Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po 117 letech se mění historie budějckého fotbalu

Život někdy přináší nečekané změny. Teď s jednou takovou přišli fotbaloví publicisté Michal Průcha a Zdeněk Zuntych. Ti při přípravě své nové knihy Zlaté okamžiky českobudějovického fotbalu v dobovém tisku objevili, že kořeny organizovaného fotbalu ve městě jsou ještě o pět let starší, než se dosud uvádělo. K založení Sportovního klubu Č. Budějovice došlo totiž již 2. března 1900. Tedy právě před 117 lety!

Tím se Budějce řadí mezi první místa v Čechách, kde tehdy pramálo oblíbená kopaná psala úvodní kapitoly. Vedle Loučeně, kam ji přivedl syn knížete Thurn Taxise, studující v Anglii, a také Prahy, Českého Brodu, Klatov, Chrudimi, Kolína či Nymburku, kde v té době nadšenci zakládali první české fotbalové kluby.

 „Je to jako když narazíte na poklad. Prostě radost a odměna za stovky hodin, věnovaných bádání a vysedávání v archivech a knihovnách. I když jsme to tak trochu čekali. Historii fotbalu ve městě se věnujeme hodně let, leccos jsme o ní už napsali, a všechno nasvědčovalo tomu, že dosud uváděný 9. březen 1905, kdy byl založen AFK Č. Budějovice, nemusí být nejstarší doložené datum,“ říká Michal Průcha, jinak také šéfredaktor zpravodajského webu Jihočeský fotbal z mediální skupiny Trima CB. 

O té událostí informovaly hned dvoje místní noviny. A díky souhlasu obou autorů si čtenáři Budějcké Drbny jako první mohou přečíst, že: „Přátelům sportu a sportumilovnému obecenstvu v Českých Budějovicích můžeme dnes sděliti, že také v městě našem sestoupilo se několik činitelů ve společnost, která obrala si za účel založiti „Sportovní klub Č. Budějovice“ co středisko všech přátel sportu i míní pěstovati sporty v širším smyslu ve všech odrůdách jako kopanou, lan tenis, běh, šerm atd. Následkem toho svolána na pátek dne 2. t.m. schůze interesentů do Besedy, která byla velice četně navštívena a přijmula jednohlasně předložené návrhy a podjala se vypracování a zadání stanov, s kteroužto prací již započato.“

V čele nového klubu stál Josef Ašenbryl, průkopník sportu ve městě, který již v roce 1898 přivezl z Prahy první kopací míč. Činnost Sportovního klubu byla sice po pár měsících trénování a hraní mezi jeho členy v pivovarské zahradě Českého akciového pivovaru (dnešního Budějovického Budvaru) za čas přerušena, ale jak zmiňuje Zdeněk Zuntych, je nezpochybnitelné, že České Budějovice, jako jedno z prvních měst českého venkova, žily novým sportem už na přelomu 19. a 20. století!

Fanouškům nejpopulárnějšího sportu přináší kniha působivé čtení. Už proto, že poprvé dostávají do ruky ucelený pohled na jeho místní dějiny, obohacený navíc řadou pozoruhodných informací o tom, jak vznikaly a zanikaly první kluby jako SK Viktoria, v jejímž případě se tak stalo hned třikrát, SK Olympia, SK Meteor, později SK Sparta, SK Slavia nebo SK Rapid, kde měla hřiště a jak se zakládaly první fotbalové soutěže. Mimochodem, zanedlouho, to bude rovných sto let, co byla v roce 1919 v Táboře založena Jihočeská župa footballová, předchůdce dnešního Krajského fotbalového svazu, která zastřešila organizovaný fotbal na jihu Čech.

Kniha, mající přes 190 stran a dvě stovky dobových fotografií, bude představena v pondělí na tiskové konferenci. Její opožděný křest se pak chystá na 19. dubna o poločase druholigového šlágru SK Dynamo – Baník Ostrava. Už nyní se o ní lze ale dozvědět více na webu fotbalpodcernouvezi.cz.

Budějcká Drbna přitom s oběma autory chystá obsáhlý rozhovor s řadou jejich zajímavých postřehů.

Štítky fotbal, kniha, sportovní klub, AC Sparta Praha, SK Dynamo České Budějovice, Česko, České Budějovice, Anglie, SK Slavia Praha, FC Baník Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

"Dynamo" je tedy starší o 5 let.

Středa, 22. února 2017, 15:03Odpovědět

Po 117 letech se mění historie budějckého fotbalu  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.