Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jan Kučera: River Music Club je dnes multižánrový klub. Jazz u nás ale prostor stále má

Ačkoliv má budějcký River Music Club v logu saxofon, nedá se již mluvit o ryze jazzovém a bluesovém doupěti. Naopak - nový provozovatel Jan Kučera se snaží jít co nejširší cestou - pojmout v programu co nejvíce žánrů, aby byla nabídka rozmanitá. Jak se zdá, tento krok se vyplatil. Klub stále roste na oblibě, čehož důkazem jsou uspokojivé návštěvnosti koncertů.

Máte před sebou další z klíčových akcí - vystoupení Lenky Dusilové. Pokud se nepletu, do klubu se vrací ani ne po roce...
Lenka u nás zahraje v pátek 24. února. Je to výborný člověk, výborná zpěvačka... Tentokrát vystoupí sólově, to znamená bez kapely Baromatika. I tak věřím, že přitáhne dost lidí, protože je zkrátka skvělá. Určitě to nebude ryze komorní vystoupení, Lenka Dusilová nikdy nebyla komorní. (úsměv) V roli předskokanky se představí Barbora Mochowa, jeden z posledních objevů...

Dá se mluvit o první větší akci letošního roku?
Jde o to, jaký žánr řešíme. Vozíme sem hodně hip hopu. V lednu tady byli Rest a DJ Herby. To bylo velký... Výborná akce.

Někdo si může myslet, že je River Music Club stále jazzový klub, hip hop na soupisce ho může zaskočit...
Jazz a blues tady má tradici. S tím jsme ho přebírali. Snažíme se sem vozit kvalitní jazz, blues, ideálně zahraniční interprety, ale jazzových koncertů celkově ubylo. Stal se z nás multižánrový klub - máme tady metal, hip hop, swing, gospel.... Je to mainstream. I na to konto jsme změnili název, abychom v něm neměli vyhraněný jeden hudební styl. Myslím si, že každý si u nás najde to své.

Předpokládám, že důvodem je malý zájem o jazzovou hudbu...
Jazz a blues jsou výborné žánry. Všechno vyšlo z jazzu, ale z hlediska návštěvnosti je takový klub neutahnutelný. Fanoušci jsou fajn, muzikantsky je to parádní, ale prostě to nejde... Lidé tady k jazzu ještě nedozráli. Máme pravidelnou jazzovou klientelu, ale na uživení to nestačí. Ono také jde o to, jaký jazz... Laco Déczi vyprodá klub bez problémů. Je to velká osobnost. Pak je ale celá řada jazzmanů, kteří jsou uzavření, což pro lidi není tolik přitažlivé.

Mimochodem jazz a hip hop nejsou úplně odlišné extrémy. Stačí si poslechnout například Doo-Bop od Milese Davise...
Mají k sobě blízko. V 90. letech to byly v Americe takřka totožné žánry. Hip hop spojený se saxofonem, to se lidem líbilo a líbí. Hip hop z jazzu vyšel. Možná škoda, že tady lidé v hip hopu tolik neslyší na umělce z Ameriky, takže se hodně staví na českých a slovenských interpretech.

Vraťme se k programu... Co nás čeká po Lence Dusilové?
V sobotu nás navštíví Doctor Victor, kteří hráli na Letné před AC/DC. Je to mladá kapela, fajn kluci... Pak se pomalu přesuneme do stavu narozenin. 31. 3 až 1. dubna se uskuteční hlavní oslavy. V pátek 31. března tady budou dvě nejvýraznější osobnosti Comeback Gangu: Pil C a Fobia Kid a v sobotu Hudba Praha s Michalem Ambrožem. Program je celkově plný zajímavých vystoupení, doporučuji sledovat náš Facebook!

Když se ohlédnete za uplynulým rokem, co vidíte?
Když jsem jako majitel přišel, uměl jsem dělat hospodu, klubová scéna mi tolik neříkala, takže jsem se rozkoukával. První z velkých koncertů byl Rest. Bylo to skvělé, lidi to bavilo, přišlo jich hodně... Přibývala pak jména jako Lenka Dusilová, Hudba Praha, Alkehol... Zaměřili jsme se více na propagaci a lidé si k nám cestu našli. Dnes o nás vědí, uvědomují si, že už nejsme pouze jazzový klub. To je důležité. Plánujeme rekonstrukci interiéru, veškerá výbava bude odpovídat tomu, že jsme multižánrový klub.

Co na to ale říkají ortodoxní jazzoví fanoušci?
Nevím... Myslím si ale, že pokud lidé tu hudbu milují, je jim jedno, do jakého klubu jdou, protože jdou v první řadě za muzikou.

Štítky Jan Kučera, koncert, Lenka Dusilová, jazz, hip hop, Barbora Mochowa, Miles Davis, Amerika, Praha, Laco Déczi, Michal Ambrož, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kučera: River Music Club je dnes multižánrový klub. Jazz u nás ale prostor stále má  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.