Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

S tak nízkými návštěvami jsem se nikdy nesetkal, je smutný trenér brankářů Pavol Švantner

V kádru Dynama působí dohromady už šestnáct let. Zkušenosti s jihočeským celkem má jako hráč, asistent trenéra i jako hlavní kouč. V současné době je Pavol Švantner trenérem gólmanů. Za tu spoustu let byl také u několika pádů a postupů svého celku. S tak nízkou návštěvností, jaká chodila na Střelecký ostrov v podzimní části, se ještě nesetkal. „Kluci by si zasloužili daleko větší podporu,“ říká čerstvě padesátiletý kouč.

Dynamo má po podzimu 31 bodů. Byl jste někdy u týmu s takhle úspěšným podzimem?
Musel bych se hodně vracet zpátky, ale myslím si, že jednou ano. Ještě když jsem hrál, tak jsme spadli a po podzimu jsme měli také kolem třiceti bodů. Tohle je však velice dobrý počin. Řekl bych až nadstandardní. To nám ještě v poslední minutě utekl zápas ve Vítkovicích, takže bodů mohlo být až 33. Výkony jsou velkým příslibem do jarní části. Kolikrát jsme měli slabý podzim a doháněli to na jaře, ale tohle je opravdu výborné. Vzpomínám si, že jednou jsme na jaře z patnácti zápasů třináct vyhráli a dvakrát remizovali. Museli jsme totiž vyhrávat. Tlak na nás byl obrovský. Letos hrajeme ale uvolněně a body přicházejí.

A co domácí série bez ztráty jediného bodu?
No tak to se mi hodně dlouho nestalo. (smích) Když jsme postupovali, tak se nám vždy doma dařilo, ale především na jaře. Ale podzim? Nic podobného si nepamatuji. Je to fantazie. Jsme jediní s Baníkem, který taky neztratil ani bod. Je to výjimečná série.

Byl jste u několika sestupů i postupů Dynama. Tak co letos? Vyjde postup?
Určitě by mi to nevadilo. (úsměv) Tomu se samozřejmě nikdo nebrání. Jsou to krásné pocity, když se mužstvu daří, šlape a nakonec vybojuje postup. Je to opravdu třešnička na dortu, když se podaří první ligu vykopat. Když jsem hrával, ale i dělal asistenta, tak jsme měli v podstatě povinnost postoupit. Momentálně se o postupu nemluvilo ani před sezonou. Chtěli jsme hlavně konsolidovat kádr. Ten si sedl jak hráčsky, tak trenérsky. David Horejš a Jirka Lerch odvádějí skvělou práci. Já s nimi spolupracuji, i když mám na starost ještě dorost. Sedlo si naprosto vše. V čele s Martinem Vozábalem. Je vidět, že se tu teď dělá fotbal poctivě.

Zdeněk Křížek má nejvíce nul z celé soutěže, konkrétně osm. Pouze ostravský Vašek jich má stejně. Těší vás to o to víc, protože právě vy jste trenérem gólmanů?
Samozřejmě, že ano. Těší mě to. Však mám za gólmany také zodpovědnost. Zdeňkovi to hrozně přeju. Loni dostával hodně branek a obranná fáze moc nefungovala. Dnes je to náš základní stavební kámen. Když máte nulu vzadu, tak neprohrajete. Je to už dynamácká stálice. Věděl jsem, že ve druhé lize může hodně vyčnívat. Je to neskutečný pracant a tohle si zaslouží.

Vraťme se k samotným výsledkům. Čím si vysvětlujete tak kvalitativní skok oproti loňské sezoně? Po posledním domácím zápase jste velmi chválil trenéra Davida Horejše.
Je to tak. David s kluky udělal neuvěřitelný kus práce. Mužstvo vypadalo dobře už v letní přestávce, ale nevěděli jsme, jak to bude vypadat v mistrovských zápasech. Přišli nějací noví a mladí hráči. Například Čavoš nebo ze Slovenska jsme přivedli Čermáka. Pak jsme šli od zápasu k zápasu a začalo se dařit. Vyhrávali jsme, body se nabalovaly a v týmu to perfektně fungovalo. Teď jsme téměř na postupových pozicích do první ligy a týmy nás berou vážně.

Pojďme k nepříjemnějším věcem. Nechodí lidi. Čím si vysvětlujete takový nezájem?
My jsme se o tom nedávno bavili. Já když přišel do Dynama, tak tu byl ještě starý stadion. Hráli jsme tenkrát mezi čtvrtým a šestým flekem a mančafty jako Sparta nebo Slavie věděly, že to tady bude těžký. Pamatuji návštěvy třeba kolem osmi tisíc diváků. Tenkrát chodilo dokonce víc lidí na fotbal než na hokej. Samozřejmě je to všechno podmíněno výsledky. S přibývajícími sezonami ale diváci ubývali. Bylo to i pádem do druhé ligy. Pak se zase postoupilo a bylo to o něco lepší. Byla to taková sinusoida. Jenže pak už to jen padalo. Vážím si každého diváka, který přijde a fandí nám. Za to jim my všichni děkujeme. Pro mě je ale zklamáním, kolik lidí tady chodí. Na to, jak hrajeme vysoko, je to fakt smutné. Když to porovnáme s Ostravou, Olomoucí nebo Opavou, tedy s týmy, které hrají taky nahoře, tak je to u nás až tristní. Na Baník chodí kolem šesti tisíc, v Opavě čtyři a v Olomouci podobně. My jsme na tom nejhůř! Naši kluci by si zasloužili daleko větší podporu. Položme si otázku, kdy zas budeme hrát takhle vysoko a budeme hrát líbivý fotbal? Nedokážu si vysvětlit, čím to je. Chápu, že na hokej jich chodí tolik. Prožívá to tady pořád boom. My hokejistům závidíme ty počty, které chodí do Budvar arény.

Pamatujete ve své kariéře takto nízké návštěvy?
Nepamatuji. Ani v loňské sezoně, kdy se vůbec nedařilo, tak nechodilo tak málo lidí. Co jsem tady, tak mi přijde, že to opravdu pouze klesá. Máme tu ligový stadion, lidé tu mají pohodlí, ale cestu si sem prostě nenajdou. Myslím, že to je tady nejhorší divácká sezona, co kdy byla.

Jak to bude s gólmany v přípravě. Zdeněk Křížek je jasná jednička a na pozici dvojky čeká Kamil Hajdušek. Budete je pravidelně točit?
V přípravě budeme zátěž rozkládat na oba gólmany. Po domluvě s trenéry to takhle praktikuji každý rok. Je to příprava, takže každý odchytá stejně. Až na generálku se upřednostňuje jednička. Sestava se pomalu stabilizuje. Jsem rád, že oba dva gólmani jsou ohromně pracovití. Navíc je doplňují i mladší gólmani. Nicolas Rotbauer z juniorky je velice talentovaný gólman. To samé Matěj Luksch z dorostu. Střídavě je zapojujeme do přípravy, aby už přičichli dospělému fotbalu.

Už jste to trošku naznačil. Jak vidíte budoucnost budějckých gólmanů? Jak jste zmínil, je tu několik talentů. Rotbauer, Luksch nebo Staněk.
Teď s námi trénoval Jindra Staněk, který přišel v průběhu podzimu. Nemůžu ho ještě tolik hodnotit, protože příliš zápasů neodchytal. Ale určitě víme, že to je kvalitní gólman. Však také chytal v Anglii. Můžu hodnotit ale Rotbauera. Ten nám na jaře pomohl v dorostu k záchraně. Toho trénuji už od žáčků, takže ho znám velice dobře. Řekl bych, že udělal obrovský výkonnostní vzestup. Je velice kvalitní a perspektivní. On sice není vysoký, ale má technickou kvalitu. Kopací techniku má výbornou a to je pro dnešního gólmana obrovská výhoda. Dneska jsou gólmani v podstatě poslední obránci. Ze všech gólmanů, které jste jmenoval, má Nicky nejlepší kopací techniku. No a Matěj Luksch. Toho mám v dorostu posledním rokem a je to také obrovský talent a příslib do budoucna. Byl na stáži v Holandsku. Je to základní pilíř naší sestavy. Nebál bych se říct, že patří k tomu nejlepšímu, co v dorostenecké lize je. Brankářskou kvalitu tu máme na velice vysoké úrovni, protože talentovaní kluci jsou i v mladších ročnících.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky trenér, Pavol Švantner, návštěva, podzim, Střelecký ostrov, Zdeněk Křížek, David Horejš, Matěj Luksch, Olomouc, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

Nedivte se. Poté, co vedení po dvou desátých místech nechtělo nejlepšího trenéra, co tu kdy působil, a pak nastal kolotoč výměn trenérů a hráčů, který ve finále stejně nebyl úspěšný a muselo se začít znovu. Loňská sezóna bylo pomyslné dno, teď mám reference o přece jen stabilnější situaci v mužstvu, ale znovu získat důvěru diváků po tom dlouho trvajícím cirkusu je běh na delší trať. Notabene když se neví, zda po případném postupu bude dost peněz na udržení ligy, aby cirkus zase neměl pokračování.

Pondělí, 5. prosince 2016, 13:23Odpovědět

S tak nízkými návštěvami jsem se nikdy nesetkal, je smutný trenér brankářů Pavol Švantner  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.