Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ráno si v autě taky občas zanadávám, přiznává ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák

Téměř rok a půl je ve funkci ředitele Budějovického Budvaru Petr Dvořák. Jako ředitel velké firmy se snaží dávat svým lidem prostor a šanci. Ve volném čase rád lyžuje nebo chodí na procházky se psem. Každý den dojíždí do práce z Českého Krumlova, a i on si v autě zanadává na budějckou dopravu.

Jaký jste ředitel?
To by asi bylo lepší zeptat se kolegů tady v Budvaru, takhle jsem nikdy nepřemýšlel. Myslím si, že jsem ředitel, který se snaží dávat lidem prostor a šanci se ukázat. Ředitel, který očekává návrhy a názory kolegů před tím, než se rozhodne. Snažím se zaměřovat na rozvoj lidí, abychom tady měli skvělé manažery a spolupracovníky. A ředitel, který se snaží mít jasno v tom, kam má Budvar směřovat.

A kam bude tedy pod vaším vedením Budějovický Budvar směřovat? Jaké bude jeho poslání?
Já jsem vždycky říkal, že s Budvarem máme tři hlavní cíle. Chceme být jedním z nejzajímavějších zaměstnavatelů v rámci republiky, a určitě v rámci regionu. Druhý bod se týká domácího trhu. Na něm vždy bývaly dvě silné prémiové značky a Budvar historicky podle mého názoru některé svoje pozice ztrácel. Pořád však máme sílu a potenciál být jasná a sebevědomá značka, která se v prémiovém segmentu pohybuje celorepublikově. To se týká našich pozic v restauracích, našich cenových pozic v obchodech, našeho portfolia skvělých piv a především toho, jak jsme schopni zaujmout a přesvědčit naše zákazníky a spotřebitele. Třetí oblast se týká samozřejmě naší nejúspěšnější oblasti, a to je export. My dneska více než dvě třetiny objemu vyvážíme. Naším cílem je, abychom v exportu dělali dobré jménu nejen Budvaru, ale spolu s tím i celému českému pivovarnictví a abychom neustále vyšlapávali cestu na zajímavé mezinárodní trhy.

A tím se dostávám k tomu poslání, které by Budvar měl mít. Já moc nemám rád ta označení „státní“ podnik. Já si myslím, že jsme národní pivovar. A to znamená, že máme 10 milionů akcionářů, a jako národní pivovar bychom měli dělat dobré jméno českému ležáku nejen tady, ale i ve světě.

Všechny určitě bude zajímat, co bude se značkou Pardál?
V tuto chvíli značka Pardál je, existuje a bude existovat. Značka a pivo, které si vytvořili samotní pijáci piva, přeci musí pokračovat. My jsme pouze nyní částečně utlumili její podporu.   To je dáno prioritizací portfolia. V období omezených kapacit jsme se věnovali spíš té prémiovější části portfolia.  Na novinky od Pardálu si tedy pouze musíme chvilku počkat.

Letos jste do televize pustili reklamu na Kroužek. Máte na ní nějaké ohlasy?
Zatím z toho, co vím, je to úplně něco jiného, než na co byli lidé zvyklí. Chtěli jsme příjemnou formou říct, že Budvar je budějcké pivo, že děláme skvělé pivo, a že patří do skupiny řemeslných pivovarů. Kroužek je toho skvělým důkazem.

Na jihu Čech už žijete nějakou dobu. Dokázal byste nějak popsat mentalitu nás, Jihočechů?
Tak já jsem tady pořád, podle mě, relativně krátce. Zhruba rok a půl. Původem pocházím z Liberce, dlouho jsme žili v Praze a v zahraničí. Výhodou je, že mám s čím srovnávat.

Myslím si, že jižní Čechy jsou nádhernou částí republiky. Je tady blízko do hor, krásná příroda, města, takže se nedivím, že sem všichni rádi jezdí. Z tohoto pohledu můžeme být pyšní na to, že žijeme na místě, kam ostatní jezdí na dovolenou. A myslím, že si na jihu Čech umíme života užívat, což je správně. Paradoxně, proti tomu, by ale podle mě pomohlo lidem tady být k sobě více otevření a méně vzájemně podezíraví.

Co rád děláte ve volném čase?
My celá rodina rádi lyžujeme. I proto jsme se rozhodli se sem na jih přestěhovat. Bydlíme v Českém Krumlově a odtud je to kousek do nejbližších Alp. I proto se už teď těšíme na zimu.

A přes léto rádi vyjdeme se psem na nějaký dlouhý výlet, na kolo nebo si prostě jen rádi sedneme na ulici a pozorujeme dění ve městě.

Bydlíte v Českém Krumlově? Každý den do práce tedy dojíždíte přes celé město… co říkáte na dopravu tady?
Jojo, Litvínovice a Planá. Tak samozřejmě si občas ráno zanadávám a opravdu se těším, ať tady bude dálnice. Když stojíte v té koloně a vidíte, že každé druhé auto je tam kamion, tak si vždycky říkám, že až tady nebudou, tak to bude skvělý.

Už jste si osvojil naše typické jihočeské výrazy?
Myslíte Pikador a tak? Jo, něco už jsem se naučil, ne že bych je tedy používal, ale rozumím jim. Ale je pravda, že občas se v jídelně Budvaru musím zeptat, když tam máme v nabídce něco, čemu nerozumím, co to vlastně je.

Na jaké novinky se můžeme těšit v Budvaru?
Teď nejbližší je akce na adventních trzích. Rozhodli jsme se s biskupstvím a městem uspořádat charitativní akci. Během těch trhů se bude prodávat pivo, které věnuje Budvar zadarmo, a veškerý výtěžek půjde na charitu. Některá ta pivka chceme tady osobně olepit etiketami, ale bude samozřejmě i točené. A já máme přislíbeno, že prý i pan biskup a pan primátor, půjdou se mnou na náměstí to pivo točit.

Když už jsme u těch svátků. Co vy a Vánoce?
Tak Budvar se určitě chystá nějakým vánočním tipem balením. Samozřejmě pro nás jsou Vánoce zajímavé i obchodním pohledem, i když je to vypjatější období. A osobně, vzhledem k tomu, že na Vánoce jsme vždy utíkali někam do bíla, tak letos je poprvé strávíme v klidu doma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Budějovický Budvar, Petr Dvořák, rozhovor, pivo, Český Krumlov, Vánoce, pivovar, Česko, Praha, Alpy

Ráno si v autě taky občas zanadávám, přiznává ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.