Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dramatický start play-off rozhodl až ve třetí minutě prodloužení Luboš Rob

Půlroční jízda budějckých hokejistů za vítězstvím v základní části WSM ligy je odstavena na druhou kolej. Poslední únorovou neděli totiž na jihu Čech odstartovalo dlouho očekávané play-off. Stejně jako před rokem je soupeřem Motoru na začátku klíčové fáze sezony Přerov. A že se jedná o velice nepříjemného soupeře, potvrdilo hned zahajovací utkání vyřazovací části.

První čtvrtfinále mělo pro drtivou většinu fanoušků překvapivého lídra. Po necelých čtyřech minutách hry zahákoval domácí obránce Pavlin unikajícího Karla Pláška a ten se při nařízeném trestném střílení trefil Kváčovi mezi betony. Na druhé straně mohl v úvodu páté minuty vyrovnat provinilec Pavlin, branková konstrukce ale byla proti.

Tvrdá hra Přerova, kterou zubři předváděli proti Motoru už vloni, platila na Jihočechy i tentokrát. Těm se nedařilo v přesilovkách ani při hře pět na pět, takže sporadické střelecké pokusy Stavjaňových svěřenců stav nezměnily. Na druhé straně navíc mohl Král zvýšit vedení hostů, naštěstí pro domácí orazítkoval pouze tyčku.

Jaké selhání předvedl favorit WSM ligy v úvodu druhé třetiny, to bývá málokdy k vidění. Budějčáci ve vlastním oslabení naprosto přestali hrát a z hole Romana Pšurného, jenž ve 22. minutě vypálil švihem zpoza obránce mimo dosah Kváči, inkasovali druhou branku.

Ještě než se domácí vzpamatovali, přerovská druhá formace pustila za devatenáct sekund na celou Budvar arénu pořádně ledovou sprchu. Pšurný našel na středu kluziště úplně volného Milana Procházku a ten povedenou ranou vyhnal Kváču na střídačku - 0:3.

Motoráci začali hrát až těsně před polovinou utkání. Nahození Roba se ve 27. minutě odrazilo od zadního mantinelu k nekrytému Filipu Vlčkovi, který neváhal ani chvilku a z ostrého úhlu překonal Klimeše.

O pět minut později, konkrétně ve 32. minutě, vybojoval Rob kotouč ve skrumáži několika hráčů u hrazení a v pádu ho vrátil do pole Romanu Vráblíkovi. Obránce Jihočechů napřáhl až ke stropu a s přispěním jednoho z bránících zubrů snížil v početní výhodě na rozdíl jediného gólu - 2:3.

Skóre už se před odchodem do kabin neměnilo, přesto měly České Budějovice ještě několik šancí k návratu do zápasu. Úplně sám byl ve 36. minutě tváří v tvář Klimešovi Škoda, jeho vyloženou příležitost ale proměnil brankář Přerova ve svůj úspěšný zákrok. Nepřesně mířil těsně před sirénou zakončující Vak.

O kýžený výbuch nadšení se ve 43. minutě postaral Martin Heřman. Zatímco Pavlinův pokus od modré mířil metr vedle levé tyčky, razance jeho ráně nescházela, a tak se puk odrazil zpátky před branku k motoráckému útočníkovi a ten z otočky vyrovnal.

Zanedlouho hráli Přerovští přesilovku, Chmelíř poslal kotouč na Gábu, než k němu ale stačil doputovat, gólovou tečí šikovně změnil dráhu jeho letu Milan Procházka - 3:4. Budějce nehodlaly dát svou kůži lacino a ve zbytku třetiny ještě několikrát před klecí zubrů zatopily. Dostálek ani Babka se však do sítě netrefili. Zodpovědnost tedy vzal na sebe snajpr Miloslav Čermák, když si v 58. minutě sklepl Novákovo nahození do těla jednoho ze zubrů na svou hokejku a podruhé vyrovnal - 4:4.

Na řadu tak muselo přijít desetiminutové prodloužení hrané čtyři na čtyři. A z vítězství se radovali domácí. Klimeš zvládl v 63. minutě vyrazit pouze šanci Čermáka, ale proti dojíždějícímu Luboši Robovi už byl bezbranný. Do vedení ve čtvrtfinálové sérii tak jde po nervydrásajícím souboji Motor.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Začátek se nám hrubě nepovedl, z hráčů byla před vyprodanou halou cítit velká nervozita. Zodpovědnost svazovala nejen mladé. Naopak hosté působili velmi uvolněně. První vstřelený gól mužstvo nakopl a začali jsme víc bruslit. V závěru byla šance k rozhodnutí na obou stranách, nicméně prodloužení se povedlo nám a hosté už nemohli odpovědět. Jsme rádi, že jsme první zápas urvali. Sami vidíte, že to bude velmi těžká série.“

Kamil Přecechtěl (HC ZUBR Přerov): „Dlouhou dobu naši hráči podávali poctivý a zodpovědný výkon. Jenže si najednou začali myslet, že dokážou porazit Motor, aniž by dodržovali pokyny. Dvěma vlastními góly jsme nechali soupeře vyrovnat a nakonec rozhodly hrubé chyby.“

Čtvrtfinále play-off WSM ligy pokračuje zítřejším druhým zápasem Motoru proti Přerovu. Úvodní buly bude vhozeno tentokrát o půl hodiny později než dnes, tedy v 17:30.

ČEZ Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov 5:4p (0:1, 2:2, 2:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Vlček (Rob, Šulek), 32. Vráblík (Rob), 42. Heřman (Pavlin, Vráblík), 58. Čermák (Novák, Rob), 63. Rob (Fillman, Čermák) - 4. Plášek (TS), 22. Pšurný (Procházka, Malina), 23. Procházka (Pšurný, Malina), 46. Procházka (Chmelíř, Pšurný). Rozhodčí: Dědek, Doležal - Zídek, Polák. Vyloučení: 7:10. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 6168. Stav série: 1:0.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (23. Gába) - Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha, Suchánek - Dostálek, Pajič, Čermák - Nouza, Vak, Heřman - Šulek, Vlček, Rob - Babka, Škoda, Fronk .Trenér Antonín Stavjaňa.

HC ZUBR Přerov: Klimeš (Horčička) - Novotný, Ferenc, Chmelíř, Malina, Vágner, Pala, Zbořil - Plášek, Sýkora, Sikora - Procházka, Pšurný, Berger - Goiš, Dvořák, Kovařík - Petelin, Král, Ižacký. Trenér Kamil Přecechtěl.

Štítky Luboš Rob, Madeta Motor České Budějovice, playoff, HC Zubr Přerov, Milan Procházka, Miloslav Čermák, Česko, Martin Heřman, Filip Vlček, HC Škoda Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dramatický start play-off rozhodl až ve třetí minutě prodloužení Luboš Rob  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.