Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Štíři bez problémů zvládli derby, ženám vítězná série skončila

O uplynulém víkendu bojovaly o další ligové body jak mužský A-tým, tak také ženy. Zatímco muži přivítali v českobudějovické Sportovní hale svého krajského rivala ze Strakonic, tak ženy vyjížděly ke svým zápasům do Prahy a Plzně. Muži svůj souboj zvládli v poměru 7:4. Bohužel, jejich něžnějším polovičkám se nedařilo. Nejprve podlehly Panthers Praha 3:4 a o den později Plzni 2:10.

Utkání začalo náznakem šance strakonických hráčů, ale nic většího z toho nebylo. Od té doby kralovali na hřišti Štíři. Postupně ve svých šancích ztroskotali Měřička, Havelka a Froněk. Ani první přesilovka domácích nepřinesla branku. Ta přišla až v osmé minutě. Hrdý prohodil míček mezi dvěma protihráči, ten se dostal až k nabíhajícímu Lukáši Malému, který se prosadil bekhendovou střelou pod padajícím Mackem. V desáté minutě padla další branka. Hejplíkovu střelu tečoval Ondřej Havelka a míček obloučkem přepadl za Mackova záda. Do konce třetiny viděli výborně fandící diváci ještě jednu branku. Slepička našel krásným pasem Lukáše Malého a ten střelou z první zvýšil na 3:0.

Do druhé třetiny vlétl domácí tým jako uragán a svého soupeře vůbec k ničemu nepouštěl. Ve 24. minutě trefil Žáček tyč a tlak domácích neustával. Neskutečný zámek předvedla trojice Havelka - Měřička - Froněk, kteří točili svého soupeře jak na kolotoči, ale branka však nepřišla. Ve 27. minutě vyslal nebezpečnou střelu hostující Chvosta, ale Koš ramenem vyrazil. O pár sekund později přišla další šance domácích. Měřička našel Farku, který si sbíhal z druhé vlny, ten ještě vracel Měřičkovi, jenže ten už přihrávku nečekal a prázdnou branku netrefil. Přesto přišlo navýšení skóre. Hejplík našel pěkným pasem Lukáše Froňka a tvrdou střelou nedal Mackovi šanci. Ve 33. minutě vedly České Budějovice už o pět branek. V přesilové hře našel Malý úplně volného Jindřicha Hrdého, který neměl problém zamést balonek do strakonické svatyně. Hosté se poprvé radovali o čtyři minuty později. Jakub Mikeš vyzkoušel Koše, ten si vyrazil míček nad sebe, spadl mu na záda a se štěstím skončil za brankovou čárou. Do konce třetiny přišlo ještě jedno snížení. Ze středu hřiště skóroval Ondřej Novák.

Třetí perioda začala pro domácí nejlépe, jak mohla. Už po necelých dvou minutách navýšil skóre Jindřich Hrdý, kterého vybídl ke skórování dobrým výhozem brankář Koš. Po půlminutě ale bylo opět sníženo. Tomáš Mareš zkusil štěstí z půlky hřiště a míček skončil za Košovými zády. Šanci na snížení měli hosté v další přesilové hře, ale v té se vyznamenal Koš. Přišla tak sedmá branka českobudějovických florbalistů. Michal Měřička se zbavil svého strážce a svůj následný únik zakončil suverénní střelou pod horní tyč. Přesto se Strakonice nevzdaly a ještě dokázaly snížit, když využily přečíslení dva na jednoho. Chvostovu přihrávku usměrnil do branky Jiří Křesák. To ale bylo vše a Štíři tak ovládli derby 7:4 a mají jisté play-off.

„V poslední době se nám daří vstupy do zápasů a potvrdili jsme to i proti Strakonicím, kdy jsme se dostali do vedení 5:0. Bohužel se pak potýkáme se sebeuspokojením a z jasných záležitostí děláme drama. Tentokrát to naštěstí tak horké nebylo, Strakonice se přiblížily jen na tři góly. Příště, a hlavně v play-off, se nám to může vymstít. Musíme se na to zaměřit,“ dodal k utkání trenér Jiří Kratochvíl.

Štírům patří po sedmnácti kolech a pěti výhrách v řadě čtvrtá příčka. Na svém kontě mají 33 bodů, stejně jako třetí Plzeň. Na druhý Turnov ztrácí pouze bod.

Svůj bodový zisk se budou snažit rozšířit již příští týden, kdy vyjíždějí na dlouho cestu do Liberce, kde se utkají s místními Panthers od 17 hodin.

FBC Štíři České Budějovice - FbC Strakonice P. A. 7:4 (3:0, 2:2, 2:2)

Góly a nahrávky: 8. Malý (Hrdý), 10. Havelka (Hejplík), 20. Malý (Slepička), 29. Froněk (Hejplík), 33. Hrdý (Malý), 42. Hrdý (Koš), 53. Měřička (Farka) - 37. Mikeš (Houska V.), 39. Novák (Chvosta), 43. Mareš, 54. Křesák (Chvosta). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely: 30:27. Diváci: 98. Rozhodčí: Pech, Štolc.

FBC Štíři České Budějovice: Koš (Kopačka) - Staněk V., Kudláček, Formánek, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Froněk, Žáček, Novotný, Havelka, Zavacký, Měřička, Majner, Farka, Malý, Slepička, Tomšíček.

FbC Strakonice P. A.: Macek (Chabera) - Vašmucius, Houska T., Mikeš, Staněk J., Novák, Křesák, Kužela, Jiřík, Šavrda, Kořán, Houska V., Mareš, Chvosta.


Ženy v prvním utkání zavítaly na palubovku pražských Panthers. Proti favoritkám se dlouho držely, ale nakonec podlehly 3:4.

Úvod zápasu byl vyrovnaný a prvním týmem, který se mohl radovat z branky, byl tým štírek. Ty se prosadily v desáté minutě, kdy přesně zamířila Andrea Dostálová. V 11. minutě už to bylo dokonce o dvě branky. Krásnou tvrdou střelou se prosadila Eliška Juhaňáková. Pak ale přišla první branka domácího týmu. K odraženému balonu se dostala Nela Škopánová a Pražanky byly na dostřel. Na 2:2 vyrovnala tři minuty před koncem první části Andrea Nováková, která natřikrát dorazila míček za záda Bartoníčkové. Vrátit vedení zpět hostujícím hráčkám mohla Lada Janošťáková, ale trestné střílení neproměnila.

Druhá třetina branku nenabídla, ale několik zajímavých situací ano. Domácí Krauskopfová vyslala přesnou střelu do růžku branky, ale Bartoníčková zázračně vyrazila. Poté vychytala také Rosmusovou. Obrovskou příležitost měly také Jihočešky. Klára Minářová se řítila na gólmanku domácích, ale ta si s nájezdem poradila. Po druhé části svítil na ukazateli skóre stále stav 2:2.

Začátek poslední dvacetiminutovky přinesl branku Kláry Šarochové, která tak dostala domácí hráčky poprvé do vedení. Ale českobudějovické florbalistky se nevzdávaly. Vyrovnat se podařilo Andree Dostálové, která prostřelila Casado mezi nohama. Štěstí se ale nakonec přiklonilo na stranu domácích. Tři minuty před koncem se prosadila tvrdou ranou Eva Krauskopfová. Ačkoliv se štírky snažily o vyrovnání, domácí obrana odolala a pantherky překazily čtyřzápasovou vítěznou sérii Jihočešek.

„Proti druhému týmu tabulky jsme podaly výborný výkon. Škoda gólu, který jsme inkasovali tři minuty před koncem. Také veliká škoda neproměněných šancí. Byl to souboj gólmanek. Děkuji týmu za předvedený výkon,“ zhodnotil trenér Luboš Hanšpach.

FbC Panthers - FBC Štíři České Budějovice 4:3 (2:2, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Škopánová (Burdová), 17. Nováková (Šmolcnopová), 44. Šarochová (Kučerová), 57. Krauskopfová (Nedvědová) - 10. Dostálová (Zahradníková), 11. Juhaňáková (Jedličková), 47. Dostálová (Juhaňáková). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Střely: 44:20. Diváci: 19. Rozhodčí: Herman, Oriš.

FbC Panthers: Casado (Hrubá) - Lochmannová, Slaná, Benešová, Šarochová, Kučerová, Baráková, Burdová, Šmolcnopová, Rosmusová, Krauskopfová, Fabiánová, Nedvědová, Nováková, Škopánová, Šusterová.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková - Jedličková, Janošťáková P., Polívková, Dostálová, Strumínská, Janošťáková L., Zahradníková, Holmanová, Minářová Kr., Linhartová, Šraierová, Zimová, Juhaňáková, Minářová Kl.


Druhý den jely Jihočešky na půdu Plzně. Zde se ale Štírkám vůbec nedařilo a podlehly vysoko 2:10.

Prvních deset minut utkání bylo vyrovnaných a šance byly k vidění na obou stranách. Prvním týmem, který se prosadil, byl tým domácích. Nepokrytá Veronika Drobná převzala balonek a přesnou střelou k tyči poslala Plzeň do vedení. V 16. minutě vznikla před Bartoníčkovou „trma vrma“, ve které se nejlépe zorientovala opět Veronika Drobná a bylo to 2:0. O dvě minuty později měly Západočešky standardní situaci. K ní se postavila Kateřina Šnebergrová a přesnou střelou do růžku branky zvýšila na rozdíl tří branek.

Druhá perioda začala opět lépe pro domácí florbalistky. Nepovedenou přihrávku zachytila Veronika Drobná, která střelou pod horní tyč zkompletovala hattrick. Přišla 25. minuta a rozdíl ve skóre už byl pětigólový. Další gólovou střelu měla na svědomí Barbora Mlnaříková. O další dvě minuty později se prosadila počtvrté v utkání Veronika Drobná, která přízemní střelou překonala Bartoníčkovou. Štírky se přece jen branky dočkaly. Rychlý brejk zakončila pěknou střelou Veronika Jedličková. O čtyři sekundy později se českobudějovické hráčky radovaly z druhého gólu. Vlastní branku si dala Andrea Košťálová. Sedmou branku Slavie vstřelila se štěstím Ivana Drugdová. Pět minut před koncem druhé části přišla ještě osmá branka domácích. Pěknou souhru domácích hráček zakončila Helena Böhmová.

Bylo jasné, že poslední třetina se bude už jenom dohrávat. Tím spíš, když se ve 43. minutě prosadila z brejku Nikola Staňková. I poté se dostávala Plzeň do zajímavých situací, ale většinu pochytala výborná Bartoníčková v brance Českých Budějovic. Desátou brankou v zápase ukončila utkání Julie Volkmannová. Štírky tak po čtyřech vítězných utkáních narazily a nepřivezly si ani bod.

„Soupeř byl rychlejší a individuálně kvalitnější. Proto nás přehrál. I když, kdybychom proměnili vyložené šance, mohli jsme výsledek alespoň zkorigovat,“ řekl trenér Luboš Hanšpach.

Další zápas čeká štírky v neděli 7. února, kdy na palubovku českobudějovické Sportovní haly zavítá jihočeský konkurent ze Soběslavi. Utkání začíná ve 14:30.

FBŠ Slavia Plzeň – FBC Štíři České Budějovice 10:2 (3:0, 5:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 10. Drobná (Mlnaříková), 16. Drobná (Košťálová), 18. Šnebergrová (Knotková), 22. Drobná, 25. Mlnaříková (Košťálová), 27. Drobná (Mlnaříková), 32. Drugdová (Böhmová), 36. Böhmová (Drugdová), 43. Staňková (Mašková), 58. Volkmannová (Drugdová) - 28. Jedličková (Janošťáková L.), 28. Košťálová vl. Vyloučení: 0:2. Bez využití. Střely: 43:17. Diváci: 45. Rozhodčí: Kotyza, Slíva.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky FC Viktoria Plzeň, Strakonice, SK Dynamo České Budějovice, FbC Panthers, SK Slavia Praha, Ondřej Havelka, Helena Třeštíková, Andrea Nováková, Ondřej Novák, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři bez problémů zvládli derby, ženám vítězná série skončila  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.