Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Díky fotbalové akademii se třeba i na evropských trávnících objeví noví Poborští, říká Zimola

Sport, vzdělávání i ubytování pod jednou střechou. To je hlavním cílem vzniku Regionální fotbalové akademie Jihočeského kraje pro talentovanou mládež z jihu Čech. Akademie začala v Českých Budějovicích fungovat letos od září a nyní se v ní připravuje 43 hráčů. Přes týden bydlí, chodí do školy i trénují v krajském městě, ale o víkendech stále nastupují za své mateřské kluby.

Založení akademie stvrdili loni na podzim podpisem memoranda o vzniku Nadačního fondu, který bude její chod zajišťovat, předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda.

Roční náklady na provoz akademie činí 8,5 milionu korun. Většinu uhradí fotbalové asociace.

„Ve spolupráci s rodinou, školou a fotbalem je cílem akademie vychovávat komplexní mladé sportovce tak, aby se uplatnili v mládežnických kategoriích a reprezentaci,“ uvedl předseda krajského fotbalového svazu Jan Jílek s tím, že rozjezd tohoto projektu považuje za úspěšný.

Podle Michala Prokeše z výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky se celkové roční náklady na provoz akademie pohybují okolo 8,5 milionu korun. „Z toho 4,5 milionu hradí fotbalové asociace a o zbytek by se měly podělit kraj a město,“ doplnil Prokeš.

Jihočeský kraj během prvního roku fungování podpoří chod líhně mladých fotbalových talentů dvoumilionovou částkou. „Peníze konkrétně půjdou na ubytování, stravování mimo obědů, vychovatele, zajištění dopravy po kraji či lékařské prohlídky,“ upřesnil Zimola.

Karel Poborský: V kolektivních sportech nám ujíždí vlak a je potřeba s tím začít něco dělat

Coby žáci osmé a deváté třídy navštěvují hráči českobudějovickou Základní školu Máj I a ubytováni jsou v nedalekém Domově mládeže U Hvízdala. „Vznik další fotbalové akademie a právě na jihu Čech mě velice těší. V kolektivních sportech, jako je i fotbal, nám v porovnání s jinými státy pomalu ujíždí vlak a je potřeba s tím urychleně začít něco dělat. Děkuji proto kraji i městu za podporu. Dětem bych ale rád připomněl, aby rovněž nezapomínali na vzdělání,“ řekl ambasador českých fotbalových akademií a fotbalový internacionál Karel Poborský.

Zimola k tomu dodává, že je rád za jakýkoli impuls, který dokáže v dnešní době přitáhnout děti ke sportu. „My jsme se o to letos pokusili prostřednictvím projektu Jižní Čechy olympijské a myslím, že velmi úspěšně. Ve fotbalové akademii pak vidím šanci, jak probudit naši uvadající fotbalovou scénu a jednou se snad i díky ní zase dočkáme toho, že se po našich a třeba i evropských trávnících budou prohánět noví Karlové Poborští, Jirkové Němcové či Davidové Lafatové, kteří se základům fotbalového řemesla naučí právě u nás v Jihočeském kraji,“ uzavřel hejtman.

Součástí tiskové konference, na které zástupci českého fotbalu, kraje i města seznámili novináře s aktuálním stavem fotbalové akademie, byl i slavnostní okamžik, kdy zúčastnění ocenili rytířský čin hráče a trenéra Smetanovy Lhoty Jiřího Pokorného, který při nedávném zápase proti Kestřanům zachránil život protihráči J. M. Ten během fotbalového utkání upadl do bezvědomí a Pokorný ho úspěšně oživoval až do příjezdu záchranné služby. Podle sdělení lékařů mu tím zachránil život.

Autoři

Štítky fotbal, Jiří Zimola, Jihočeský kraj, Česko, SK Dynamo České Budějovice, Karel Poborský, Miroslav Pelta, Jiří Svoboda, olympijské hry, Jan Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky fotbalové akademii se třeba i na evropských trávnících objeví noví Poborští, říká Zimola  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.