadeáš Melíšek a zvýšil na 9:4. O kosmetickou úpravu skóre se postaral půl minuty před koncem Karel Šavrda. Štíři si tak dokráčeli pro šestou výhru v řadě v poměru 9:5.

V tabulce Národní ligy jim patří třetí příčka a na první Turnov ztrácí pouze bod.

„Jihočeské derbíčko se Strakonicemi má pokaždé svoji jiskru. Případná výhra má tak trochu větší cenu, než tří bodů. Jelikož jsme před tímto utkáním měsíc neprohráli, vládla v kabině číslo 8 pohodová, ne-li bezstarostná nálada. Následky toho bývají dvousečné. Buď kanonáda, nebo podceňovačka. Tentokrát to mělo na zápas a první třetinu ten efekt, že jsme si sice se soupeřem na hřišti pohrávali, skóre ale bylo jenom 2:1. Přišla tak druhá třetina, Strakonice si čuchly a zápas byl najednou vyrovnaný. Jak ale správně říká náš pan trenér Kratochvíl Jiří, tak zápas se láme v poslední části. V té jsme navázali na hru ze začátku zápasu, což se dokonce projevilo i na tabuli se skóre. Šestá výhra v řadě. Třetí místo. Díky skvělému týmu. Zdravíme Drbnu. Jedeme dál,“ zhodnotil zápas kapitán Michael Kudláček.

Další zápas odehrají Štíři v neděli 13. listopadu od 16 hodin na palubovce Panthers Liberec.

FBC Štíři České Budějovice – FbC Strakonice P.A. 9:5 (2:1, 2:2, 5:2)

Branky a nahrávky: 5. Měřička (Froněk), 14. Hejplík (Havelka), 27. Staněk (Froněk), 35. Hejplík (Staněk), 45. Žáček (Melíšek), 53. Hrdý (Kudláček), 56. Hrdý (Malý), 58. Havelka (Malý), 59. Melíšek (Žáček) – 20. Šavrda (Jiřík M.), 22. Chvosta (Jiřík T.), 29. Mareš (Jiřík M.), 43. Houska, 60. Šavrda (Křesák). Vyloučení: 1:2. Využití: 2:1. Střely: 38:33. Diváci: 101. Rozhodčí: Ležák L., Ležák M.

FBC Štíři České Budějovice: Švehla (Kunst) – Staněk, Podlaha, Kudláček, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Froněk, Vlček, Žáček, Havelka, Bíca, Měřička, Melíšek, Klouda, Caha, Malý, Svintek, Slepička.

FbC Strakonice P.A.: Macek – Mikeš, Houska, Novák, Jiřík M., Křesák, Kužela, Jiřík T., Šavrda, Houska, Mareš, Pluskal, Chvosta, Košta.


Štírky o den dříve hostily Českou Lípu, s kterou nepodaly sice ideální výkon, ale nakonec zvítězily 8:4.

Už po 48 sekundách hry se domácím hráčkám naskytla přesilová hra a tu hned využily. Kristýna Minářová si naběhla na přihrávku Juhaňákové a z první se trefila naprosto přesně. Ve čtvrté minutě už to bylo o dvě branky. Karolína Kašparová se dostala k dorážce z pravé strany brankoviště a dostala míček za záda Halabalíkovou. Jenže z ničeho nic bylo sníženo po přesné střele Martiny Gembecové. A hostující florbalistky dokonce srovnaly skóre. Nikola Dědková dotlačila balonek za Bartoníčkovou. Jenže štírky využily druhou přesilovou hru. V pádu skórovala Eliška Juhaňáková. České Lípě se podařilo 45 sekund před první sirénou vyrovnat po úspěchu Michaly Motejzíkové.

Začátek prostřední dvacetiminutovky přinesl další branku. Eliška Juhaňáková trefila míček ze vzduchu a ten zaplul na zadní tyč. Po půl hodině hry odskočily hráčky Českých Budějovic do dvougólového vedení. Andree Dostálové nevyšla první střela a tak si ji sama dorazila. Českolipské hráčky nebyly ani ve druhé třetině bez šancí, ale na Bartoníčkovou si tentokrát nepřišly.

Z poslední periody uplynulo pouhých 19 sekund a bylo to 6:3. Minářová našla vpravo volnou Elišku Juhaňákovou a ta tvrdou střelou propálila Halabalíkovou. Svoji čtvrtou branku vstřelila Eliška Juhaňáková po krásné akci s Čečkovou, když totálně vykombinovaly obranu hostů. Poslední radost měly Severočešky ve 46. minutě, když snižovala Michala Motejzíková. Poslední branku zápasu vsítila Michaela Sýkorová, která se prohnala po pravém mantinelu, seběhla si na střed a suverénně propálila českolipskou brankářku. Štírky tak zvítězily 8:4.

„Chtěli jsme mít zápas celou dobu pod kontrolou a využít zkušenosti z posledních zápasů, ale stal se přesný opak. Nedařilo se nám v rozehrávce a dodržování základních pokynů. Hráli jsme v křeči a podle toho zápas vypadal. Poslední třetina byla docela obstojná, kde jsme soupeři odskočili na rozdíl čtyř branek a došli jsme si pro důležité tři body,“ řekl k utkání trenér Luboš Hanšpach.

FBC Štíři České Budějovice – FBC Česká Lípa 8:4 (3:3, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 2. Minářová (Juhaňáková), 4. Kašparová (Dudová), 16. Juhaňáková (Zahradníková), 21. Juhaňáková, 34. Dostálová (Sýkorová), 41. Juhaňáková (Minářová), 45. Juhaňáková (Čečková), 50. Sýkorová – 8. Gembecová (Kuželová), 25. Dědková, 20. Motejzíková (Gembecová), 46. Motejzíková (Vránová). Vyloučení: 2:3. Využití: 3:0. Střely: 19:21. Diváci: 55. Rozhodčí: Brabec, Janošťák.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková – Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Zahradníková, Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Kašparová, Dudová, Tichá, Čečková, Kratochvílová.

FBC Česká Lípa: Halabalíková – Slaná, Cháberová, Jirsová, Peterová, Motejzíková, Dědková, Bubáková, Vránová, Gembecová, Kuželová.


Druhý zápas českobudějovickým florbalistkám nevyšel a favoritkám z Mladé Boleslavi podlehli 0:6.

Už od začátku zápasu tahaly domácí hráčky za kratší konec. Boleslav potvrzovala své první místo v tabulce a štírky mačkala. Ke gólovým šancím se však nedostávala. A tak z brejku několikrát zahrozily Jihočešky. Jenže když už na gólmanku Karli něco letělo, poradila si s tím. Vypadalo to na bezbrankovou první třetinu, ale osm sekund před koncem se trefila mezi nohy Petržalové Pavlína Nejedlá. To odstartovalo gólový brankostroj.

Po dvou minutách prostřední části se trefila opět Pavlína Nejedlá. Boleslav stále pokračovala ve svém tlaku a vytěžila z něj další branku. Tentokrát se radovala z branky Alena Machačová. Na 4:0 zvyšovala svou druhou brankou opět Alena Machačová. Snížit mohla Juhaňáková, která k tomu měla ideální příležitost. Jenže při trestném střílení jí klička vůbec nevyšla a skóre se tak neměnilo. Štírky tak dostaly příležitost přesilové hry, ale v té naopak inkasovaly. Hattrick završila Pavlína Nejedlá.

Obrázek hry byl stejný i nadále a pokračoval až do konce zápasu. Štírky se po většinu utkání spíše bránily a do zakončení se moc nedostávaly. V 50. minutě se tak mladoboleslavské florbalistky radovaly pošesté a naposled. Hattrick zkompletovala Alena Macháčová, která předvedla skvělou individuální akci. Vytočila se od mantinelu, obehrála dvě obránkyně domácích a s přehledem překonala Petržalovou. Hráčky Český Budějovic padly s Mladou Boleslaví 0:6.

V tabulce jim však stále patří čtvrtá příčka.

„Odehráli jsme zápas proti týmu, kterému patřila první příčka v tabulce. Kvalita byla znát. Jsem rád, že jsme nepropadli systémově, ale soupeř nás převyšoval v herních činnostech jednotlivce a rychlosti. Škoda nevyužitých šancí z naší strany. Proti tak silnému soupeři musíme z tak mála šancí vytěžit maximum. Důležité tři body jsme však o víkendu získali,“ zhodnotil zápas lodivod štírek Luboš Hanšpach.

Další dva duely první ligy odehrají Jihočešky o víkendu 19. a 20. listopadu. V sobotu je čeká v českobudějovické Sportovní hale od 16:15 FBC Texas a v neděli od 15:45 Kladno.

FBC Štíři České Budějovice – Florbalová akademie Mladá Boleslav 0:6 (0:1, 0:4, 0:1)

Branky a asistence: 20. Nejedlá, 28. Nejedlá (Palatínusová), 29. Machačová (Řeháková), 37. Machačová, 38. Nejedlá (Machačová), 51. Nejedlá (Palatínusová). Vyloučení: 1:1. Bez využití. V oslabení: 0:1. Střely: 22:30. Diváci: 47. Rozhodčí: Paletář, Mareš.

FBC Štíři České Budějovice: Petržalová – Šraierová, Dostálová, Strumínská, Zahradníková, Linhartová, Dubská, Minářová, Juhaňáková, Kašparová, Tichá, Čečková, Sýkorová, Benešová, Kratochvílová.

Florbalová akademie Mladá Boleslav: Karli (Klementová) – Fadrhoncová, Menzelová, Culková, Kubíčková, Nejedlá, Kabátová, Řeháková, Rábová, Viktorová, Dvořáková, Palatínusová, Heráková, Machačová.

Autoři | Foto Pavel Kubeš

Štítky Strakonice, Mladá Boleslav, České Budějovice, Česká Lípa, florbal, florbalista, Michaela Sýkorová, Ondřej Havelka, přesilová hra, Václav Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři zvládli jihočeské derby, ženy berou ze dvou zápasů tři body  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.