Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za úspěchem hokejisty stojí tvrdá dřina, vědí u Pouzara

Hokejových akademií je po celé republice spousta. Ne každá však razí filozofii, jakou se netají tým trenérů kolem trojnásobného vítěze Stanley Cupu Jaroslava Pouzara. „Nebudeme dětem mazat med kolem pusy, že si tady budou hrát. U nás musí tvrdě pracovat!“ říká šéftrenér Pouzar Hockey Academy.

Roman Fousek je odchovancem budějckého hokeje. Na vojně si zahrál v Táboře, který býval rezervním celkem Dukly Jihlava, potom strávil jednu sezonu v extraligovém Jindřichově Hradci. Dres Motoru sice oblékal pouze v první lize, jako člen kádru dalšího celku z krajského města, HC David Servis, si ale v uplynulé sezoně užil radost z krajského titulu. Za svojí hráčskou kariérou tak udělal povedenou tečku.

Čtyřicetiletý matador se nyní může již naplno věnovat mládeži - je šéftrenérem v nedávno vzniklém klubu HC Českobudějovičtí Lvi, který má svůj azyl v Hokejovém Centru Pouzar, a který se po roce a půl fungování může pochlubit již osmdesáti malými členy. Kromě toho zaměřuje své aktivity na hokejovou akademii, kde si nadějní hráči zlepšují své dovednosti v týdenních a denních kempech, nebo při individuálních hokejových trénincích.

„Již tuto sobotu 17. května pořádáme první celodenní kemp pro hokejisty narozené v letech 2001 a 2002, přijmeme ale i výjimečně šikovné hráče z ročníku 2003. Navazujeme tak na jednohodinové individuální hokejové tréninky, které se u nás konají každou středu. Až dvacet kluků čekají dvě tréninkové jednotky na ledě a jedna v tělocvičně, během kterých se zaměříme na bruslení, práci s holí, kombinaci i střelbu,“ vyjmenovává základní program sobotního kempu Roman Fousek.

Do kempu se můžou přihlásit hráči z jakéhokoliv hokejového klubu. „Bavíme se s nimi nejen o hokeji, ale říkáme jim, jak mají o sebe pečovat či jak se mají stravovat, aby šli výkonnostně nahoru. Kemp nemá charakter výuky hokeje, ale celkového postoje každého hráče. Zpětnou vazbou pak je, když se od některých rodičů dozvídáme, že kluci doma nechtějí jíst hranolky a pít coca colu, protože ví, že správný hokejista takhle nefunguje,“ říká šéftrenér Pouzar Hockey Academy.

Podle Jaroslava Pouzara je mezi malými hokejisty zájem o individuální hodinové tréninky i po sezoně. „Jezdí sem děti z celého kraje. Máme radost, že se jim tady líbí. Je to pro nás obrovský impuls do další práce, když vidíme, že jsou tady dobrovolně, mají chuť se zlepšovat a viditelně se posouvají dál,“ řekl legendární hokejista, který věří, že malí sportovci využijí možnosti se zúčastnit i kempů. Kromě zmíněné nadcházející soboty se další uskuteční 31. května (ročníky 2005 a 2006) a 14. června (1999 a 2000). Veškeré informace jsou dostupné na webu Pouzar Hockey Academy.

Vyvrcholením letní přípravy na další sezonu pak je Pouzar Hockey Academy 2014, která začne 20. července a bude trvat celý týden. „Využijeme zkušeností Jardy Lišky, který na své stáži v Rusku získal spoustu poznatků, takže pro hráče připravíme některá cvičení vycházející z metodiky ruské hokejové školy. Razíme myšlenku, že pokud se naše děti chtějí posunout dál, musí tvrdě pracovat. Princip vrcholového sportu je založený na disciplíně a slušném chování. Chceme po hráčích, aby byli včas na domluveném místě, nehráli si s telefonem při obědě a podobně. To pak přenášíme i na led. Jsme na ně slušní, hodní, ale přísní. Když fungují tak, jak mají, přijde čas na legraci i zábavu,“ vysvětluje Roman Fousek přístup lidí z Pouzarovy hokejové akademie ke svým svěřencům.

Mladí hokejisté tak někdy slyší z úst trenérů i ne zrovna příjemná slova. „Nechceme kopírovat komerční akademie, které používají cizí názvy a hráče akorát chválí, i když jejich výkony nejsou úplně ideální. My to děláme srozumitelně, aby děti věděly, co po nich chceme - pracují s holí, bruslí na hranách, zdokonalují se ve střelbě. Jsme Češi, takže všechno nazýváme českými názvy. Jdeme si vlastní cestou, kontaktujeme pracovité trenéry, kteří rádi dělají svou práci, těm dětem mají co dát a někam je posunou. Můžu jmenovat například Františka Bombice, Luboše Roba, Filipa Hejdu, brankáře Josefa Kučeru a další,“ dodává Fousek.

Odměnou pro mladíky pak může být setkání s některou z hokejových hvězd. Po skončení mistrovství světa mají u Pouzara přislíbenou účast kapitána Lva Praha a oporu reprezentačního výběru Jiřího Novotného, minulý rok na kempech předávali své zkušenosti i Aleš Kotalík nebo Václav Prospal.

Štítky hokej, Pouzar Hockey Academy, Hokejové Centrum Pouzar, hokejová akademie, hokejový kemp, trénink, Jaroslav Pouzar, hokejista, trenér, Stanley Cup, Madeta Motor České Budějovice, HC Dukla Jihlava, HC Českobudějovičtí lvi, Mistrovství světa v ledním hokeji

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za úspěchem hokejisty stojí tvrdá dřina, vědí u Pouzara  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.