Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POVODNĚ 2002: Něco podobného se může opakovat, myslí si podplukovník Zbyněk Koza

Zástupce náčelníka štábu 15. ženijního pluku Bechyně podplukovník Zbyněk Koza sice nebyl nasazen přímo v oblastech, které byly postiženy velkou vodou, podílel se však na evakuaci osob z dětského tábora. Očekává, že by se při současných změnách počasí mohly podobné povodně v budoucnu opakovat.

Pro tehdejšího velitele ženijní strojní roty šlo před patnácti lety o vůbec první setkání s povodněmi. „Do záchranných prací jako takových jsem byl zapojen jenom jednou, ale díky zastávané funkci jsem byl povolán do kasáren ihned po vyhlášení krizového stavu, kde jsem se pak řídil podle úkolů od velitele praporu nasazení sil a prostředků,“ popisuje Koza.

Zasahovat musel v době, kdy se voda dostávala do obce Koloděje nad Lužnicí u Týna nad Vltavou. „Bylo to v noci a mým úkolem byla evakuace dětí z dětského tábora do areálu Základní školy v Hlinecké ulici v Týně nad Vltavou,“ zmiňuje Koza, který naštěští nemusel při záchranářské práci řešit nějakou vážnější situaci. „Bohudík,“ říká se znatelnou úlevou. 


Stavba provizorního mostu.

Vojáci z povolání jsou na krizové situace dobře připraveni. Zbyněk Koza se sice na velkou vodu nikdy nepřipravoval, přesto však věděl, jak se chovat, když byl povolán k zásahu. „Výcvik strojníků a ženistů je vlastně jednou velkou přípravou na záchranné a likvidační práce,“ říká zástupce náčelníka štábu 15. ženijního pluku Bechyně. V pohotovosti byl týden. 

U podplukovníka Kozy už současné zprávy o povodních z roku 2002 vzpomínky příliš nevyvolávají. „Ale protože má 15. ženijní pluk v pohotovosti několik odřadů pro integrovaný záchranný systém, v hlavě se spíše začnou honit myšlenky na případné vyhlášení krizového stavu a nasazení vojáků,“ přidává s tím, že když se tehdejší záplavy zmíní, jako první se mu vybaví evakuace rodiny ze zatopeného sídliště v Písku a odjezd do kasáren v Týně nad Vltavou.


Stavba provizorního mostu.

A jaký moment ho nejvíce zasáhl a poznamenal? „Po opadnutí vody jsme začali provádět průzkum mostů poničených při povodních, a tak jsem mohl na vlastní oči vidět rozsah škod po celém Jihočeském kraji,“ vzpomíná Koza. Zároveň zastává názor, že podobné povodně se mohou ještě někdy vrátit. „Při změnách počasí, které jsou patrné, si myslím, že se něco podobného může opakovat. Otázkou je, jak budou účinná protipovodňová opatření,“ uzavírá.

Foto Armáda České republiky

Štítky povodně 2002, příběhy, rozhovor, zkušenost, vojáci, povodeň, Bechyně, Týn nad Vltavou, Koloděje nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POVODNĚ 2002: Něco podobného se může opakovat, myslí si podplukovník Zbyněk Koza  |  Povodně 2002  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.