Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

„Na první ligu máme!“ ozývá se ze Střeleckého ostrova

Dynamo České Budějovice je zpátky v první lize! Jihočeský klub, který devátého března příštího roku oslaví 110. výročí své existence, se po krátkém intermezzu vrací mezi elitu. Cílem mužstva, které po úspěšné sezoně doznalo minimálních změn, je hrát v klidném středu tabulky Synot ligy.

To, že peníze nerostou na stromech, na Střeleckém ostrově moc dobře vědí. Přestože se týmu zpod Vodárenské věže podařilo ovládnout Fotbalovou národní ligu, rozpočet klubu zůstal stejný. „Hráči, kteří mají ve svých profesionálních smlouvách stanoveno, že nejvyšší soutěž hrají za jiné peníze než druhou ligu, se vrátili na své původní sumy. Celkově to ale zase takový rozdíl neudělalo,“ uvedl předseda představenstva a generální manažer Dynama Karel Poborský.

O přesné výši rozpočtu však na dnešní tiskové konferenci před startem soutěžního ročníku 2014/2015 mluvit nechtěl. „Částka je naše interní záležitost. Naplnění rozpočtu je čím dál tím těžší a sportovní terminologií řečeno jsme z toho všichni zpocení. Musím ale potvrdit, že ho máme vyrovnaný. Nabourat to můžou jedině sami hráči, když budou hrát v horních patrech tabulky a my jim budeme vyplácet vysoké odměny. Takové starosti by byly příjemné,“ smál se rekordman v počtu reprezentačních startů.

Vzápětí už s vážnou tváří dodal, že klubu výrazně pomůže příspěvek od STES, marketingové agentury Fotbalové asociace České republiky, který je výrazně vyšší než ve druhé lize. Velmi důležitá je podle názoru Poborského i podpora fanoušků. „O tom, zda bude náš zápas v televizi, se dozvídáme čtrnáct dní dopředu. Myslím si, že liga bude hodně rozházená a fanoušek pak má zmatek v tom, zda je hracím dnem pátek, sobota, neděle nebo ve výjimečných případech až pondělí. Jako manažer jsem rád, že se klub objeví na televizních obrazovkách, ale z pozice bývalého hráče bych chtěl mít raději plný stadion.“

ČTĚTE TAKÉ: Dynamo zlevňuje vstup, dražší bude jen na hlavní tribunu

Předsezonní ambice Budějčáků jsou již několik let stejné - do prvních kol vstoupit nebojácně, společně s body získat i potřebnou sebejistotu a hrát v klidném středu tabulky. „První čtyři kola jsou pro nás těžká, hned v úvodu soutěže hrajeme s pohárovými mužstvy. Jejich účast v mezinárodní soutěži je může rozhodit, ale taky nakopnout. Potřebujeme, aby se kluci co nejdřív zklidnili a potvrdili, že do ligy patří. Když mužstvo naváže na to, kde skončilo v nižší soutěži, tak má podle mého názoru na to hrát v Synot lize prostředek tabulky,“ netajil se svými ambicemi šéf černo-bílých Karel Poborský.

Kádr českobudějovického mančaftu doznal několika změn, osa ve druhé lize osvědčeného týmu však zůstala stejná. Citelnou ztrátou je odchod kvalitního stopera Simona Deliho, který je jako hráč pražské Sparty na testech v zahraničí, na hostování do Zlína Jihočeši poslali tento týden Rastislava Chmela. Do svých řad naopak získali nově dva vlastní fotbalisty - odchovance a zkušeného obránce Jiřího Kladrubského ze Slovanu Bratislava (na trávníku se kvůli rekonvalescenci po operaci objeví nejdřív v polovině září) a slovenského zadáka Mateje Podstavka z Banské Bystrice. Na hostování Dynamo přivedlo gólmana Tomáše Fryštáka, záložníka Jakuba Horu a útočníka Michala Škodu.

ČTĚTE TAKÉ: Dynamo hlásí hvězdnou posilu: Jiřího Kladrubského!

„Teprve dnes ráno bylo definitivně rozhodnuto o setrvání Jaroslava Machovce. Avizovali jsme, že pro nás musí být jeho přestup výhodný. Na této transakci jsme se však se Slavií Praha nedomluvili a Jarda tak na 99 procent zůstane hráčem Dynama České Budějovice,“ sdělil sportovní manažer Martin Vozábal aktuální novinku o budoucnosti nejlepšího fotbalisty Dynama minulé sezony, jenž se však aktuálně potýká se zdravotními problémy (achilovka). „Ještě vedeme nějaká jednání a do nedělního zápasu s Libercem sem chceme přivést jednoho hráče do základní sestavy,“ potvrdil Vozábal.

Zatímco dynamáci rozehrají novou sezonu nedělním domácím duelem se Slovanem Liberec (20.15, ČT Sport), jejich soupeř nastoupí už zítra večer proti Košicím do zápasu 2. předkola Evropské ligy. „Hráči dostanou za úkol utkání sledovat v televizi. O soupeřích sbíráme informace v průběhu celé přípravy a přehled tak o nich máme. Větší detaily o hře Slovanu ale uvidíme až zítra,“ řekl ve středu hlavní trenér Luboš Urban, jenž zároveň prozradil, že brankářskou jedničkou bude zkušený Zdeněk Křížek. „Odchytal skvělou půlsezonu ve druhé lize a byl velkou oporou mužstva. Dobře se jevil i v přípravě. Ještě o tom budeme mluvit s Palo Švantnerem (trenérem gólmanů - pozn. autora), ale už by se na tom nic nemělo měnit,“ dodal zkušený kormidelník.

A jaká atmosféra panuje před startem Synot ligy v kabině, umístěné kvůli rekonstrukci hlavní tribuny v provizorních prostorech? „Všichni se těšíme, až to vypukne. I když nás v úvodu čekají těžší soupeři, myslím, že to můžeme považovat za výhodu - nebude na nás vyvíjen takový tlak. Jarní euforii každopádně musíme přednést do začátku první ligy a zkusíme se tak svézt na té vlně,“ hovořil odhodlaně třiatřicetiletý kapitán Ondřej Herzán.

Historicky nejúspěšnější jihočeský fotbalový klub bude v této sezoně nastupovat v nových dresech, na kterých převažuje černá barva. Blížící se významné jubileum bude připomínat i retro logo používané v závěru 50. let minulého století.

SK Dynamo České Budějovice - podzim 2014

Brankáři: 29 Tomáš Fryšták (1987), 1 Kamil Hajdušek (1994), 30 Zdeněk Křížek (1983).

Obránci: 13 Aleš Dvořák (1991), 3 Jiří Funda (1995), 16 Aleš Hanzlík (1987), 17 Jiří Kladrubský (1985), 6 Roman Lengyel (1978), 23 Jaroslav Machovec (1986), 5 Pavel Novák (1989), 14 Matej Podstavek (1991), 21 David Tomášek (1996).

Záložníci: 7 Petr Benát (1980), 22 David Brunclík (1985), 12 Jan Hála (1996), 20 Ondřej Herzán (1981), 18 Jakub Hora (1991), 25 Jindřich Kadula (1994), 10 Michal Klesa (1983).

Útočníci: 27 Richard Kalod (1984), 4 Zdeněk Linhart (1994), 11 Michal Škoda (1988).

Realizační tým: Martin Vozábal (sportovní manažer), Luboš Urban (hlavní trenér), Pavol Švantner (trenér brankářů), Radomil Procházka ml. (kustod), Jiří Rotbauer (kustod), MUDr. Martin Scheichl, MUDr. Martin Held (lékaři), Tomáš Skrbek (fyzioterapeut).

Příchody: Tomáš Fryšták (hostování 1. FC Slovácko), Jiří Kladrubský (přestup ŠK Slovan Bratislava), Matej Podstavek (přestup Banská Bystrica), Jakub Hora (hostování FC Viktoria Plzeň), Michal Škoda (hostování FC Zbrojovka Brno).

Odchody: Michal Bárta (návrat z hostování FC Baník Ostrava), Simon Deli (návrat z hostování AC Sparta Praha), Martin Hála (návrat z hostování SK Sigma Olomouc), Martin Hurka (návrat z hostování SK Slavia Praha), Rastislav Chmelo (hostování FC Fastav Zlín).

Štítky fotbal, SK Dynamo České Budějovice, Synot liga, Střelecký ostrov, 1. česká fotbalová liga, Jiří Kladrubský, trenér, Karel Poborský, FC Slovan Liberec, soutěž, Jaroslav Machovec, Matej Podstavek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Na první ligu máme!“ ozývá se ze Střeleckého ostrova  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.