Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trenér Bělohlav: Chceme dojít co nejdále, ale na extraligu ještě nejsme připraveni

Letošní základní část v první hokejové lize vyšla budějckého týmu ČEZ Motor České Budějovice parádně. Oproti předchozí sezoně skončil na druhém pólu tabulky a čeká ho play-off. Motor má před sebou krátké soustředění a od neděle mu začne příprava na vyřazovací boje. „Těšíme se na naše diváky,“ říká sportovní ředitel a trenér Radek Bělohlav.

Jak jste byli před sezonou spokojeni s doplněním kádru?
Kádr jsme tvořili už od konce listopadu uplynulé sezony. Hráče jsme měli vytipované. Dá se říct, že jsme získali všechny, o které jsme měli zájem. Nepovedlo se nám dotáhnout jen jedno jméno.

Můžete říct, o koho šlo?
Už je to pasé. Nemá to cenu.

S jakými cíli jste do základní části šli?
Chtěli jsme se pohybovat do šestého místa. Ve skrytu duše jsem doufal, že se umístíme do čtvrté příčky. Prakticky celou sezonu jsme se nahoře pohybovali a zakončili ji na fantastickém druhém místě.

Z prvních čtyř zápasů jste ale vyhráli jen jeden. Co se pak změnilo?
Prohráli jsme první domácí utkání s Jihlavou. Pak jsme jeli na těžký zápas do Třebíče, kde jsme neuspěli. Vyhráli jsme až třetí zápas s Brodem. Byl to důsledek prvního utkání.

Dokážete vypíchnout pár momentů ze základní části, které byly ty nejlepší?
Základní část se mi líbila v několika fázích. Odehráli jsme nezapomenutelné zápasy. Třeba oba domácí boje s Chomutovem nebo všechna utkání s Jihlavou. Pochopitelně i zápas s Prostějovem, ve kterém se Švihasovi (Michalu Švihálkovi - pozn. autora) povedla finta za brankou. Těch momentů bylo pro mě hodně. Až nad očekávání. Jsem za to rád, protože diváci si to pak také užívají.

Kdy naopak bylo v kabině opravdu dusno?
Za poslední dva roky u mužstva jsme s Petrem (trenérem Petrem Rosolem - pozn. autora) byli nejvíce rozezleni v předposledním utkání s Prostějovem. Doufám, že jsme si to vybrali.

Co vám ve hře týmu zatím chybí?
Když to vezmu zpětně, tak do utkání nastupujeme s osmi až jedenácti mladými hráči. Proti nám hrají týmy s třemi nebo čtyřmi mlaďochy. Třeba včera ale měly Litoměřice také dvě lajny mladých. Samozřejmě je pak těžší hráče od začátku učit věci, které spadají do chlapského hokeje. Tým máme poskládaný druhým rokem a všechno má svůj čas. Postupně se nám začíná dařit hra ve středním pásmu, která je pro hokej nejdůležitější. Nějaké návyky od obránců už také máme, ale pořád tam jsou obrovské mezery.

Asi šest zápasů před koncem základní části jste byli také druzí. Pak ale přišla série nezdarů a hrozil vám propad až na páté místo. Jaká byla nálada v týmu?
To všechno ale byly příjemné starosti. Cíl byl do šestého místa, a když jsme hráli o druhé až páté místo, tak to bylo fajn. Jsou a budou horší situace. Tohle bylo relativně v pohodě. Mužstvo si i přes oslabení věřilo a zvládlo to. Pořád je lepší porazit soupeře o gól než o pět. Abnormálně se nám povedla třetí čtvrtina. Čtvrtá čtvrtina tak dobrá už nebyla. Je za tím ale několik dalších věcí. Jako klub jsme upřednostnili juniorku. Kdybychom spočítali, kolik Luboš Rob, Radek Prokeš a další mají odehráno zápasů, tak je to pořádná porce. Není to nic jednoduchého a i proto se teď Radek zranil. Každý týden hráli plno zápasů a do toho měli tréninky, bez kterých to nejde. Juniorka pak nějaké body udělala, takže se tato volba vyplatila. U áčka je situace trochu jiná. Kdyby se nám zranil například Rok Pajič, tak je to obrovský zásah do kádru. Tým není až tak zkušený a jakákoliv podobná změna pro nás znamená ztrátu, protože ho nemáme kým adekvátně nahradit.

Nyní vás čeká pauza. Pro zraněné to je jen dobře. Jak to s nimi vypadá?
Trochu jsme uspíšili Martina Heřmana, který odehrál už zápas s Litoměřicemi. Víme, že on i Rok Pajič budou pro play-off k dispozici. Spoléháme na návrat těchto dvou. Přišli jsme o Martina Semráda a Dana Růžičku. I proto přišel Lukáš Bohunický. Chybět bude do konce sezony Radek Prokeš, také jeho post musíme do konce sezony nahradit z vlastních zdrojů.

Juniorku čeká rozhodující část o účast v baráži. Díky pauze A týmu by se ale moc zápasů krýt nemuselo. Juniorka má náskok, a pokud uhraje pár bodů, budou junioři pro áčko k dispozici?
Ono to tak jednoduché nebude. Juniorka má před sebou šest zápasů, a i když by se zápasy krýt neměly, tak nemůžou hrát naši mladí jeden den za juniorku a pak dva dny v play-off za áčko. Uvidíme, jak se to vyvrbí. Důležité budou první dva zápasy juniorky, do kterých všechny pendly z áčka pošleme. Zatímco áčko bude trénovat před play-off, tak junioři budou hrát za juniorku. Na soustředění s námi pojedou, ale od neděle půjdou do přípravy s juniorkou.

Co jste si říkali v kabině o první přestávce zápasu s Litoměřicemi. Prohrávali jste 0:2, ale potřebovali jste bodovat.
Nebylo to tak dramatické. Udělali jsme na modré čáře dvě chyby a Litoměřice oba brejky perfektně využily. Byly to dvě osobní chyby, kterých se musíme vyvarovat. Poslední dobu se nám nedařilo, ale snažili jsme se hráče povzbuzovat, aby byli trpěliví a vyplatilo se. I soupeř pak udělal chyby. Dali jsme šťastný první gól, protože to nebyla žádná vypracovaná akce. Druhý gól už ano a od té doby jsme získali tlak. Každý bod byl důležitý, a že se rozhodovalo o umístění až do posledního kola, to byla podívaná pro diváky.

Máte 95 bodů a uhráli jste druhé místo. Se základní částí jste tedy maximálně spokojeni?
Umístění je perfektní. Když se podíváme zpětně na čtvrtiny, tak byli ziskem bodů relativně vyrovnané. Jen poslední byla o něco horší, a kdybychom získali o pět bodů více, tak by to bylo nad rámec všeho a bylo by to úžasné.

Čeká vás soustředění ve Frymburku. Na co se zaměříte?
Hlavně nás čeká odpočinek od hokeje. Využijeme wellness hotelu, takže regenerace. V neděli se vrátíme a půjdeme na led.

Koho byste chtěli z předkola pro čtvrtfinále?
Vypadá to, že nebudeme daleko cestovat, protože vypadl Havířov. Je to jedno, na koho narazíme.

Díky druhé příčce se případně v semifinále vyhnete Chomutovu. Jistě jste rádi.
Kdo by nebyl... Chomutov a Kladno mají podle složení týmu nejsilnější kádr. Každý tým by byl rád, kdyby se jim mohl vyhnout. Semifinále je ale daleko.

Jak jste si užívali retro zápasy?
Odezva od fanoušků byla dobrá, takže se to snad povedlo. Dresy jsou krásné a jde o nezapomenutelné zápasy.

Můžete prozradit nové cíle pro play-off?
Dojít co nejdále.

Diváci samozřejmě dychtí po úspěších. Pokusíte se v případě baráže o postup?
Tohle je ošidná otázka. Pochopitelně budeme hrát, jak to nejlépe půjde. Budeme se rvát do poslední minuty, ale nejsme připraveni, abychom postoupili a v této sestavě odehráli celý ročník extraligy. To říkám na rovinu. Vše se u nás točí kolem mladých hráčů. Dostáváme je do sestavy, kluci se o to perou. Je tu dost talentů a další rok přibydou další. Vytváří se tu silné ročníky. Co se týká extraligy, tak někteří do toho dorostou. Musíme být trpěliví, protože kdybychom do toho šli hned, tak hráči do toho nedorostou a nebudou tady moci hrát. Samozřejmě ne všichni se do extraligy dostanou, ale tu možnost tady budou mít. Uvedu jako příklad Olomouc. Do extraligy šla ze tří čtvrtin s kádrem, se kterým postoupila. Teď v tom kádru zůstali možná dva hráči. Trenéři asi po šestém kole řekli, že musí přivést hokejisty, aby hráli důstojnou roli. My ji chceme hrát teď i v dalších letech.

Budvar Aréna by se mohla na play-off vyprodat.
Náš cíl pro loňskou i letošní sezonu je hrát atraktivní hokej a dostat sem diváky. Povedlo se nám to až letos. Diváci jsou úžasní a už jen pro ně si přejeme dojít v play-off co nejdále a hrát co nejvíce zápasů.

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, základní část, play-off, Radek Bělohlav, hodnocení, rozhovor, playoff, Madeta Motor České Budějovice, Chomutov, Litoměřice, Petr Rosol, Rok Pajič, Jihlava, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trenér Bělohlav: Chceme dojít co nejdále, ale na extraligu ještě nejsme připraveni  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.