Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tomáš Pintér, kandidát hnutí NOVÁ GENERACE: Výzvám čelím každý den. Neustále je co řešit

PR článek

Tomáš Pintér, starosta obce Planá u Českých Budějovic a kandidát hnutí NOVÁ GENERACE ve volbách do zastupitelstva Jihočeského kraje. Časově velmi vytížený, ale zároveň cílevědomý a schopný člověk, který přináší řešení nejrůznějších krajských problémů, o nichž diskutuje s občany nejenom své obce.

Jste starosta Plané u Českých Budějovic, manažer v pivovaru a zapálený fotbalista. Co má společného duše nadšeného sportovce s duší zodpovědného komunálního politika a kandidáta v krajských volbách?
Jsou to role, které od sebe vlastně nejsou příliš vzdáleny. K oběma patří kus zdravé ctižádosti, cílevědomost, vytrvalost, tah na branku a touha vyhrát! Zároveň je to zodpovědnost vůči spoluhráčům stejně jako vůči občanům nebo partnerům. Nesmíte se s prominutím hned podělat, nesmíte to zabalit po první prohře, po prvním nezdaru, ale naopak musíte najít sílu se zvednout a najít novou, lepší cestu k nějakému řešení. Samé žádoucí kladné vlastnosti. V tomto duchu jsme se s kolegy a kolegyněmi rozhodli, že místo řečí chceme ovlivňovat dění v našem kraji k lepšímu. Založili jsme hnutí NOVÁ GENERACE a bojujeme o podporu voličů.

Přibližte čtenářům Budějcké Drbny každodenní práci starosty malé obce mezi letištěm, řekou a krajským městem – jakým situacím, konfliktům či výzvám musíte čelit?
Každodenní práce starosty neustálý běh s telefonem v ruce nebo u ucha. Mám velmi náročnou, ale zajímavou práci v Budějovickém Budvaru a jako starosta jsem neuvolněný, takže přes den řeším veškeré věci týkající se obce při práci po telefonu. Po návratu domů se snažím stihnout objet a zkontrolovat aktuální projekty a zastavit se na úřadě. No a večer, až uspím celou rodinu, zasednu k papírům a e-mailu. 

Co vám bere chuť k práci?
Pravdou je, že zrovna mezilidské konflikty a jejich řešení mi občas berou hodně. Ale snažím si říkat: udělej proto to nejlepší, co umíš a co lze v dané situaci udělat. Toho se držím a funguje to. A výzvám čelím každý den. Neustále je co řešit, když chceme naši obec udělat příjemnějším a krásnějším místem pro život nás – Plaňáků. Právě teď před námi stojí výzvy v podobě staveb nové hasičárny, chodníku, cyklotrasy, opravy hřbitova, kaple a dalších věcí. Zároveň se s hnutím NOVÁ GENERACE snažíme, aby se i kraj více staral o rozvoj obcí a o partnerskou spolupráci.

Proč se podle vás mají komunální politici zapojovat do práce pro své spoluobčany i na krajské úrovni?
Protože stejně jako pracují ve své obci, kde se místo politikaření řeší skutečné, konkrétní problémy, mohou svými zkušenostmi a nápady pomoci utvářet a zlepšovat život v celém Jihočeském kraji. Tito lidé – starostové a zastupitelé – jsou nejblíže svým spoluobčanům a vnímají jejich problémy, potřeby a přání nejlépe. NOVÁ GENERACE se snaží zkušenosti z komunální sféry a pragmatickou spolupráci přenést i na úroveň kraje.

Zajímají se občané dostatečně o dění ve svém kraji?
Řekl bych, že bychom se všichni měli více zajímat o dění ve svém kraji ve smyslu kontroly. Neměli bychom nechávat všechnu aktivitu jen na obecních a krajských zastupitelích. Sice jsme jim dali svou volbou mandát, ale měli bychom jim dále svými názory a nápady nejen poskytovat zpětnou vazbu o jejich práci, nýbrž je i – a to je důležité i přesto, jak to zní – konstruktivně kritizovat. Každý tak může drobnou aktivitou pomáhat spoluutvářet místo pro život svým dětem. O to se snažíme v našem hnutí i v naší obci – v Plané. I když nás některé věci velmi omezují.

Máte na mysli projekt letiště? Jak by se podle vás měl tento problematický projekt dál vyvíjet?
Ano, mám na mysli třeba i letiště. Jsme si zodpovědně vědomi toho, že už bohužel nestojíme před rozhodnutím, zda letiště má být, nebo nikoliv. Jsme si také dobře vědomi enormního množství peněz, které se už do letiště investovaly. Ale nekoncepčnost celého nákladného projektu a jeho proměnlivost nejen ubližuje naší obci, ale brzdí případný rozvoj tohoto území s důsledky pro celý kraj. Pan hejtman celý problém velmi bagatelizuje a nás to přimělo napsat Otevřený dopis starosty obce Planá hejtmanovi Jihočeského kraje k problematice letiště Planá, který jsme panu hejtmanovi poslali a zároveň zveřejnili v médiích. Zatím čekáme na odpověď.

Předpokládám, že přicházíte s návrhem nějakého řešení?
Samozřejmě. NOVÁ GENERACE se zasazuje o to, aby kraj začal opravdu intenzivně pracovat na finální podobě letiště a na formě jeho podnikání. V tom bohužel Jihočeský kraj stále nemá jasno a své nápady každou sezonu mění. Chceme pomoci jednoznačně ujasnit vizi, čeho a kdy chce Jihočeský kraj na letišti dosáhnout. Je třeba rozhodnout, o jaké letiště půjde, zda se z něj bude opravdu létat na dovolenou a do přímořských či jinak atraktivních destinací, nebo zda z něj udělat nákladové letiště, ke kterému bude jezdit jeden kamion za druhým. Frekventované nákladové letiště ovšem podle nás není vhodný způsob rozvoje našeho regionu a budeme dosavadní životní podmínky obyvatel oblasti kolem letiště bránit všemožnými způsoby. NOVÁ GENERACE prosazuje okamžité řešení, jak napojit letiště na silnici I/3 a na tomto napojení začít pracovat nejpozději současně se závěrečnou fází výstavby letiště. A v neposlední řadě je třeba zvážit lepší využití celého areálu, případně i jeho spodní části, toho času stále v majetku Armády České republiky, například jako pobídek pro investory na výstavbu nových lehkých provozů, jichž se v Českých Budějovicích a okolí nedostává. V duchu vaší první otázky – cílevědomě a s vytrvalostí se nejen u tohoto problému stále snažíme hledat novou a lepší cestu k nějakému řešení.

Štítky letiště, Jihočeský kraj, Planá, České Budějovice, projekt, Armáda České republiky, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Pintér, kandidát hnutí NOVÁ GENERACE: Výzvám čelím každý den. Neustále je co řešit  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.