Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skromný Petr Janura: Je férové přiznat pravdu. Třeba se toho mladí chytnou

Zkušený fotbalista a hráč FK Spartak Kaplice v důležité chvíli zápasu I. B třídy s TJ Slavoj Ledenice zašel za rozhodčím a soupeři přiznal gól, který po krásné střele nebyl z daných úhlů pro rozhodčí viditelný. Takové gesto fair play předvedl Petr Janura, který dle slov trenéra soupeře tímto činem rozhodl zápas v kaplický neprospěch.

Co vás to napadlo přiznat tenhle gól?
A víte, že ani nevím (úsměv)? Od hostujícího hráče to byla parádní rána. Přiznám se, že nevím, jestli to byl útočník nebo záložník.

Kam míč zapadl?
Předně pod horní tyč do zadní konstrukce. Z mého pohledu to bylo jasně vidět. Z jiného úhlu to ale byla rána, po které míč vyletěl tak rychle ven, že málokdo viděl, odkud se vlastně odrazil.

Co se dělo pak?
Všichni přestali hrát a čekali, co bude. Rozhodčí to ale neviděl, tak jsem za ním došel a řekl mu, že to gól byl, že jsem míč viděl. Rozhodčí ho na základě toho uznal. Ledeničtí se pak začali radovat, no (úsměv). Gól to byl ale zcela jasný.

Kde jste stál?
Byl jsem na šestnáctce a bylo to krásně vidět. Náš gólman vlastně ani proti míči nezvedl ruce. Šlo to přesně nad něj.

Neříkal jste si aspoň chvilku, že byste gól nepřiznal?
Ne. Dyť se všichni známe a je férové to přiznat, když to byla pravda. Sice jsme body ztratili, ale věřím, že si to v dalším kole vynahradíme.

Zažil jste to už někdy?
Tohle ne. Přiznal jsem nějaké teče, rohy, ale u podobné gólové situace jsem ještě nebyl.

Z druhé strany by to mohla být motivace i pro ostatní hráče a týmy.
Doufejme. Mělo by se hrát pořád fair play. Třeba se mladí toho chytnou, a když by to znovu přišlo, tak se zachovají čestně. Věřím, že my starší to tak máme…

Situaci ovlivnilo i to, že jste kvůli rekonstrukci hlavního hřiště hráli na dvojce, kde jsou přenosné branky. Souhlasíte?
Jo, máme tam přenosné branky s jinou konstrukcí. Prostřední tyč je tam zesílená, což klasické branky nemají. Míč se odrazil právě od ní, a proto někoho mohlo zmást, jestli to nebylo břevno.

Střelu ledenického Jana Pavlíka ale asi i jako soupeř musíte pochválit, že?
Jako jo, no (úsměv). Nepohlídali jsme si odražený balon před vápno, kde za to vzal a byl z toho opravdu krásný gól. Jak jsem řekl… náš brankář nestačil ani zvednout ruce a míč už byl venku z branky.

S Ledenicemi šlo o první zápas sezony 2017/2018. Jaké to bylo utkání?
Podle mě spíše remízové. Ledenice sem přijely s respektem, ale to samé platilo i u nás. Ze začátku to bylo takové oťukávání. Pak jsme šli do vedení, ale po vlastní chybě jsme nechali soupeře vyrovnat. Pak přišel ten uznaný gól a v závěru jsme dostali třetí.

Kaplici jste poslal do vedení vy gólem ve 14. minutě.
Bylo to po rohu, ze kterých se často neprosazuji, protože je ve vápně moc hráčů. Dokázal jsem se ale odpoutat od soupeře a na první tyči balon tečovat nohou. Myslím, že míč ještě tečoval ledenický Michal Bez.

Není to tak dlouho, co Kaplice hrála Krajský přebor a patřila k top týmům v kraji. Nyní hrajete I. B třídu. Kdy ji na výsluní vrátíte?
Víte, u nás je problém s lokalitou. Jsme blízko Rakousku a hodně hráčů nám pravidelně odchází. Bohužel to tak je a v letošní sezoně máme mladý mančaft, se kterým chceme hrát klidný střed tabulky.

Podle mě byste ale měli patřit k těm lepším týmům. Kdo bude hrát o čelo?
Osobně bych byl rád, kdybychom patřili k nejlepším v soutěži. Vysoko čekám i Ledenice, kterým se povedl závěr uplynulé sezony a jako favorita beru Novou Ves.

Na hlavním hřišti vám ještě chybí branky a probíhají poslední práce na trávníku. Nedalo se vše stihnout tak, aby se kompletní nová sezona odehrála na něm?
Rekonstrukce probíhá již od minulého roku od podzimu. Bohužel počasí nám moc nepřálo, takže se zaselo až kolem 15. května. A pak to chce tři nebo čtyři měsíce klidu. Počítáme, že by se na hlavním hřišti mohlo hrát kolem poloviny září.

Setkal jste se i s negativními reakcemi?
Ale jo. Od některých místních fanoušků jsem slyšel, že jsem to neměl dělat. Víceméně ale pak i oni přišli, že jsem udělal dobře.

Trenér Ledenic řekl, že to rozhodlo zápas.
To je pravda, ale na druhou stranu musím říct, že jsme si utkání prohráli sami. Měli jsme pět vyložených šancí, které jsme nedali. Chybu můžeme hledat tady… prohráli jsme jeden zápas, sezona je před námi. Vím, že máme dobrý tým a body nějaké nahrajeme (úsměv).

Pavel Vajgel, trenér TJ Slavoj Ledenice, o činu Petra Janury:

„Celá situace se odehrála v 65. minutě za nerozhodného stavu 1:1. V té době bylo mužstvo Kaplice trochu lepší a vytvářelo si mírný tlak. Po zisku míče na vlastní polovině jsme přešli do útoku a z nepovedeného centru se míč odrazil zhruba 35 metrů od branky Kaplice. K míči se rozběhl Jan Pavlík a z prvního doteku napálil míč směrem na branku. Brankář domácích nebyl schopný na střelu reagovat a míč proletěl nad ním a odrazil se od konstrukce branky zpět do hřiště. Hlavní rozhodčí viditelně čekal na pokyn asistenta, protože ze své pozice neviděl, odkud se míč odrazil a zda byl za brankovou čárou. Asistent rozhodčího situaci nepostřehl a tvrdil, že se o branku nejednalo. V nastalém zmatku naši hráči odkopli míč do zámezí a reklamovali dosažení gólu. Žádný z rozhodčích situaci nebyl schopný posoudit a v tom za hlavním rozhodčím přišel Petr Janura, který řekl, že šlo o regulérní gól. Na tento pokyn rozhodčí branku uznal. Opravdu nevídané gesto domácího hráče bylo oceněno potleskem. Chtěl bych mu touto cestou poděkovat za skvělé gesto fair play i přes fakt, že tato branka znamenala zlom ve skóre utkání. Opravdu bych si přál, aby těchto fair play počinů jen přibývalo. Klobouk dolů.“

Štítky Spartak Kaplice, TJ Slavoj Ledenice, Petr Janura, Pavel Vajgel, fair play, čest, Kaplice, Ledenice, Jan Pavlík, krajský přebor, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skromný Petr Janura: Je férové přiznat pravdu. Třeba se toho mladí chytnou  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.