Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

SOUTĚŽ: Jenom tři mušketýři v Rajské zahradě Dominikánského kláštera v Budějcích

Divadelní sezonu zakončí Jihočeské divadlo letním plenérovým imagináriem Jenom tři mušketýři v režii a podání Malého divadla. Tuto open-air inscenaci uvádí na zajímavém a netradičním místě - v Rajské zahradě Dominikánského kláštera na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

Jenom tři mušketýři tak navazují na velmi úspěšnou plenérovou inscenaci Quijote!, která se po tři roky v letních měsících hrála na Piaristickém náměstí a v jeho okolí. Zároveň se jedná o koprodukční projekt Jihočeského divadla a londýnského nezávislého divadla Emergency Exit Arts, který vznikl v rámci mezinárodního evropského projektu Platform Shift+.

Jenom tři mušketýři jsou vyletněnou parafrází jednoho z nejslavnějších románů všech dob v unikátní úpravě pro tři herce a kapelu. Víte, jak vypadá takový obyčejný den mušketýra královské gardy? Víte, co si dělá k večeři a jaký je nejoblíbenější mušketýrský drink? A zajímalo vás někdy, co by se stalo, kdyby tři mušketýři zůstali opravdu jenom tři? A co na to D'Artagnan?

Režie tohoto nového open-air představní se ujal kmenový režisér Malého divadla Janek Lesák. „Vždycky mě zajímalo zpracovávat ty největší klasické příběhy úplně jinak. Potom, co jsme už v Malém divadle udělali inscenaci Jak jsem byl Cyrano, což byl Cyrano z Bergeracu pro jednoho herce, přicházíme s další francouzskou peckou, Dumasovými Třemi mušketýry. Ale ze Tří mušketýrů tam toho moc nezbylo, krom ideálů," říká o inscenaci Janek Lesák.

Jenom tři mušketýři jsou rodinným představením

Inscenace je vlastně rodinným představením, na své si tedy přijdou děti i dospělí. Tvůrci doporučují vzít s sebou děti starší třinácti let.

Dramaturgyně Natálie Preslová dodává: „V představení zazní originální hudba muzikanta Iva Sedláčka, kvůli songům ve francouzštině museli herci projít rychlokurzem francouzské výslovnosti. Francouzštinu jsme chtěli proto, že naši mušketýři jsou holt Francouzi, a také proto, že ve francouzštině zní tak nějak všechno líp. I studie o životě lenochodů zní jako vyznání lásky."

Třemi mušketýry jsou Martin Dobíšek, František Hnilička a Aleš Surma, kapelu Tout de La Fruit, která je doprovází, tvoří Terezie Jelínková, Petr Hubík, Lukáš Zahradník a Jan Ptáček.

Tvůrčí tým doplňují ještě scénograf Karel Čapek a kostýmní výtvarnice Tereza Venclová. Jako asistenta režie si Janek lesák přizval ke spolupráci herce Láďu Kardu, který je odborníkem na improvizační divadlo, protože právě z improvizací vznikala většina příběhu.

Jenom tři mušketýři jsou součástí mezinárodního projektu

Inscenace vznikla v rámci mezinárodního projektu Platform Shift+, v koprodukci s londýnským divadlem Emergency Exit Arts. Tato kulturní organizace již 34 let pořádá divadelní a sociálně - společenské akce ve veřejném prostoru pro různé cílové skupiny a spolupracuje na projektech různých uměleckých žánrů. Má nemalé zkušenosti ve spolupráci s mladým publikem a jednou z jejích dalších výrazných aktivit je tvorba a technologický rozvoj nadživotních průvodových loutek. A jednu z těchto loutek právě v londýnských ateliérech  Emergency Exit Arts vyvinuli přímo na míru požadavkům inscenačního týmu Malého divadla. Jedná se o zcela unikátní kovovou loutku okřídleného koně – Pegase – v nadživotní velikosti, která se pro potřeby inscenátorů stává symbolem hrdinství. Jelikož inscenace je součástí víceletého mezinárodního projektu Platform Shift+, který kromě jiného zkoumá i využití moderních technologií v divadle, kůň s křídly nebude jedinou technologickou zajímavostí inscenace.

Platform SHIFT+ je čtyřletým mezinárodním projektem deseti evropských divadel, jehož cílem je výzkum a vývoj divadelní tvorby pro diváky ve věkové kategorii 13+ a zapojení moderních digitálních technologií do divadelního díla určeného tomuto publiku. Elitní evropská divadla zapojená do projektu si tak mezi sebou vyměňují zkušenosti, nápady ale i tvůrce inscenací.

Inscenace Malého divadla „Jenom tři mušketýři“ ihned po své premiéře v Českých Budějovicích zavítá na dva významné mezinárodní festivaly – na začátku června to bude festival v Drážďanech a na konci června Mezinárodní festival evropských regionů v Hradci Králové.

Termíny představení v Rajské zahradě Dominikánského kláštera, Piaristické náměstí:
Květen - 11., 18., 23. a 25. (vždy od 20:00 hodin)
Červen - 2., 3., 28. a 29. (vždy od 20:30 hodin)
Červenec - 4. (od 20:30 hodin)
Srpen - 8., 10., 11.,15.,24. a 29. (vždy od 20:00 hodin)

Soutěž o vstupenky na inscenaci Jenom tři mušketýři  (18. 5. – 20:00)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář/čtenářka vyhrát dvě vstupenky na představení Jenom tři mušketýři ve čtvrtek 18. května. K účasti stačí prostřednictvím formuláře do pondělí 15. května do 12. hodiny zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.   

SOUTĚŽ SKONČILA!

Režie inscenace Jenom tři mušketýři se ujal Janek Lesák. Správně byla odpověď A. Dvě vstupenky na čtvrteční představení Jenom tři mušketýři vyhrál Pavel Tvaroh. Blahopřejeme!

Tisková zpráva

Štítky klášter, soutěž, zahrada, divadlo, České Budějovice, projekt, představení, Metzlův dům, Jihočeské divadlo, festival, vstupenka, herec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Jenom tři mušketýři v Rajské zahradě Dominikánského kláštera v Budějcích  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.