Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Starostové Jankova a Plané jsou mistry Evropy

Tomáš Pintér a Jan Jílek, starostové z Plané u Českých Budějovic, respektive Jankova, se stali v polovině května mistry Evropy ve fotbale. Není to novinářská kachna, v Polsku se hrálo ME starostů a zmiňovaní dva pánové byli členy českého reprezentačního výběru, který přivezl zlato.

Mistrovství Evropy starostů se konalo podruhé, poprvé ho uspořádali Švýcaři a Rakušané v Rakousku před čtyřmi lety, ale tohoto šampionátu se český výběr nezúčastnil.

Původně mělo být letošní mistrovství v Polsku i na Ukrajině, ale nakonec se rozhodlo, že se bude hrát jen v polském městečku Tychy nedaleko Katovic.

Sešli se narychlo

Všechno začalo na začátku roku. Starosta středočeských Ratměřic Viktor Liška na studijní cestě po Evropě zavedl řeč na fotbal s jedním saským kolegou, který se ho ptal, proč se Česká republika nezúčastnila prvního mistrovství Evropy starostů v Rakousku. Slovo dalo slovo a aktivní Liška začal jednat.

Podle jeho slov ´rozhodil sítě´ a sám byl překvapen, jaký zájem myšlenka složení české reprezentace starostů vzbudila.

Informace se přes starostu Jankova Jana Jílka dostala i k Tomáši Pintérovi, který hraje za svou obec, Planou u Českých Budějovic, okresní přebor. Na soustředění k Hranicím na Moravě jeli z kraje tři. Tomáš Pintér a Jan Jílek z Českobudějovicka a Václav Vokáč z Drahonic na Strakonicku. Všichni tři se dostali do nominace na ME v Polsku.

Souboje ve skupině vyšly parádně

Od 14. do 18. května sehrál český výběr šest utkání, na jejich konci bylo zlato. „Do Polska jsme přijeli v pondělí. První dva dny nás čekaly souboje ve skupině,“ přibližuje Pintér, který si ale v těchto utkáních nezahrál. „Přivezl jsem si z víkendu drobné zranění, takže jsem se zapojil až v semifinále,“ říká.

Hrálo se na polovinu hřiště, šest hráčů v poli plus brankář. Hrací doba byla dána na dvakrát třicet minut. „Musím říct, že to bylo relativně dost, ale naštěstí se střídalo hokejově, takže se to dalo zvládnout,“ míní Pintér.

Český výběr patřil k těm mladším a na hřišti to bylo znát. I fotbalové zkušenosti jednotlivých starostů. „Polovina, možná tři čtvrtě mužstva ještě aktivně hraje nižší soutěže. Jeden starosta hrál první A třídu, jeden dokonce prošel divizní přípravou, ale nakonec divizi nehrál,“ přibližuje tým starosta Plané Tomáš Pintér.

Češi prošli turnajem jako nůž máslem, ani jednou nezaváhali, ani jednou nemuseli výsledek obracet. První zápas si poradili s Rakušany 11:1, ve druhém utkání v úterý s Ukrajinou 3:0. Ve středu je ve skupině čekali obhájci z Německa. „Byli hodně houževnatí, nedali nám nic zadarmo, ale podařilo se nám je zdolat 4:1,“ těšilo Pintéra. Poslední zápas proti Polsku II vyhráli Češi 6:2.

Do semifinále postupovaly ze dvou skupin dva první týmy a hrály křížem spolu. Na český výběr vyšli Italové. „Narazili jsme na Italy a porazili jsme je pět jedna. Měli jsme z nich ale před utkáním trochu vítr, dorazila jim posila. Hráč, který dal v úterý devět gólů. Italové Slováky, kteří byli v té druhé skupině první, porazili šest jedna. Jejich síla se naštěstí pro nás nepotvrdila. Ten jejich hráč, co prý okusil snad i Sérii C, nehrál špatně, ale my jsme si ho dokázali pohlídat,“ říká Tomáš Pintér.

„Na setkání na začátku turnaje jsme se se Slováky trochu hecovali, že se potkáme ve finále, a ono to tak nakonec vyšlo,“ prozrazuje soupeře v boji o zlaté medaile starosta Plané. Finále se hrálo v pátek od 17 hodin, Češi ho opět ovládli výsledkem 4:1.

Za čtyři roky na shledanou?

Za čtyři roky už mnoho hráčů tohoto týmu nemusí být ve funkcích starostů, ale Tomáš Pintér věří, že se tým dá na šampionát opět dohromady. „Ale uvidí se, jestli vůbec mistrovství Evropy bude. Mělo by být v Holandsku, které se ale mistrovství Evropy dosud neúčastnilo. Uvidíme, jestli se do toho pustí,“ informuje Tomáš Pintér.

Zlatý starostenský tým činnost pro letošek ještě neukončil. „Domluvili jsme si zápasy s Rakušany. I proto věřím, že se mančaft bude udržovat, že ta myšlenka půjde dál i bez nás, pokud už nebudeme v úřadu,“ uzavírá starosta Plané u Českých Budějovic Tomáš Pintér.

Foto: archiv Tomáše Pintéra

Štítky Evropa, Jankov, Planá, Polsko, fotbal, Jan Jílek, zlatá medaile, mistrovství Evropy, České Budějovice, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové Jankova a Plané jsou mistry Evropy  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.