Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Motor si komplikuje cestu baráží. S Jihlavou doma nezískal ani bod

Ani osmý a zároveň poslední pokus zvítězit nad Duklou Jihlava v letošní sezoně nevyšel. Desáté kolo extraligové baráže hokejistům Motoru nesedlo, a ačkoliv se na konci druhé třetiny podařilo srovnat nepříznivý vývoj navrátilci do sestavy Tomáši Nouzovi, vítěznou branku Jihlavy zaznamenal v 51. minutě Skořepa. Dukla tak hlasitě klepe na brány nejvyšší soutěže, České Budějovice se zase o něco více přiblížily další sezoně ve WSM lize.

Budějčáci začali v předposledním domácím utkání sezony aktivně a důraznou hrou do těla Jihlavu přehrávali. Ve čtvrté minutě byl sám před hostujícím brankářem Hřebejk, Svobodu ale nepřekonal. Stejně se „dařilo“ Čermákovi, který o minutu později nebezpečně dorážel blokovaný pokus Chovana.

Vítr z plachet sebrala domácímu celku série vyloučení. Menší trest od přísných rozhodčích vyfasoval Chovan, za několik sekund Čermák a nekonečnou přesilovku Dukly ještě prodloužil Pavlin. Jihlava si v početní výhodě pěti proti třem dávala na čas, v 8. minutě však Důras vybídl ke skórování obránce Davida Kajínka a ten tvrdou ranou po ledě poslal mužstvo z Vysočiny do vedení.

Zbytek oslabení přestáli motoráci bez další gólové újmy a v plném počtu měli navrch. Přestože se většinou hrálo v útočném pásmu Jihočechů a na hranici brankoviště bylo k vidění několik ostrých šarvátek, na skóre to žádný vliv nemělo. Jistota v jihlavské brance Miroslav Svoboda všem atakům zdatně čelil a šance střelecky se trápících domácích vychytal, jednou mu dokonce pomohla tyčka.

Dukla v úvodu druhé třetiny domácím předvedla, jak sehrát a hlavně využít přesilovku, která byla rozdělena přestávkou. Křížnou přihrávku od Skořepy dostal Zeman, jenž obehrál Chovana, okamžitě namazal volnému Filipu Semanovi a ten pohotovou ranou mimo dosah budějckého gólmana zvýšil na 2:0 pro Jihlavu.

Zmrtvýchvstání ČEZ Motoru přišlo ve 25. minutě během signalizované výhody. Babka v souboji u mantinelu vybojoval kotouč pro Jána Muchu, ten po naznačené střele udělal ještě krok navíc a příklepem z vrcholku levého kruhu snížil. Poté dostali svěřenci trenérů Stavjani a Štrby výhodu čtyřminutové přesilovky, střeleckou aktivitou ale příliš nehýřili. Největší možnost skórovat tak měl Chovan, když napálil vzdálenější levou tyčku.

Štěstí stálo po boku Kváči ve 34. minutě. I když proti úniku Jiránka z branky nakonec nevyrazil, jihlavský útočník při zakončení selhal. Bouře emocí vypukla v čase 37:46. Po několika sporných zákrocích na budějcké hráče se k puku dostal Tomáš Nouza a svůj návrat po zranění korunoval nádherným gólem. Téměř z nulového úhlu se trefil mezi tyčku a levé rameno Svobody – 2:2.

O konečném výsledku barážového utkání rozhodla závěrečná dvacetiminutovka. Po neproměněné teči Chovana se hosté v 51. minutě dostali do přečíslení dva na jednoho, Jiránek poslal nahrávku rozjetému Josefu Skořepovi a ten z voleje rozvlnil síťku za Kváčou.

Zvrátit nepříznivý stav a sebrat Dukle Jihlava osmou výhru v této sezoně se hráči Motoru pokusili v samém závěru při power-play. S odkrytou brankou v zádech mohl skórovat Nouza, Svoboda však svému týmu udržel těsné vedení. Nejúspěšnější klub v historii českého a československého hokeje zvítězil na ledě Budvar arény 3:2 a srazil Motor na poslední čtvrtou příčku vyrovnané tabulky.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Trápíme se s koncovkou. Jihlava hraje staženou obranu, zahuštěný slot před brankářem. Chyběl nám snajpr, který by to od modré prostřelil. Svoboda je výborný těsně nad ledem, takže jsme to chtěli dávat nahoru. Nikdo z hráčů se ale nedostal do takové pozice, aby puk protlačil do brány. Hosté hráli obětavě, zblokovali spoustu střel. Kdyby bylo z naší strany více chladnokrevnosti… to říkáme vždycky. Plán je jedna věc, realizace druhá.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Věděli jsme, že nás tady čeká horká půda, což se potvrdilo. Na utkání jsme se připravili a chtěli jsme urvat body. Nakonec se nám podařilo získat všechny. Ať jsme byli šťastnější nebo ne, vracíme se domů spokojeni.“

Baráž o extraligu míří do finiše. Páteční duel s Pardubicemi sehraje Motor od 17:30 na ledě Budvar arény, závěrečné utkání je na programu během nedělního odpoledne v Karlových Varech. Díky dnešní výhře Energie na ledě Dynama v poměru 2:1 jsou Jihočeši stále ve hře.

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Mucha (Babka, Vak), 38. Nouza (Vlček) – 8. Kajínek (Důras, Skořepa), 21. Seman (Zeman), 51. Skořepa (Jiránek, Šidlík). Rozhodčí: Hribik, Svoboda – Jelínek, Komárek. Vyloučení: 7:9, navíc Heřman a Čermák (oba CEB) 10 minut. Využití: 0:2. Diváci: 6421 (vyprodáno).

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha, Žovinec – Chovan, Pajič, M. Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Hřebejk, Vak, Rob – Dostálek, Babka, Šulek – Bárta. Trenér Antonín Stavjaňa.

HC Dukla Jihlava: Svoboda (Brož) – Říha, Dundáček, Szathmáry, Půža, Kajínek, Kaláb, Danišovský – Jiránek, Skořepa, Anděl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, Hubáček, Diviš – D. Čermák, Březina, Jícha. Trenér Petr Vlk.

Průběžná tabulka baráže o extraligu po 10. kole: 1. Jihlava (19 bodů), 2. Pardubice (14), 3. Karlovy Vary (14), 4. ČEZ MOTOR (13).

Štítky HC Dukla Jihlava, Madeta Motor České Budějovice, baráž, Miroslav Svoboda, František Zeman, Tomáš Nouza, HC Dynamo Pardubice, David Kajínek, Ján Mucha, Antonín Stavjaňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motor si komplikuje cestu baráží. S Jihlavou doma nezískal ani bod  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.