Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějčák David Lafata dal do sítě Dynama hattrick

Nesmírně důležitý zápas čekal o poslední srpnové neděli fotbalisty Dynama České Budějovice. V rámci pátého kola Gambrinus ligy se jediný jihočeský prvoligový celek, který nezískal v dosavadním průběhu sezony ani bod, střetl s ambiciózním mužstvem z Jablonce nad Nisou. Třetí nejúspěšnější mužstvo minulého ročníku první ligy přijelo na Střelecký ostrov s pětibodovou ztrátou na vedoucí Spartu Praha.

Jak už to má Budějcká Drbna ve zvyku, aktuální informaci o výsledku utkání vám přinesla ihned po skončení střetnutí. Dnes se proto ještě jednou podrobně vrací nejen k průběhu zápasu, ale také přináší ohlasy několika přímých aktérů atraktivního duelu.

Domácí trenér Kotrba se před utkáním rozhodl mírně pozměnit základní sestavu. Místo uzdraveného Brazilce Sandra nastoupil do záložní řady Martin Jasanský, pro něhož to bylo první ligové utkání, které hrál od úvodního hvizdu, a stejně jako před týdnem v zápase s Bohemians 1905 nastoupil obránce Rastislav Bakala, jenž vystřídal zkušeného Davida Horejše.

Pozornost diváků poutali rovněž dva hráči Jablonce, kteří na jihu Čech v minulosti působili. Velké nebezpečí pro domácí branku se skrývalo v historicky třetím nejlepším klubovém střelci Davidu Lafatovi, jelikož právě tento fotbalista zatížil v posledním vzájemném střetnutí gólové konto Českobudějovických třemi brankami. Na hřišti se objevil také Jan Kovařík, jenž si za Dynamo odbyl na podzim roku 2008 svoji prvoligovou premiéru.

Od úvodních minut zápasu měli více ze hry hosté, kteří se usadili na polovině domácího týmu a míč půjčili hráčům Dynama jen velmi sporadicky. První šanci měli v 11. minutě, když Kovařík poslal přetažený centr na Lafatu, Chirkin ale stihl na zadní tyči včas zareagovat a balon odvrátil. Už za dvě minuty však šli Jablonečtí do vedení. Tvrdá střela Jarolíma z pětadvaceti metrů se od břevna odrazila k Janu Kopicovi, který dorážkou k pravé tyčce překonal přihlížejícího Kučeru – 0:1. Za sedm minut bylo vyrovnáno. Bakala střílel před vápnem jen do skrumáže hráčů, odkud se mu míč vrátil, a tak ho zavezl do pravé části hřiště a přesným centrem našel hlavičku Zdeňka Ondráška – 1:1.

Bylo patrné, jak tento důležitý gól zvedl domácím hráčům sebevědomí, které jim do té doby evidentně chybělo. Dynamo lépe kombinovalo a mělo chuť hrát. Už ve 23. minutě postupoval po levé straně na bránu Klesa, místo přihrávky však volil nepřesnou střelu. Vědět o sobě dávali i hosté – ve 27. minutě hlavičkoval Lafata vedle, za dalších pět minut se Kovařík marně snažil překvapit Kučeru z ostrého úhlu a ve 38. minutě Lengyel zastavil únik Vaňka. Nedlouho před poločasovým hvizdem se už však Jablonec prosadil. Autor úvodní branky Kopic poslal zprava centr do vápna, a jelikož na něj Novák ani Kučera nedosáhli, David Lafata poslal přesnou hlavičkou hosty podruhé do vedení – 1:2. Českobudějovickým nikdo nemohl upřít snahu, avšak Jablonec hrál v první půli lépe a především v mnohem větší pohodě, takže zcela zaslouženě vedl.

V prvních momentech druhého poločasu o sobě dalo vědět Dynamo díky tisíciprocentní gólové šanci Chirkina. Klesa jej našel na malém vápně, volný ruský záložník však střelou z otočky trestuhodně přestřelil. Neúspěšný byl na druhé straně i Zábojník. V 53. minutě ale David Lafata využil chyby Horejše ve středu hřiště a po sólovém úniku mířil přesně k pravé tyči – 1:3. Další branka v síti Dynama domácí hráče poslala do kolen. Jejich přihrávkám chyběla přesnost a z předváděné hry byl nešťastný nejen trenér Kotrba, ale také diváci, kteří začali postupně opouštět ochozy stadionu. Po několika dalších jabloneckých šancích se mohl ze sporadického útoku v 65. minutě prosadit Chirkin, místo branky však trefil o deset metrů dál ležící batoh, v němž si Budějcká Drbna na zápas přinesla fotografické náčiní. Za pět minut trefil ruský záložník jen boční síť.

Poté, co se po hodině hry neprosadili jablonečtí hráči Kopic, Lafata, Beneš ani Loučka, tak v 74. minutě využil Jan Kovařík samostatný únik a efektně přeloboval Kučeru – 1:4. V rozmezí 83. a 84. minuty mohli skóre ještě kosmeticky upravit Hudson a Stráský, ani jeden z nich ale nebyl úspěšný. Naopak hvězda zápasu David Lafata v první minutě nastavení doslova dostrkal míč do branky a stanovil konečný výsledek na 1:5.

Ač se to zdá nemožné, českobudějovické Dynamo ani na pátý pokus neuspělo. Co dál? Vedení klubu intenzivně hledá nového trenéra, může se však stát, že si bude muset najít i nové fanoušky. Rozporuplné pocity mnohých příznivců jihočeského klubu dávají tušit, že se možná za nějakou dobu na stadionu sejde jen hrstka věrných. Radovat se naopak můžou regionální kluby hrající nižší soutěže, které postupně zaznamenávají zvýšený zájem diváků. Zápasy divizního Českého Krumlova navštívily v prvních dvou domácích zápasech přes tři stovky fotbalových fanoušků, spousta lidí byla zvědavá také na nedělní okresní derby mezi Hlubokou a Roudným, které se hrálo ve stejném termínu jako zápas Dynama.

Budějcká Drbna jako ryzí Jihočeška samozřejmě přeje fotbalistům z krajského města co nejvíc úspěchů, ale stejně jako většina příznivců fotbalistů v purpurových dresech očekává výkony, za které jim bude moci zatleskat. Věřme, že se tak stane již za dva týdny po reprezentační přestávce doma na Střeleckém ostrově proti Baníku Ostrava!

Hodnocení mužů z lavičky

Trenér Dynama České Budějovice Jiří Kotrba: „Hned v první minutě druhého poločasu za stavu 2:1 jsme měli velmi dobrou šanci Chirkinem. Kdyby mu to tam spadlo, nemuseli jsme hrát ve zbytku zápasu tak otevřeně. To byla pro Jablonec samozřejmě výhoda, protože má schopné hráče do rychlého brejku. Čím více jsme se snažili, tím to pak bylo horší. Pátá branka už do branky sama doskákala. Pro naše hráče to byl zmar, v závěru my jich bylo líto. Přestože jsme si nějakou šanci vytvořili, směrem dozadu je to z naší strany špatné, zvláště v domácích utkáních.“

Trenér Jablonce František Komňacký: „My jsme chtěli navázat na solidní výsledky z poslední doby, a myslím si, že se nám to podařilo. Začátek sezony byl pro nás složitější, jelikož jsme vypadli z poháru a během dvou zápasů ztratili pět bodů. Jelikož jsme stále byli v tabulce pravdy v mínusu, dnes jsme se chtěli odrazit do vyšších pater. Na soupeře jsme se dobře připravovali, protože jsme věděli, že Budějovice mají mužstvo, které je směrem dopředu velmi nebezpečné. Utkání jsme rozehráli dobře, šli jsme do vedení, ale sami jsme si vývoj zápasu obdrženou brankou po jedné chybě v naší obraně zkomplikovali. Z hluché pasáže bez šancí nás vysvobodil druhý gól, který do mužstva vnesl větší klid. Věděli jsme, že domácí budou chtít ve druhé půli zřejmě trochu riskovat, a proto jsme hráče nabádali, aby to ubránili a chodili do protiútoků, protože si myslím, že v defenzivě není Dynamo tak silné. Protiútoky se nám dařily a díky spoustě šancí jsme mohli rozhodnout o něco dříve. Třetí gól ale rozhodl. Stav 5:1 je pro domácí trochu krutý, protože bojovali a snažili se hrát až do konce. Myslím si ale, že Jablonec má v tomto okamžiku silnější tým. V průběhu mého čtyřletého působení v klubu jsem v Budějovicích nikdy nevyhrál, proto jsem rád, že se nám to konečně povedlo. Odjíždíme tedy spokojeni.“

Hodnocení očima Drbny

Nejlepší hráči zápasu

Rastislav Bakala
Tentokrát to měla Budějcká Drbna velmi složité. Žádný z hráčů Dynama totiž nad ostatními nijak nevynikal. Mužstvo podalo podprůměrný výkon, který rozhodně neodpovídá kvalitám první fotbalové ligy. Pochvalu za branku si rozhodně zaslouží Zdeněk Ondrášek, tentokrát se však nedostával do tolika šancí, jako je u agilního útočníka zvykem. Více Drbnu zaujal výkon Rastislava Bakaly, který ještě na jaře působil především v záložním mužstvu a v nové sezoně už nastoupil také v dresu divizní farmy ze Strakonic. Jediný gól Dynama proti Jablonci vznikl na jeho kopačkách.

David Lafata
Kdo jiný hrál lépe? Kdo jiný dal více gólů? Kdo jiný než David Lafata by měl být zvolen hvězdou utkání? Kdo jej viděl na hřišti, musí s Budějckou Drbnou souhlasit, že jedině tento českobudějovický rodák musí být vyhlášen nejen nejlepším jabloneckým hráčem, ale určitě i hvězdou celého zápasu.

Hodnocení hráčů

SK Dynamo České Budějovice
Základní sestava: Kučera 4, Bakala 3, Novák 4, Lengyel 4, Otepka 4, Klesa 3, Chirkin 3, Ondrášek 3, Hudson 3, Jasanský 4, Vulin 4 (průměr 3,55). Střídající hráči: Horejš 4, Stráský 4

Hráči jsou hodnoceni jako ve škole podle stupnice 1 až 5. Oznámkováni byli jen ti, kteří odehráli více než 20 minut.

Hodnocení přímých aktérů

„I když jsem nastoupil poprvé v kariéře jako člen základní sestavy prvoligového týmu, určitě to pro mě nebylo radostné utkání. Po čtyřech prohraných zápasech v řadě jsme nutně potřebovali udělat nějaký bod. Opět jsme ale propadli, když jsme dělali chyby vzadu, nepřistupovali správně k hráčům a nakonec nás Jablonec potrestal pět brankami. Sice bylo fajn, že se nám podařilo vyrovnat, ale ke konci poločasu jsme dostali druhý gól, který nás položil. I když jsme chtěli ještě zabrat a stav zápasu nějak změnit, opět přišel trest a pak už bylo těžké dvoubrankové manko dohnat. Pro Dynamo je to úplně nejhorší začátek. Teď máme čtrnáct dní na to, abychom se dali do kupy. Ve středu nás čeká pohár v Králově Dvoře, kde musíme bezpodmínečně postoupit. Doufám, že nám případné vítězství pomůže. Situace rozhodně není beznadějná. Když zvítězíme, snad začneme v lize dělat body,“ řekl po zápase s Jabloncem Martin Jasanský, který nastoupil na postu levého záložníka. „První půle nebyla z mojí strany dobrá. Chyběla mi zápasová zátěž, takže chvíli trvalo, než jsem se do toho dostal. A nedlouho po přestávce jsem střídal…“ mrzí Jasanského.

Ve stejném duchu mluvil po skončení utkání také jeho spoluhráč Pavel Novák: „Jedna – pět? To je hodně vysoká porážka. Je těžké, když si před zápasem říkáme, že si musíme dát pozor na Lafatu, a on nám dá tři góly. Pro to se těžko hledají slova. Když nezabojujeme jeden za druhého, nemůžeme uspět. Jablonec byl určitě lepším týmem než my. Hosté byli důraznější na míči, měli ho většinu hrací doby na svých kopačkách a my jsme jenom běhali. Jsme v takových problémech, že se z toho musíme už konečně vzpamatovat. Není to ale trenérem ani ničím jiným. Hlavní problém je v tom, co my hráči předvádíme na hřišti,“ uvedl mladý zadák Novák.

Úsměv od ucha k uchu zdobil při rozhovoru s novináři exbudějovického Jana Kovaříka. Toho těšilo, že Jablonečtí zápas s Dynamem zvládli s takovou bravurou. „Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého, protože Budějovice do toho musely šlápnout, když měly nula bodů po čtyřech kolech. Poradili jsme si s tím ale dobře. Dařila se nám kombinace, čímž jsme domácí hráče postupně unavili, a potvrdili jsme, že máme kvalitnější tým. V závěru už se nám dařilo chodit do otevřené obrany,“ konstatoval Jan Kovařík a zároveň zavzpomínal na svoje angažmá na jihu Čechu: „Na působení v Českých Budějovicích rád vzpomínám, jelikož mi tady poprvé umožnili vyzkoušet si první ligu. To, že jsem tuto šanci tolik nevyužil, je už věc druhá. Každopádně se sem budu rád vracet.“

Hvězda zápasu: David Lafata

Byl by hřích, kdyby se Budějcké Drbně nepovedlo zastihnout po excelentním výkonu na stadionu, kde několik sezon zářil, jabloneckého kanonýra Davida Lafatu. Po utkání proti svému bývalému zaměstnavateli zanedlouho třicetiletý útočník řekl: „Je to krásný pocit! Dlouho jsme tady nevyhráli, ale dneska se to konečně povedlo. To, že jsem dal tři góly, je spíš takový bonus. Pro nás je důležité hlavně vítězství. Byl bych rád, kdyby mi střelecké štěstí ještě nějakou dobu vydrželo. Ale jak říkám – je jedno, kdo dává góly, hlavně že vyhráváme. Musím poděkovat klukům, že mě vepředu krásně nacházejí a já ty šance pak proměňuji,“ uvedl skromně David Lafata. Vzápětí okomentoval aktuální situaci Dynama: „Pro Budějovice to není lehké, když nemají body. My jich sice taky nemáme tolik, přesto je naše situace o něco lepší. Bylo vidět, že domácí jsou v krizi. Na to, že jsme hráli venku, se nám naskytlo hodně prostoru pro kombinaci. Dynamu přeji, ať příště porazí Ostravu!“

A co říkají na osobu Davida Lafaty oba trenéři?

„Já jsem rád, že Lafatu máme. Je to hráč, který dokáže zúročit práci mužstva. Je důležitý v soupeřově vápně, ale také jeho způsobem hry v poli, protože uhraje spousty míčů, dokáže balon podržet, ustát souboje a vyřešit i složité situace. Jsme samozřejmě rádi, že to tam Davidovi také na podzim padá, což se automaticky odráží v sebevědomí hráče. Rovněž musím ocenit jeho střelecký apetit a instinkt. Mnohdy se zdají jeho góly jednoduché, jde ale za balonem, aby ho do sítě za každou cenu dotlačil, někdy až zvláštním způsobem. Je to klíčový hráč, bez kterého si dost těžko umím dnešní Jablonec představit. Naše hra je na něm dost závislá,“ řekl jablonecký kouč František Komňacký.

O něco stručněji reagoval na slova svého protějšku trenér a generální manažer Dynama České Budějovice Jiří Kotrba: „Víte dobře, že je to nás odchovanec. Když se vracel z Austrie Vídeň, dal jsem mu podobnou nabídku, jako pan Pelta. Sám si ale vybral Jablonec a domů se nevrátil. Asi udělal dobře. Nás to samozřejmě mrzelo, nicméně je to volba každého hráče.“

Štítky SK Dynamo České Budějovice, David Lafata, FK Baumit Jablonec, fotbalista, trenér, Jan Kovařík, Rastislav Bakala, AC Sparta Praha, 1. česká fotbalová liga, Střelecký ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčák David Lafata dal do sítě Dynama hattrick  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.