Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zemřel brankář, který jako první u nás chytal s lapačkou

Velmi smutná zpráva zastihla hokejovou veřejnost. Ve věku 82 let zemřel v neděli 28. září po krátké těžké nemoci legendární brankář Jan Vodička. Jako první v Československu chytal s lapačkou, v budějckém klubu odehrál třináct sezon a jako náhradník byl i u jediného mistrovského titulu v roce 1951.

Jan Vodička byl skutečnou klubovou legendou. Nejen proto, že výborně chytal, ale i díky své zručnosti mimohokejové. On to byl, kdo v roce 1955 ‚rozpitval‘ a obkreslil lapačku jednoho z kanadských brankářů a podle tohoto vzoru si ji pak nechal vyrobit. Chytal s ní jako vůbec první československý brankář! Jako druhý po Nadrchalovi pak začal používat a vylepšovat i celoobličejovou masku.

V Českých Budějovicích se dostal do ligového mužstva poprvé v sezoně 1950/1951, do bojů jako osmnáctiletý náhradník nezasáhnul, přesto mohl na konci slavit jediný českobudějovický mistrovský titul. O dva ročníky později už byl klubovou jedničkou.

Poté na tři roky odešel na vojnu do týmu Tankisty Praha, který hrál tehdy nejvyšší soutěž. Zde svými výkony, kdy podceňované mužstvo dotáhnul až ke stříbrným medailím, zaujal natolik, že byl nominován do reprezentace (jako první jihočeský brankář), a to zrovna těsně před olympijskými hrami v Cortině d´Ampezzo.

Tam se, jak známo, českému týmu příliš nedařilo a skončil pátý. Po vojně byl mnoho let neochvějnou jedničkou českobudějovického brankoviště. Po ukončení bohaté kariéry se pak ještě věnoval trénování malých brankářů.

Jeho stopa v českobudějovickém hokeji je obrovská, pamětníci na jeho skvělé výkony dodnes vzpomínají, byl opravdu prvním velkým jihočeským brankářem. Jeho jméno nebude v klubu nikdy zapomenuto a před dnešním prvoligovým duelem Motoru s Ústím nad Labem uctí klub jeho památku minutou ticha.

Napsal Tomáš Kučera

Štítky hokej, Jan Vodička, zemřel, České Budějovice, Československo, Madeta Motor České Budějovice, olympijské hry, FK Ústí nad Labem, Tomáš Kučera, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel brankář, který jako první u nás chytal s lapačkou  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.