Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Není káva jako káva. Jak poznáme kvalitu?

Článků typu „Káva jako jed, nebo lék?“, těch se vyskytuje v poslední době mnoho. Budějckou Drbnu, jakožto milovnici dobré kávy, napadlo takhle v jedné budějcké pražírně při popíjení lahodného nápoje zeptat se na fakta i vlastní názor samotné provozovatelky Jany Piklové.

Jak poznám, že si kupuji kvalitní kávu?
Jedině tím, že ji budete zkoušet. Měla byste také kávu kupovat tam, kde vám o ní něco řeknou. Alespoň ten prvotní nástin, jestli je výrazná chuťově, nasládlá, nebo spíše nakyslá. Bohužel v supermarketu vám nikdo tyto informace nepodá, když si oblíbíte například brazilskou kávu, tak to neznamená, že všechna bude chutnat stejně. Jenom arabik je asi šest tisíc druhů. Také platí, stejně jako u vína, že je každý ročník trochu jiný. Záleží na počasí a na době zrání. Obecně platí pravidlo, že čím déle kávové třešně zrají, tím je káva chutnější a tím pádem i dražší.

Podle ceny tedy odhadnu kvalitu?
Neřekla bych. Nejlepší je, když si zrna můžete prohlédnout. Na první pohled by měla mít stejnou barvu, měla by být stejně veliká, matná, suchá a při sypání budou cinkat. Když si budete kupovat kávu již namletou, ztrácíte tím možnost kontroly. V podstatě ani nepoznáte, když se tam mimo kávy semele ještě něco jiného.

Jaký je váš názor na aromatizovanou kávu?
Nemám ráda nic, co se tváří jako něco, co není. Stejně jako káva bez kofeinu. Ten se z kávy extrahuje pouze chemicky, a to louhem, tak si pak představte, co vám to v bříšku dělá. To už raději pijme čekanku nebo žaludovku.

V běžných obchodech se káva prodává vakuově balená. Zabraňuje tento fakt žluknutí?
Ano. Zrna neoxidují tak rychle, ale na druhou stranu je to pro kávu dost brutální zásah, protože se odsaje její přirozené aroma a tím se zamezí i přirozenému vydechování kávy. Káva totiž po upražení zůstává živá. Říká se o ní, že dýchá. V den, kdy je pražená, by se neměla pít, protože není usazená, vydechlá. Ideální je nechat kávu po upražení den až tři odpočinout a teprve poté má ty nejlepší vlastnosti a je nejlahodnější i nejlepší ke konzumaci. Bohužel ji ale musíte spotřebovat tak do dvou týdnů.

Je rozdíl mezi zrny upraženými týden či těmi, co jsou pražená před několika měsíci?
Diametrální. V tom je kouzlo čerstvě upražené kávy. Hlavně ta je daleko zdravější, protože obsahuje více antioxidantů než zelený čaj. Tukové složky v kávě, které na sebe vážou chuť a vůni, se pražením aktivují. Postupně jim pak běží čas a zrna po nějakých šesti až osmi týdnech pomalu začínají žluknout. Stará upražená zrna rozpoznáte tak, že vypadají jako umaštěná nebo vyleštěná.

Jak se má káva správně skladovat?
Rozhodně bychom ji neměli mít v lednici. Logicky se to sice nabízí, protože obsahuje vysoké procento tuků, ale v lednici vlhne, a to kávě nedělá dobře. Nejlépe je uchovávat ji na chladném, tmavém a suchém místě. Ideální je kupovat si co nejmenší množství a chodit si neustále pro čerstvou.

Je káva našemu zdraví prospěšná?
Skandinávci, jakožto nejnáruživější konzumenti kávy, zjistili, že pití čerstvě namleté kávy má blahodárné účinky na srdce, stejně jako červené víno. Také působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám. Říká se: Máš - li nízký tlak, dopřávej si kávu. To je holý nesmysl. Kofein, který káva obsahuje, naše tělo pouze stimuluje, dochází k rychlejší tepové frekvenci, ale tlak zůstává stejný.

Kolik šálků kávy denně je tedy pro lidský organismus únosné?
Důležité je, aby člověk pijící kávu dodržoval i pitný režim. Je nutné játra chladit a proplachovat zároveň i ledviny, protože káva odvodňuje. Zásadní je také příprava kávy. Podobně jako u čaje musíme dodržet doporučenou dobu extrakce kávy. To znamená, je - li káva připravovaná jako espresso, tak by neměla voda protékat kávou déle jak dvacet sekund. Pokud si kávu zaléváte, tak by doba louhování neměla přesáhnout čtyři a půl minuty. Pokud dodržíte tyto zásady, potom můžete vypít kávy tolik, kolik jí snesete. Platí ovšem pravidlo o střídmosti. Žádný extrém není správný. Odříkat si kávu kvůli tomu, že mu ji doktor zakázal kvůli tlaku, je hloupost. Stejně tak u žen, které kojí. Kofein je stimulant, který tělo dokáže odbourat během půl hodiny. To znamená, že i kojící matky, než aby pily kávu bez kofeinu, kterou já považuji za jedovatou, si mohou denně šálek kávy dopřát. Stačí si na ni udělat čas.

Potom je tedy naše klasická turecká káva nezdravá?
Přesně. Já proti turku, nerada tento výraz používám, zalévané kávě, nic nenamítám, ale je nutné ji včas slít. Důležité je v tomto případě nechat si kávu správně namlít. Na zalévanou kávu by měla být zrna namletá co nejjemněji. Tím se urychlí doba louhování a hlavně logr sedne na dno jako blátíčko a nepotřebujete sítko při přelévání. Také voda by při zalévání měla mít méně jak sto stupňů celsia. Stačí když od cvaknutí konvice napočítáte do pěti. Teplota tak klesne o dva až čtyři stupně, což je úplně ideální.

Je dobré pít kávu s cukrem a mlékem?
Tvrdím, že je dobré pít kávu tak, jak každému chutná. Na druhou stranu, kombinace kravského mléka a kávy není pro tělo úplně ideální. Káva tím, že je pražená, zatěžuje činnost jater a v kombinaci s kravským mlékem dochází ještě ke štěpení živočišného proteinu, čímž dochází k přetěžování jater i žlučníku. Dobrou alternativou je rýžové mléko. Pozor na mléko sójové, které je sice rostlinné, ale obsahuje proteiny.

Existuje nějaký kávový rituál jako například u čaje?
Myslím si, že to je hodně individuální záležitost. Většina z nás je zvyklá s kávou vstávat a pít ji po obědě. To mi přijde ideální. Dopoledne, aby člověk radostně vykročil do nového dne a pak odpoledne, kdy jdeme přirozeně do útlumu a potřebujeme opět trochu probrat. Tradiční čínská medicína nedoporučuje pití kávy mezi 11. a 13. hodinou. V tu dobu je nejčinnějším orgánem našeho těla srdce a je kontraproduktivní ho ještě zrychlovat. Dá se říci, že o co nás káva vykopne výš, přesně o to jdeme zase níž. Nikdy se nevracíme do stejného stádia, jako před požitím kávy. S tím bychom měli počítat.

Hodně z nás pije kávu po ránu nalačno či těsně po obědě. Je to dobré?
Pití kávy nalačno není dobré kvůli dráždivému vlivu na žaludeční stěnu. Nejdřív bychom se měli v klidu nasnídat, napít se vody a tak dvacet minut po jídle si dát kávu. Bezprostředně kávu po jídle nedoporučuji.

Kolik šálků denně vypiješ ty, když jsi přímo u nejlepšího zdroje?
Mám takové pravidlo. Řekla jsem si, že budu pít dvě kávy za den. Takže objektivně jsou to tři. (smích)

Štítky káva, nápoj, mléko, čaj, Drbna.cz, bílkovina, kravské mléko, třešně, cukr, víno, zelený čaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Není káva jako káva. Jak poznáme kvalitu?  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.