Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Učení mě baví a inspiruje, říká známý český advokát Tomáš Sokol

Tomáš Sokol patří k nejznámějším českým advokátům. Zastupoval i řadu známých osobností ve velmi mediálně přitažlivých kauzách. Už více než tři roky se doktor Sokol věnuje profesi učitele na vysoké škole CEVRO Institut. Setkat se s ním můžete i na pobočce školy v Českém Krumlově.

Pane doktore, obhajujete řadu prominentů. Někteří z nich jsou obviněni z toho, že významně finančně poškodili stát nebo se dopustili jiných závažných trestných činů. Vaší prací je zpochybňovat taková obvinění, hledat procesní chyby a podobně. Jak se s tím vnitřně vyrovnáváte?
To, jestli se někdo dopustil závažných trestných činů, rozhodne soud. Do té doby je nevinný. Možná jen podle zákona, možná i skutečně. Úkolem advokáta je dělat všechno pro to, aby ten, kdo je nevinný, nebyl odsouzen. Do jisté míry je to i úkolem soudu a v předsoudní fázi řízení i orgánů činných v trestním řízení. Ale hlavně je to na advokátovi. Já se s tou rolí vypořádávám velmi dobře, protože jsem si ji dobrovolně zvolil. Představa, že někdo bude odsouzen na základě nepodloženého obvinění anebo procesních chyb, se mi hodně nelíbí.

Co vlastně bylo impulsem, abyste začal učit na vysoké škole?
Impulsem byla nabídka ze strany CEVRO Institutu. Oslovilo mě především to, že má velmi solidní zázemí i velmi dobré učitele, zejména pokud jde o kolegy právníky. A má i zajímavé a inspirativní studenty. Taky nezastírám, že se tímto způsobem udržuji v kondici i v oblastech práva, které úplně běžně nedělám. Prostě mě to baví a inspiruje.

Co přesně na CEVRO Institutu učíte?
Učím jednak trestní právo, mimo jiné i se zaměřením na korupci a jinou závažnou trestnou činnost, dále právo smluvní, ale přednáším i oblast e-governmentu, která mě velmi oslovuje. Zabývám se tedy soukromým i veřejným právem, bezpečností a veřejnou správou.

Je tahle škola vážně tak kvalitní, jak o sobě říká?
O tom se nejlépe přesvědčíte, když přijdete na den otevřených dveří. Pokud vím, tak v Českém Krumlově se koná právě první čtvrtek v měsíci, to je, tuším, 3. září v 15 hodin.

PR text

Štítky Tomáš Sokol, CEVRO Institut, Český Krumlov, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učení mě baví a inspiruje, říká známý český advokát Tomáš Sokol  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.