Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karatisty čeká první vrchol. Na evropský šampionát vyrazí tucet zástupců TJ Karate České Budějovice

Od pátku 17. do neděle 19. února se v bulharské Sofii koná mistrovství Evropy mládeže. Cílem Jihočechů je zisk medaile. Na turnaj se zástupci TJ Karate České Budějovice připravovali postupně již během roku 2016, nad kterým bilancuje trenér Miroslav Hýsek.

.Blíží se jeden z vrcholů roku 2017. Příprava na mistrovství Evropy mládeže probíhá podle představ? Kolik závodníků na turnaj vyšle TJ Karate České Budějovice?
S přípravou jsme spokojeni. Z našeho oddílu se do reprezentace dostalo 12 závodníků, kteří budou startovat v kategoriích kumite. V dorostenkách mají nominaci Adéla Průchová, Lucie Štroblová a Martina Šáchová. V juniorské kategorii to jsou Monika Bürgerová, Klára Halodová, Aneta Růžičková a Tomáš Gabriel. V kategorii U21 pak Dominik Mikula, Marek Řeřicha, Tomáš Hermann, Veronika Halodová a Adriana Crhonková.

Trénujete v domácích podmínkách?
Převážnou část přípravy ano. Uzavřeli jsme ale novou spolupráci s Rezidencí Nové Hrady, za kterou jsme moc rádi. Díky tomu jsme mohli v lednu využít kompletně jejich zázemí a přípravu tak zpestřit při čtyřdenním soustředění. Kompletní režie na soustředění šla za Rezidencí a moc jim děkujeme.

Jaký byl program soustředění?
Kromě běžných věcí jsme měli i denní blok, na který přijela rakouská reprezentace. Na závodníky čekaly náročné dvoufázové tréninky i pestrá regenerace.

Na konci ledna jste měli poslední testovací turnaj před mistrovstvím Evropy. S výsledky jste spokojený?
Ano. Adriana Crhonková vyhrála v U21 do 50 kilogramů. Verča Halodová získala stříbrnou medaili v těžší kategorii a bronz brali Tomáš Hermann a Adéla Průchová.

Kdo bude patřit mezi největší české medailové naděje?
Měla by to být právě Adriana. Už dostatečně dospěla a v poslední době předvádí výborné výkony.

Co je kromě evropského šampionátu vaším dalším vrcholem v tomto roce?
Na podzim se v říjnu bude konat mistrovství světa kategorií dorostu, juniorů a U21, které budou hostit Kanárské ostrovy. I tam budeme usilovat o co nejvíce nominací.

Pojďme k bilancování nad rokem 2016. Co vám udělalo největší radost?
Jednoznačně dvě získané medaile z evropských šampionátů. Adriana Crhonková získala v únoru bronzovou medaili na mistrovství Evropy na Kypru. V červenci pak získala shodně bronzovou medaili i Lucie Veithová mezi ženami na univerziádě v Chorvatsku.

Medailí jste ale mohli mít daleko více, že?
Ano. Dařilo se i dalším našim závodníkům, kteří bojovali přímo o bronz. Marek Řeřicha, Tomáš Gabriel a Veronika Halodová obsadili shodně čtvrtá místa. Na turnaji jsme měli devět závodníků a tři z nich zápasili přímé boje o medaile. Už jen to byl pro náš klub ohromný úspěch.

V dubnu jste pak byli nejúspěšnějším klubem na GP Hradce Králové.
GP Hradce Králové je jeden z největších a nejkvalitnějších turnajů na území Česka. Zasáhlo do něj 112 klubů a v celkovém hodnocení jsme skončili za Lotyši a Slováky na třetím místě. S celkovým ziskem 27 medailí jsme se ale stali nejlepším zástupcem Česka. Tento turnaj je pro nás každoročně testem v průběhu sezóny v porovnání s mezinárodní konkurencí.

V létě se konečně umístil na bedně i talentovaný Marek Řeřicha, který získal na Austrian Junior Open stříbrnou medaili. Pořád platí, že i Marek by měl na nadcházejícím evropském šampionátu patřit mezi medailové aspiranty?
Dá se říct, že ano. Marek má velký potenciál. Když se pro nějaký důležitý turnaj v sezoně nadchne, dokáže cokoliv. Pravidelně dokazuje, že se umí prosazovat mezi závodníky mezinárodní úrovně.

Vrcholem roku 2016 bylo mistrovství světa seniorů v rakouském Linci. Bylo znát, že blíže takový turnaj jen tak nebude? Přijela na turnaj početná skupina českých fanoušků?
Znát to samozřejmě bylo. Na všechny naše závodníky se přijeli podívat rodiny i známí. Doteď mě mrzí los Lucky Veithové, která hned v prvním kole narazila na úřadující dvojnásobnou světovou šampionku z Francie, se kterou svedla více než vyrovnaný souboj. Po remíze 2:2 prohrála na verdikt rozhodčích, i když podle hodně názorů byla v zápase lepší. V repasáži byla Lucka úspěšná a nebýt smolně inkasovaného bodu v duelu s Ukrajinkou, měla na to získat bronz. I deváté místo ale zpětně beru jako velký úspěch.

Co ostatní závodníci?
Adriana byla další želízko v ohni. V turnaji to potvrdila, ale vyřadila ji německá vicemistryně světa, která také vyhrála až na praporky rozhodčích. Pro ostatní naše závodníky to byly velmi cenné zkušenosti, které letos musíme zpracovat a v další sezoně je co nejvíce využít.

V závěru roku jste byli ještě jednou v zahraničí. V Itálii jste se zúčastnili Venice Cupu.
V turnaji v Caorle se za účasti 2300 závodníků z 32 států dařilo Markovi Řeřichovi a Monice Bürgerové. Oba ve svých kategoriích předvedli parádní karate a po zásluze vyhráli.

Poslední akcí roku bylo prosincové mistrovství České republiky. Zhodnoťte ho.
Stali jsme se nejlepším klubem turnaje. Získali jsme 48 medailí a přepsali tím historii, protože takovýto počet se ještě nikomu nepodařil.

Štítky karate, České Budějovice, Evropa, bronzová medaile, Česko, Hradec Králové, Itálie, Francie, Chorvatsko, Kypr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karatisty čeká první vrchol. Na evropský šampionát vyrazí tucet zástupců TJ Karate České Budějovice  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.