Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

SOUTĚŽ: Na Světový den bez tabáku poradí budějcká nemocnice, jak přestat kouřit

Tento zlozvyk patří k nejčastějším a jen málokomu se ho povede zbavit obyčejným novoročním předsevzetím. Odborníci ale moc dobře ví, jak na něj. Přesvědčit se o tom, jak úspěšně skoncovat s kouřením, můžete již příští úterý v terminálu budějcké nemocnice, která se připojí k informační kampani během Světového dne bez tabáku. Akce potrvá od 10 do 15 hodin.

„Ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami budeme lidem radit, jak lze skončit s kouřením, doporučíme přípravky, které jim při boji s touto závislostí pomohou, provedeme psychotest, který pomůže zhodnotit důvody kouření u konkrétních jedinců a podobně,“ uvedla manažerka spokojenosti Nemocnice České Budějovice Iva Nováková. Mezi nejvážnější zájemce o zbavení se zlozvyku bude rozdáno deset dárkových tašek s preparáty na boj proti kouření. 

Závislost na cigaretách se vytváří především kvůli látce, která je v nich obsažena. Nikotin je alkaloid s vrcholem uvolňování do deseti minut. Když je však droze úspěšně odoláváno, přináší to zlepšení fyzického stavu - mizí nesoustředěnost, poruchy spánku nebo výkyvy nálad, dále nutkavá chuť na cigaretu či rituál, který atmosféru kuřácké pohody doprovázel.

„Na ambulanci pro léčbu alkoholizmu a jiných závislostí se v posledních několika letech setkáváme s lidmi, kteří chtějí při odvykání kouření pomoci. Přicházejí s poměrně dobrou vědomostní průpravou, většinou z internetu, a o odborné pomoci už mají jasnou představu,“ uvedla Dana Dvořáková z Psychiatrického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Standardní doba léčby speciálními přípravky na odstranění závislosti je dvanáct týdnů. Léčba není hrazena zdravotními pojišťovnami, některé pojišťovny však nabízejí programy, v rámci nichž pacienti mohou požádat o příspěvek na léčbu. O tom vás ale 31. května jistě přesvědčí odborníci v terminálu českobudějovické nemocnice.

Soutěž o dárkové balíčky od Nemocnice České Budějovice (31. 5.)

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři vyhrát dárkové balíčky s trekingovými holemi. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět do úterý 31. května následující otázky a pak už jen čekat na slosování.

SOUTĚŽ SKONČILA

Správně otázky zodpověděli čtenáři Mirka Bürgerová, Pavel Šindelář a Jan Skřivan. Gratulujeme!

Foto pixabay.com

Štítky soutěž, kouření, Nemocnice České Budějovice, závislost, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Na Světový den bez tabáku poradí budějcká nemocnice, jak přestat kouřit  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.