Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pardubice na jihu Čech vyhrály za tři body a odsunuly Motor na poslední místo

Hokejisté budějckého ČEZ Motoru prohráli v boji o postup do extraligy s Pardubicemi 2:4 a v tabulce klesli na poslední místo. Jihočechům nevyšla druhá třetina, ve které hosté otočili skóre.

Na začátku zápasu se dlouho hrálo oboustranně bez větší šance. Čekání na vedoucí branku se ale domácím fanouškům vyplatilo. Zatímco Novákova dorážka gólem neskončila, po skvělé akci ve 13. minutě už motoráci zvedali ruce nad hlavu. Čermák vybojoval za brankou proti pardubické přesile kotouč, přihrál ho volnému Michalu Chovanovi a ten pohotovou střelou Růžičku propálil.

Zatímco akce Dynama končily u domácí obrany nebo sebejistého Kváči, Budějčáci málem v 18. minutě navýšili svůj náskok. Hostující beci neuhlídali před brankovištěm Vlčka a jeho dorážky patřily do kategorie vyložených příležitostí. Pardubice zahrozily minutu před pauzou, kdy gólman Motoru ustál nebezpečnou situaci zakončenou dorážkou Jána Sýkory.

Ve druhé třetině bylo na ledě jediné mužstvo. Pardubice svým důrazem a napadáním motoráky v podstatě nepustily přes červenou čáru. Většinu času se hrálo v domácím obranném pásmu, a tak se nikdo nemohl divit, že Dynamo během několika minut stav zápasu otočilo.

Běžela 27. minuta, hostující útočník Ján Sýkora projel od vlastní modré, ještě před kruhy napřáhl a dělovkou propálil Kváču – 1:1. Tlak perníkářů vygradoval v následné přesilovce, kdy faul Fronka potrestal Marek Trončinský a poslal Východočechy do zaslouženého vedení. Strůjcem druhého gólu Pardubic byl americký bek Schaus, jenž křížnou přihrávkou našel vpravo svého osamoceného spoluhráče a ten neměl se zakončením do poloprázdné branky problém.

České Budějovice mohly děkovat Bohu (Kváčovi), že neprohrávaly daleko větším rozdílem. Ještě před odchodem do kabin fantom v masce čaroval při stoprocentních gólovkách Tomáška a Trončinského. Po čtyřiceti minutách platil stav 1:2.

Dynamo ani na začátku poslední periody nepolevilo. Ve 46. minutě získali hosté nahrávku Fillmana adresovanou nikomu, Tomášek převedl rychlou výměnu s Matějem Beranem a ten se v přečíslení dva na jednoho nemýlil. Jenže uplynulo pouhých čtyřiadvacet sekund a Motor se vrátil do hry. Po závaru před Růžičkou se kotouč odrazil na hokejku Žigy Pavlina, řízný budějcký bek se do něj opřel a snížil na 2:3.

Tomáškova tyčka krátce na to byla posledním záchvěvem útočného snažení Pardubic. Pak už na ledě začaly úřadovat hráči ve žlutých dresech. V 53. minutě zlikvidoval gólman perníkářů obrovskou šanci Chovana, možnost skórovat měl zanedlouho Pavlin a pár desítek sekund před koncem nastřelil horní tyčku pardubické klece Pajič.

Budějcký nápor měl vrcholit při závěrečné power-play, jenže na začátku poslední minuty najel za útočnou modrou bývalý reprezentační kapitán Tomáš Rolinek a přes bránícího Chovana v pádu vstřelil bekhendem rozhodující branku. Extraligové Dynamo Pardubice zvítězilo v barážovém duelu 4:2.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Měli jsme povedený vstup do utkání a nic jiného než vedení jsme si nemohli přát. Ve druhé třetině nás ale hosté dostali pod tlak, udělali jsme chyby a dovolili jim obrat skóre. Děkuji hráčům, že se za stavu 1:3 zvedli, dali do toho emoce, vstřelili kontaktní gól a v závěru měli velký tlak. Někdy je to o dovednostech, jindy o štěstí… Když se hráči umí takto vydat, opravdoví fanoušci musí být spokojeni.“

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Do zápasu jme chtěli vstoupit aktivně a nehrát zanďoura. Naše taktika byla postavena na bruslení a agresivní hře. Musím poděkovat celému týmu, že po tom nešťastném gólu jsme se postupně zlepšovali a náš výkon gradoval. Nakonec jsme vydřeli neskutečně cenné vítězství.“

V následujících dnech čekají na motoráky dvě nesmírně důležitá venkovní utkání v řadě za sebou. Již tuto neděli se představí poprvé na ledě extraligových Karlových Varů, v úterý zajíždí k odvetě do Pardubic, kde v prvním zápase baráže udolali perníkáře 2:1. V Budvar aréně bude živo zase až za týden. V pátek 14. dubna přijede Energie Karlovy Vary. Úvodní buly bude vhozeno tradičně v 17:30.

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 14. Chovan (Čermák), 46. Pavlin (Čermák, Pýcha) – 27. J. Sýkora (Schaus, Špirko), 28. Trončinský (Schaus), 46. Beran (Tomášek), 60. Rolinek. Rozhodčí: Pešina, Pavlovič – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 6 421 (vyprodáno).

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha, Žovinec – Chovan, Pajič, Čermák – Fronk, Rob, Heřman – Dostálek, Vlček, Hřebejk – Šulek, Škoda, Babka. Trenér Antonín Stavjaňa.

HC Dynamo Pardubice: Růžička (Hübl) – Schaus, Ščotka, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Čáslava, Zajíc – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, Hubáček – Beran, Tomášek, Bárta – Starý, Kaut, Panna. Trenér Miloš Holaň.

Průběžná tabulka baráže o extraligu po 5. kole: 1. Jihlava (11 bodů), 2. Pardubice (7), 3. Karlovy Vary (7), 4. ČEZ Motor (5).

Štítky FK Pardubice, Madeta Motor České Budějovice, Česko, Tomáš Rolinek, ČEZ, Ján Sýkora, SK Dynamo České Budějovice, HC Dynamo Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, Marek Trončinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pardubice na jihu Čech vyhrály za tři body a odsunuly Motor na poslední místo  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.