Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

SOUTĚŽ: Pohádkové příběhy pro školáky ukazují krásy jižních Čech. A lákají k návštěvě

Jihočeská centrála cestovního ruchu vydává edici pohádkových knížek popisujících krásy Jihočeského kraje. Scénář je podobný. Literární průvodce vždy provádí čtenáře krásami určitého regionu jižních Čech, přitom představuje pověsti a rozprávky a tím je láká k návštěvě. Díky soutěži s Budějckou Drbnou si šest čtenářů mezi sebe rozdělí dvanáct těchto moc hezkých pohádkových knížek.

Vytvořit jednotnou edici atraktivních knih, která provede rodiny s dětmi od šesti do deseti let krásami Jihočeského kraje, zdejšími památkami i jedinečnou přírodou, a to takovou formou, že čtenáře naláká k návštěvě skutečných míst, o kterých se v knize píše formou přijatelnou i pro děti. Takový je cíl Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), kniha má vždy hravou formou čtenáři popsat určité území jižních Čech – jednou z těch oblastí je i Lipensko, ale například Doudlebsko, Novohradsko, nebo Šumava.

„Chtěli jsme prezentovat jihočeská témata, příběhy a pohádky trochu jinak. Hlavně atraktivně pro rodiny s dětmi,“ uvedl ředitel JCCR Jaromír Polášek. Ten v roce 2015 reprezentoval „Centrálu“ na tradiční akci Šumava Litera, která se koná ve Vimperku. „Představil jsem zde naši snahu o propojení literatury a cestovního ruchu,“ vysvětlil Polášek. Zde se domluvil na schůzce se známým a zavedeným autorem knih pro děti a mládež Hynkem Klimkem. Pak už šlo vše rychle. Nápad na sérii pohádkových příběhů z jednotlivých turistických oblastí, první náměty, zapojení vydavatelství.

Vzniknou pohádkové příběhy i z dalších oblastí jižních Čech 

První vznikla kniha z Toulavy, která představuje svižně vyprávěný romantický pohádkový příběh, který je doslova nabitý dramatickými zvraty, plný dobrodružství, citů, napínavých, dojemných i úsměvných příhod. Ožívají v něm také mnohá strašidla a tajemné jevy ze starých pověstí. Čtenáři se rozhodně nudit nebudou a dozvědí se celou řadu zajímavostí včetně lidových zvyků z krásného kraje Toulavy, zahrnujícího Táborsko, Milevsko a Sedlčansko, kterým krajánek Mates na své cestě za štěstím prochází. Následně vznikla další kniha pohádek o Novohradsku a Doudlebsku, jejímž autorem je Oldřich Petrášek z Netolic.

V pořadí třetí kniha pojednává o putování dvou losíků Lipenskem a jejím autorem je Pavel Pechoušek. Kniha zachycuje putování dvou původně rozpustilých losích sourozenců, krajem kolem vodní nádrže Lipno. „Lipensko je úžasný kout naší země, kde se dají v hlubokých voňavých lesích prožít skvělá dobrodružství. Na svých cestách se losíci setkají s roztodivnými postavičkami a strašidly z oblasti Lipenska, ničeho se však nezaleknou a nakonec se sejdou i se svým tatínkem, kterého celou dobu hledali," prozradil Pavel Pechoušek.

Hynek Klimek, který vytvořil první už zmiňovanou knížku, je autorem i čtvrté knihy příběhů z jižních Čech, které školáky zavedou na Prácheňsko a do Pošumaví. Během tohoto a příštího roku by měly vzniknout pohádky i z ostatních destinací Jihočeského kraje.

Soutěž o pohádkové knížky o jižních Čechách

Díky soutěži s Budějckou Drbnou získá zdarma šest čtenářů po dvou knížkách pohádkovýh příběhů z jižních Čech. Stačí jen do pondělí 29. ledna do 15:00 hodin správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Soutěž skončila

Dva rozpustilí losíci putují Lipenskem. Správně byla odpověď C.

Po dvou pohádkových knížkách vyhráli: Pavel Karfík, Martin Filip, Lenka Císlerová, Drahomíra Oušková, Michaela Zevlová a Vojtěch Karas. Gratulujeme!

Kterou oblastí jižních Čech putují v jedné z knížek dva rozpustilí losíci?

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky knížka, edice, pohádka, příběh, jižní Čechy, kniha, Jihočeský kraj, krása, soutěž, návštěva, cestovní ruch, Drbna.cz, Hynek Klimek, průvodce, Toulava, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Pohádkové příběhy pro školáky ukazují krásy jižních Čech. A lákají k návštěvě  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.