Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lipno nad Vltavou je s olympijským parkem spokojeno. Na jeho místě vyroste náměstí a hotel

Přestože se na Olympijský park Rio-Lipno 2016 valí většinou slova chvály, výjimkou nejsou ani kritické hlasy. Ty zmiňují například vykácení zdravých stromů v parku nebo ohrožení přírodní rezervace Čertova stěna-Luč provozováním raftingu na divoké vodě. Nejenom na tyto otázky jsme se zeptali starosty obce Lipno nad Vltavou Zdeňka Zídka.

Setkáváme se týden od otevření Olympijského parku Rio-Lipno 2016. Jak jej zatím hodnotíte?
Je to daleko klidnější, než se očekávalo. Možná je to také počasím, ale návštěvnost je taková, jaká se očekávala. Do dneška jsme dosáhli stotisícího návštěvníka. A co je hodně potěšitelné, je velký zájem o ta takzvaná detašovaná pracoviště, která jsou rozmístěna v okolních obcích.

Jaký přínos má olympijský park pro Lipno nad Vltavou?
Hlavně je to odkaz, který zde zůstane. Už navždy budeme první českou olympijskou vesnicí. To je podle mě nejdůležitější. Můžeme tu symboliku používat a zůstane nám. Považuji to za daleko podstatnější než nějaké materiální věci.

Ptal jste se obyvatel Lipna nad Vltavou, jak jsou s parkem spokojeni?
Vzhledem k tomu, že jsem je všechny potkal v parku a tvářili se všichni spokojeně, tak si myslím, že to přijímají jako atrakci v letní sezoně. Důležité je, že se to příliš nedotýká obytné zóny, protože ta je trochu stranou. Když se chtějí pobavit, tak jen sejdou do centra parku.

Takže se jich nedotýká ani doprava a větší počet aut, který se městem valí?
On se větší počet aut městem nevalí. Předpovědi byly daleko horší. Samozřejmě, že se parkuje všude možně, ale není to tak, že by nastal nějaký kolaps. Když se zajedete podívat do jakékoliv rakouské vesnice kolem solnohradských jezer, tak i bez akcí tam zažijete úplně to samé. Jezdím tam každý rok a každý rok je to podobné.

Přesto se musím zeptat: Nevyvolala výstavba parku na Lipně až zbytečně moc kontroverze?
Já jsem zaregistroval pouze jednu, šlo o kácení stromů. To bylo čistě nedorozumění, protože tam je stavební povolení na dostavbu náměstí. A takový rozsah by se asi nikde jinde než někde na staveništi nebo brownfieldu udělat nedal. Takže se to potkalo a my jsme toho využili. To byla asi jediná výtka. Dokonce i ředitel Národního parku Šumava (Pavel Hubený, pozn. autora) kvitoval, že bylo všechno řádně projednané. Kdyby nebylo, asi bychom nevyšli bez pokuty. Ale žádná nepřišla. To, že se najde nějaký jiný názor, je v tom množství lidí normální. A myslím, že i zdravé.

Hnutí Duha kritizovalo, že vykácené stromy byly zdravé...
Všiml jsem si té fotky, kterou hnutí dalo na internet. Někdo schválně nafotil vršky těch stromů. Kdyby nafotil jejich spodky, tak by to vypadalo úplně jinak. Hnutí Duha se ale také potřebuje nějak zviditelnit.

Neuvažovalo se o jiném místě, kde by se olympijský park realizoval?
My jsme to místo hledali a když jsme viděli, jak má park vypadat, tak jsme si řekli, že musí být jenom někde na staveništi. Takže jsme otevřeli to staveniště, které bylo řádně povoleno a udělalo se to na něm.

Zaznamenal jsem ještě jednu výtku. Učitel základní školy v Loučovicích Jaroslav Jonáš si stěžoval, že rafting na divoké vodě ohrožuje přírodní rezervaci Čertova stěna-Luč.
Pan Jonáš tohle kritizuje dlouhodobě a já si myslím, že je zdravé, že to někdo takhle kritizuje. Ono nás to trochu nutí, abychom to podrobněji zkoumali. My jsme se na to tedy podívali ze všech hledisek a nechali jsme to zkoumat odborníky. Provedli jsme biologické hodnocení, ichtyologický průzkum a další věci... A ty jeho obavy, které říká, se nepotvrdily. Druhá věc je, že to dobře ví a stále to říká. Ale to už je asi jeho problém. Provedli jsme také posouzení ekonomické a socioekonomické a projekt, který dlouhodobě prosazujeme, má potenciál vytvořit až 300 pracovních míst a přinést do veřejných rozpočtů až 200 milionů korun. Myslím, že stojí za nějakou námahu, úvahu a střety prosazovat takový projekt.

Co tedy na místě olympijského parku vyroste? Zmínil jste náměstí...
Tam vyroste poslední část náměstí, která se dostavuje. Je to nejen podle územního plánu, ale už i územního rozhodnutí a stavebního povolení. Bude tam promenáda až k vodě a my jsme rádi, že jsme si mohli vyzkoušet, jak bude fungovat molo, které je dneska protažené až do vody. Takové podobné tam má být, jen ne provizorní, ale dřevěné a trvalé. Ukázalo se, že je to ohromný tahák pro lidi, projít se takhle nad vodou. Parkem jsme si hodně věcí ověřili. Ta osa, kterou máme protaženou obcí kolmo na hlavní silnici a vede vlastně od vrcholku bývalého parkoviště na Kramolín až po vodu, bude funkční a má smysl. Pro nás to má význam. 

Takže tam bude čistě jen náměstí a klidná zóna?
Samozřejmě, že tam bude hotel, protože každé náměstí musí mít hotel. My pro něj držíme rezervu, územní plán tam nedovolil nic jiného. Chceme, aby to byl hotel s tím pomyslným červeným kobercem, který dotvoří náměstí. Druhá stránka věci je, že se těžko na takový hotel shání investor, o což se snažíme. Půjde o kombinaci veřejného a privátního. Takhle vzniká celé Lipno.

Podle analýzy vrátí park až pětinásobně investované peníze. Dá se už teď říct, že je to reálné?
Myslím si, že to bude více. Už dnes se to projevuje, že to bude víc. Máme dlouhodobou zkušenost, že když si vezmeme obecní investici a co přinesla, tak v podstatě každá koruna, kterou obec investuje, nám přinesla deset korun investic soukromých. Dlouhodobě to takhle vychází.

Jak vysoké náklady má Lipno nad Vltavou v projektu Olympijský park Rio-Lipno 2016?
Je to rozdělené do několika skupin. Tou první jsou akce, které se musely urychlit a čekaly by nás v příštích dvou letech. Museli jsme zintenzivnit čistírnu odpadních vod, udělat nové vodovodní zdroje a to, co bychom rozložili do dvou let, jsme zafinancovali v jednom roce. To jsou vyvolané investice do technické infrastruktury, které vyšly na nějakých deset milionů korun. Druhou skupinou jsou dopravní stavby, které jsme se snažili dlouhodobě prosadit a nepodařilo se nám to. Jde o kruhový objezd a cyklistickou stezku přes hráz. Za to jsme dali asi osm milionů korun. A myslím si, že kdyby to byl  jediný odkaz, tak by byl dostatečný, protože nám vyřešil pro nás dlouhodobě neřešitelné problémy.

Štítky Lipno nad Vltavou, olympijský park, hotel, strom, Čertova stěna-Luč, Hnutí DUHA, Pavel Hubený, Vodní nádrž Lipno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipno nad Vltavou je s olympijským parkem spokojeno. Na jeho místě vyroste náměstí a hotel  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.