Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Křtila se nová kniha o historii fotbalu v Budějcích. Zásadní novinkou je začátek kopané v roce 1900

S převratnou publikací přišli na trh novináři Michal Průcha a Zdeněk Zuntych, kteří sepsali kompletní historii fotbalu v Českých Budějovicích. Po několikaleté práci vydali knihu Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu. V prodeji je za 350 korun.

V knize je hned několik převratných novinek, o kterých věděli snad jen samotní pamětníci. „Věnujeme se tématům, jako jsou zapomenutá hřiště nebo zapomenuté kluby a v dalších kapitolách připomínáme významné události historie,“ vyjmenovává Zuntych několik tematických okruhů s tím, že nejdůležitější poznatek knihy je o samotném počátku fotbalu v největším jihočeském městě.

Kořeny organizovaného fotbalu v době Rakousko-Uherské monarchie sahají na úplný začátek minulého století. Při přípravě na knize jsme odhalili v dobovém tisku, že k založení prvního fotbalového mužstva ve městě, Sportovního klubu Č. Budějovice, došlo již 2. března 1900. Tedy o plných pět let dříve, než se dosud uvádělo,“ doplnil Průcha.

Mezi zapomenutými hřišti či kluby jsou zmínky o působení mančaftů v Rožnově nebo o prvním českém hřišti u Dlouhého mostu. První oficiální hřiště vzniklo v roce 1913 a využívalo ho DFC Budweis. „Máme i první reportáž z fotbalu z roku 1906, kde chybí ve skvělé staročeštině jakékoliv jméno hráče. Máme záznamy různých valných hromad, slučování klubů…,“ vypráví Průcha.

V knize například najdete kopii smlouvy z roku 1994, kdy Karel Poborský přestoupil do Viktorie Žižkov. Nechybí ani statistický přehled hráčů, kteří hráli v Budějcích ligu a medailonky fotbalistů, kteří se na jihu Čech historicky zapsali mezi významné sportovce.

„Mapujeme komplexně budějcký fotbal a de facto kniha není samozřejmě jen o SK Dynamo, ale i o dalších klubech. Věřím, že kniha bude významnou publikací pro další generace. Doufám také, že si najde své místo u současných fanoušků budějckého fotbalu,“ upřesnil dále Průcha.

Kniha Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu vznikla za podpory mnoha partnerů a grantu města České Budějovice. Křtu, který se uskutečnil v prostorách energetické skupiny E.ON, se ujal vedoucí marketingu Radek Bílý: „Výsledek stojí za to. My jako E.ON máme doposud aktivity s dětským fotbalem úzce propojené přes projekt E.ON Rodinný fotbálek a chceme v tom pokračovat. Nicméně je důležité o historii mít přehled a proto jsem rád, že podobná publikace vznikla a mohli jsme se stát jejím partnerem. V současnosti jsme partnerem i klubu DFC Prag, jehož historie sahá do první republiky a i my se snažíme historické momenty podporovat.

Je to práce místy nevděčná, ale pro budoucnost bezesporu potřebná. Nebýt záznamů z novin a archivů, tak jsme knihu nikdy nedali dohromady,“ řekl Zdeněk Zuntych. „Nic takového doposud nevyšlo. Je ostuda, že krajské město, kde je tradice 117 let fotbalu, nemá o historii žádnou ucelenou publikaci,“ dodal Průcha s tím, že materiály pro tvorbu autoři sbírali pět let a poslední rok věnovali veškerý volný čas práci na knize. „Například rozmístění některých hracích ploch jsme dali dohromady až díky pamětníkům jako bývalý hráč Dynama Miloslav Šerý a mnoho dalších osobností.“

Kniha o kompletní budějcké fotbalové historii se prodává za 350 korun. Čtenáři Budějcké Drbny si ji mohou objednat na stránkách www.fotbalpodcernouvezi.cz či osobně zakoupit v knihkupectvích Duha v Plachého ulici a Beta na Lannově třídě.

Štítky fotbal, kniha, historie, České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice, E.ON, První republika, FK Viktoria Žižkov, DFC Prag, Karel Poborský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křtila se nová kniha o historii fotbalu v Budějcích. Zásadní novinkou je začátek kopané v roce 1900  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.