Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

SOUTĚŽ: Do Českých Budějovic míří v rámci 2. kola Vyzývacího poháru Maccabi Tel Aviv

Tentokrát doma začnou volejbalisté Českých Budějovic další putování evropským Vyzývacím pohárem. Ve druhém kole na ně čeká soupeř z netradičního prostředí – izraelské Maccabi Tel Aviv. První vzájemný duel ve Sportovní hale hodně napoví, kdo bude v boji o postup favoritem.

Odhadovat, kdo má trumfy ve svých rukách, není jednoduché. Oba týmy jejich soupeři v prvním kole Vyzývacího poháru příliš neprověřili. Volejbalisté Maccabi Tel Aviv narazili na kosovský celek KV Luboteni Ferizaj a hned úvodní střetnutí jasně ukázalo, kdo by měl jít dál. Izraelci zvítězili ve třech setech, první dva navíc opanovali rozdílem dvou tříd, a vytvořili si slušnou pozici do odvety. Na horké balkánské půdě stejný výkon zopakovali a postup tak byl jasnou záležitostí.

V kádru trenéra Zohara Bar Netzera lze najít několik členů širšího reprezentačního výběru Izraele. Za zmínku stojí libero Omri Shwartz-Shmoel, nahrávač Yosef Ben Noun nebo blokař Yohai Yohan Dadon. Je však nutné podotknout, že rozdíl mezi českým a izraelským národním týmem je ve světovém žebříčku hrozivých 67 míst. Na evropském poli už jde „jen“ o 16 pozic.

Kromě zmíněných reprezentantů si musí dát Jihostroj pozor na bosenského univerzála Andjelka Cuka, který patří k nejvíce bodujícím hráčům izraelské nejvyšší soutěže, a na anglického smečaře Marka Plotyczera. jenž ve dvanácti ligových zápasech zaznamenal už 21 přímých podání. Oba se výraznou měrou podílí na aktuálním prvenství Maccabi Tel Aviv v tabulce izraelské ligy.

Tel Aviv totiž zatím ztratil pouze jedno ligové utkání. Stalo se tak ve 4. kole na palubovce Hapoelu Kfar Saba po dramatické pětisetové bitvě. Shodou okolností právě Kfar Saba vyřadila Maccabi Tel Aviv v loňském semifinále play-off. Jinak ale patří Maccabi ke špičce izraelské ligy. Na svém kontě má deset titulů a sedm pohárových prvenství. V poslední úspěšné sezoně 2011/2012 šlo dokonce o takzvaný „double“.

Po dvou extraligových porážkách s Příbramí a Kladnem musí trenér Jan Svoboda naladit Jihostroj znovu na vítěznou vlnu. Nepůjde o nic jednoduchého, o to víc bez zraněného Sebastiana Geverta, ale českobudějovičtí volejbalisté by mohli dát vzpomenout na jasně zvládnutá utkání 1. kola Vyzývacího poháru s maďarským celkem Vegyész RC Kazincbarcika. „Zápas s Kladnem lze rozdělit na dvě části. Volejbal to nebyl špatný, Colin (Hackworth) zahrál dobře a Sebastiana jsme zacelili. Čtvrtý set jsme ale fatálně nezvládli,“ říká Svoboda.

Příprava na Tel Aviv je však v plném proudu, a to jak po taktické, tak herní stránce. „Soupeře sledujeme, máme jeho zápasy z poháru a ligy. Silní budou patrně v ofenzivě, mají dobrého brazilského nahrávače, dva kvalitní smečaře a bosenského univerzála,“ doplňuje lodivod Jihočechů s tím, že jako dvanáctý hráč Jihostroje bude k dispozici univerzál Marek Šotola, který výrazně pomohl k nedávnému postupu českých kadetů na mistrovství Evropy.

První utkání 2. kola Vyzývacího poháru, které ve Sportovní hale začíná ve čtvrtek 19. ledna od 18 hodin, povede jako hlavní rozhodčí Elisabeth Wurtenberger z Rakouska, asistovat jí bude Rudina Omari z Albánie. Přímý přenos poběží také na kanálu ČT sport.

VK České Budějovice – Maccabi Tel Aviv, čtvrtek 19. ledna od 18:00

Díky soutěži s Budějckou Drbnou můžete vyhrát čtyři vstupenky, které si mezi sebe rozdělí dva čtenáři rovným dílem. Každý tedy dostane dva lupeny. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět do čtvrteční 10. hodiny následující otázku a pak už jen čekat na slosování.

SOUTĚŽ SKONČILA

Zraněn je Sebastian Gevert. Správně je tedy odpověď C.

Dvě volné vstupenky na dnešní utkání vyhráli čtenáři Pavel Polák a Karel Badura. Blahopřejeme!

Foto Jana Kroneislová

Štítky Makabi Tel Aviv BC, České Budějovice, soutěž, volejbalista, Jihostroj, Jan Svoboda, Tel Aviv, Kladno, Izrael, VK Jihostroj České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Do Českých Budějovic míří v rámci 2. kola Vyzývacího poháru Maccabi Tel Aviv  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.