Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pavel Dlouhý: Nikdy jsem nebyl občanem Českých Budějovic

V souvislosti s politickým děním v Českých Budějovicích v kuloárech i veřejně zaznívá jméno Pavel Dlouhý. Oficiálně místostarosta města Hluboká nad Vltavou a předseda Regionální agrární komory Jihočeského kraje. Neoficiálně zákulisní vládce jižních Čech, který ovlivňuje významná rozhodnutí napříč politickým spektrem. A jaká je realita? Ptala jsem se Pavla Dlouhého.

Bývalý primátor Českých Budějovic Miroslav Beneš v rozhovoru pro Budějckou Drbnu uvádí, že jste spolu vedli spory, uvádí pojmy jako „propojení ekonomické a politické moci“ či „zákulisí“. Zároveň se vaše jméno objevuje v komentářích i článcích týkajících se rozpadu a následného vzniku nové budějcké koalice a změn v personálním složení představenstev a dozorčích rad městských společností. Údajně stojíte za těmito změnami vy a váš vliv. Víte, že se tyto domněnky objevují a mají nějaké opodstatnění?
Samozřejmě o nich vím a musím říci, že se nad nimi vždy pousměji. S nadsázkou tomu říkám: „Za všechno může Dlouhý.“ Prší? Může za to Dlouhý. Svítí slunce, je vedro? Může za to Dlouhý. Rozpadla se v Budějovicích koalice? Může za to... Kdo jiný než Dlouhý. Ne ti, kteří se jako zvolení představitelé města nedokázali domluvit, neuměli v koalici spolupracovat. Tím samozřejmě trochu zlehčuji vaši otázku, vraťme se tedy k ní. S panem Benešem jsme opravdu rozdílné názory měli, ale týkaly se převážně záležitostí ODS, jejího dalšího vývoje. Chápu, že v době, kdy už Miroslav Beneš nezískal v komunálních volbách v roce 1998 další zastupitelský mandát a tedy ani nějakou funkci, měl potřebu tento stav a svůj následný odchod z politické scény zdůvodnit nějakým mým vlivem. Ano, může za to Dlouhý. Pokud vím, po odchodu z ODS kandidoval pan Beneš v komunálních volbách v Budějovicích za jiné uskupení, opět neuspěl, podobně jako mnozí další bývalí členové ODS, realizuje se tedy už jen v rámci svého profesního působení v sekretariátu viceprezidentky NKÚ, takže určitý efekt mu jeho někdejší politické aktivity přece jen přinesly.

V anketě Budějcké Drbny o nejlepšího primátora Českých Budějovic ale respondenti Miroslavu Benešovi dali nejvíc hlasů...
To je jistě úspěch, který pana exprimátora potěšil a já mu k němu gratuluji. Je ovšem zřejmé, že názor občanů v anketě a ve volbách není totéž.

ČTĚTE TAKÉ: Za Beneše se stavělo i bez dotací. Bývalý primátor je už ale bez ambicí a městu nepomůže

Ještě je tu druhá část úvodní otázky - váš údajný vliv na politické dění v Budějcích. Proč se podle vás toto téma stále objevuje?
Myslím, že důvody nejsou příliš složité. Když pominu zcela prokazatelný fakt, že jsem nikdy nebyl občanem města České Budějovice, takže jsem nikdy nebyl ani v zastupitelstvu, ani v žádném ze statutárních orgánů městských společností. Logicky jsem tedy z těchto pozic nemohl nic ovlivnit.  Dalším důvodem je pak fakt, že pro některé členy jiných politických stran a hnutí je mnohem jednodušší označit za viníka či strůjce nějakého stavu někoho jiného. Místo toho, aby dokázali přijmout a přiznat svou odpovědnost, a to jak politickou, tak morální.

Můžete být konkrétnější?
Ano. Již několik let čtu nebo slyším různé smyšlenky o tom, že ovlivňuji různé záležitosti, včetně těch v Českých Budějovicích. Nikdy se však neobjevil jediný důkaz, který by potvrdil, že tomu tak je. A jestliže se dnes vůči mé osobě objevují veřejně deklarovaná nařčení, že stojím například za personálním složením některé z budějovických městských společností, pak by ti, kteří tuto dezinformaci šíří, měli svá tvrzení relevantně doložit. Protože ale nelze doložit něco, co fakticky neexistuje, potvrzují autoři zmíněných dezinformací jen svou vlastní politickou nekorektnost a negativní motivaci.

Odkud tedy pramení informace o tom, že ovládáte dění v Jihočeském kraji?
Vysvětlení je opět poměrně jednoduché. Jeho podstatu je nutno hledat v roce 2006, kdy tehdejší předseda ODS Mirek Topolánek přišel se svou účelovou rétorikou kmotrů, zákulisních hráčů. Účel, který tím sledoval, tedy odvrácení pozornosti od vlastních chyb a snahu udržet si svou mocenskou pozici, mu plánovaný výsledek nepřinesl. Ale média se s jeho rétorikou ztotožnila a zásadně pak ovlivnila myšlení a názory veřejnosti.

Tisk ale přece určoval názory společnosti vždycky.
Ano, tisk vždy hodně určoval dění a za dob totality byl i nástrojem politické moci, ale nárůst vlivu médií prostřednictvím internetu ve spojení s určitými politickými zájmy je v posledních šesti letech nevídaný. Názory a myšlení velké části veřejnosti bohužel neurčují skutečné hodnoty, výsledky nebo jen prostá znalost faktů, ale mediální či virtuální realita. Kdo, proč a s jakým cílem ji vytváří, nad tím už se veřejnost nezamýšlí, pouze pasivně přijímá předložené, často nepodložené, zkreslené a záměrně negativní zprávy. Záměrně neužiji slovo informace, protože relevantní informace by měla mít reálný základ a ověřitelnou hodnotu. Stačí se podívat, jak některé noviny píší o Hluboké nad Vltavou - místo informací o úspěšném městě s kvalitní infrastrukturou se v článcích objevují negativní zprávy a nepravdivé smyšlenky.

Úspěšnost, lépe řečeno nadstandardní podmínky Hluboké nad Vltavou, jsou ale připisovány právě vašemu vlivu. Je tedy úspěch Hluboké nad Vltavou vaší zásluhou?
Považoval bych za lichotivé, kdyby tomu tak bylo. Skutečnost je ale jiná. Podstatu úspěchu Hluboké nad Vltavou je nutno vidět v tom, že díky hlasům občanů v komunálních volbách má město v uplynulých dvaceti letech víceméně stejné vedení a tedy i realizaci dlouhodobé vize, koncepce, kontinuálního rozvoje. My jsme - množným číslem „jsme“, mám na mysli hlubockou ODS - vždycky dokázali najít shodu s ostatními subjekty, které ve volbách získaly zastupitelské mandáty. I když jsme měli vyšší počet zastupitelských křesel a mohli jsme utvořit koalici třeba jen se dvěma dalšími stranami, šli jsme cestou široké koalice, cestou kompromisů, dohody. Z devíti stran a politických hnutí je jich v koalici zastoupeno osm. Naším cílem bylo a je město, které pro své občany vytváří vysokou kvalitu života, a to v širokém spektru - od dostatku míst pro děti v mateřské a základní škole přes bezpečnost a klid ve městě, fungující komunální služby, úklid komunikací, veřejných prostranství, možnost kulturního, společenského, sportovního vyžití až po zajištění dobrých podmínek a péče pro občany v seniorském věku. Pokud se nám daří tento cíl naplnit, pak jedním z hlavních důvodů je dobrá spolupráce v městské koalici, a to nejen v tomto, ale i předešlých volebních obdobích. Tím je naplněna naše základní myšlenka, že politika na komunální úrovni má být tvořena ve prospěch města a jeho občanů. Ostatně jsem přesvědčen, že ani občané neposuzují práci jednotlivých zastupitelů podle toho, ke které straně nebo hnutí patří, ale právě podle toho, co zastupitelé pro občany a město dělají, jak rozhodují. Většina usnesení zastupitelstva bývá přijata jednohlasně, hlubočtí zastupitelé se věnují práci pro město a ne zbytečným politickým rozbrojům, které známe z jiných měst. Tady se nehraje na politikaření, na nějaké boje mezi stranami, rivalitu, tady je hlavním cílem taková spolupráce, která je směřovaná k dobrému hospodaření s městským rozpočtem, k zajištění služeb a podmínek, které už jsem zmínil. Proto je Hluboká nad Vltavou úspěšným městem.

Zdá se téměř neuvěřitelné, že by mohl být „recept“ na statut úspěšného města tak jednoduchý. Opravdu tomu tak je?
Ovšem. Primárně tomu tak skutečně je. Je ale potřeba vnímat věci v širších souvislostech, respektive konkrétních možnostech celkového vývoje. Například jsme mohli dlouhodobě vytvářet dobré podmínky pro soukromé investory, ať už při rozhodování o územním plánu, nebo v zajištění infrastruktury a v neposlední řadě vstřícnou komunikací s těmi, kteří v Hluboké nad Vltavou chtěli realizovat záměry, které byly pro město a občany přínosem. Dalším velmi podstatným segmentem rozvoje města bylo využití dotací z evropských fondů. Stalo se tak ale ne proto, že by v přidělování dotací byla Hluboká zvýhodňována, jak se v určité době opakovaně a zcela nesmyslně objevovalo v médiích. Důvod je opět zcela jednoduchý: město se začalo na možnost čerpání dotací připravovat už v době, kdy ještě možnost získání finančních prostředků z evropských fondů byla novou a neznámou oblastí. Už v roce 2003 jsme na městském úřadě měli pracovníka, který se na danou problematiku, legislativní postupy a přípravu projektů specializoval. Díky tomu jsme v různých dotačních výzvách mohli podat vyšší počet žádostí, kvalitně zpracovaných a tomu také odpovídal i relativně vyšší počet dotací, které jsme ve srovnání s jinými městy a obcemi získali. Rozvoj města do současného stavu pak ovlivnily ještě i další faktory. Nemyslím, že je nutné vyjmenovat všechny.

Stále ve svých odpovědích jeden faktor vynecháváte - vaše zásluhy nebo velký podíl, který na rozvoji města máte. Proč?
Protože, jak už jsem řekl, o kvalitu života v Hluboké nad Vltavou se v průběhu minulých let zasloužili všichni zastupitelé a radní. A také proto, že působení ve funkci místostarosty není o zásluhách, ale o práci a odpovědnosti. A výsledek nemohu hodnotit já, výsledek opakovaně v komunálních volbách hodnotí občané města.

Štítky Pavel Dlouhý, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Jihočeský kraj, Miroslav Beneš, koalice, ODS, Agrární komora České republiky, dotace, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dlouhý: Nikdy jsem nebyl občanem Českých Budějovic  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.