Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Budějcká hokejová mládež bojuje o peníze, podpora od města klesla

Mládežnický českobudějovický hokejový klub bojuje o peníze poté, co se snížily dotace města. Situaci zachraňuje Jaderná elektrárna Temelín, bez něj by nebylo možné udržet stávající úroveň klubu, řekl ve čtvrtek manažer mládeže klubu Aleš Krátoška.

Obecně prospěšná společnost HC České Budějovice vznikla jako nezisková organizace na podporu hokejového sportu dětí a mládeže v Českých Budějovicích. „Naším společným cílem je zajistit odpovídající zázemí, kvalitní pomůcky, dostatek prostoru pro tréninky na ledě a kvalitní trenérský tým. Připravujeme projekt Jihočeského Hokejového Centra, víkendové doplňkové tréninky, specializované tréninky, hokejové kempy a minikempy, k tomuto potřebujeme podporu ze strany města, sponzorů, rodičů a hokejových nadšenců," řekl Krátoška.

Bez této podpory se klub neobejde. "Je přitom velmi smutné, že zástupci města s takovou hokejovou tradicí, jakou město České Budějovice bezesporu má, namísto skutečné podpory klubu zvyšují nájmy za ledovou plochu a nezbytné zázemí. Stávající situace nás bohužel přinutila hledat řešení jinde, museli jsme třeba přehodnotit výši členských příspěvků, požádat stávající sponzory o hledání dalších možností rozšíření podpory klubu, oslovit další možné sponzory v rámci regionu," vysvětlil Krátoška.

Významnou částkou přispívá Jaderná elektrárna Temelín. "Chtěl bych zde poděkovat Jaderné elektrárně Temelín společnosti ČEZ, kde jsme dojednali dlouhodobou podporu dětského hokeje. V posledních třech letech jde o významné částky, šest milionů v prvém roce, šest milionů v druhém a pro tuto sezónu 5,7 milionu korun. Vlastně jen díky této podpoře je nyní možné udržet dětský a mládežnický hokej v krajském městě na stávající úrovni,“ dodal Krátoška.

Dohodu potvrzuje i zástupce ředitele temelínské elektrárny Antonín Ješátko. „Pro nás je rozhodující podpora dětí. Ta rovnice je jednoduchá. Bez práce s dětmi budou za pár let absolutně chybět hráči pro extraligové týmy. Sportující děti jsou navíc motivované, daleko méně u nich hrozí, že se zapletou s drogami nebo výtržnictvím, proto naši podporu směřujeme právě k nim,“ doplnil Ješátko.

Aktualizace zprávy o vyjádření ze strany města

Kritiku však město odmítá. "Pokud jde o dotace, mladí hokejisté dostávají ze všech uchazečů vždy jednoznačně nejvyšší částku. V roce 2009 získal HC České Budějovice na podporu své činnosti z celkových 10 209 000 korun částku 2 118 480 korun, v roce 2010 z celkových 6 600 000 částku 1 633 885 korun a v roce letošním z celkových 6 900 000 korun, o které se utkalo 57 uchazečů, částku 966 504 korun," uvedl primátor Thoma.

Vedle této přímé dotace pak město klub podporuje slevou na pronájem ledové plochy. "Každý zájemce o sportování na zimním stadionu by měl za hodinu ledu zaplatit částku kolem 3800 korun, která odpovídá výši provozních nákladů stadionu. Na základě rozhodnutí vedení města však mládežnické celky platí pouze pět set korun, tedy zhruba třináct procent této částky. Hodinová sazba za pronájem ledové plochy mládežnickým celkům se přitom letos měnila poprvé od roku 2004. Opravdu mne mrzí, že zástupci HC České Budějovice považují každoroční podporu města ve výši minimálně osm milionů korun (při započtení slev na nájem ledu) za zanedbatelnou a hodnou kritiky," dodal Thoma.

Autor: Dobrin Stojčev, Mediafax

Štítky hokej, Aleš Krátoška, Jaderná elektrárna Temelín, Madeta Motor České Budějovice, dotace, trénink, ČEZ, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká hokejová mládež bojuje o peníze, podpora od města klesla  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.