Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlubocká zoo by se mohla dočasně ujmout medvěda, kterého chtějí na Zlínsku odstřelit

Medvěd, který se od září potuluje ve Zlínském kraji a trhá ovce, by mohl být dočasně umístěn v prostorách záchranné stanice pro hendikepované živočichy v Temelíně, kterou provozuje Zoo Hluboká. Hejtman kraje Jiří Čunek navrhuje, aby bylo zvíře odstřeleno. Proti tomu se ale ohrazují ochránci zvířat, kteří preferují jeho odchyt, při kterém nabídla pomoc také táborská zoo.

Na medvěda byla minulý týden na Vsetínsku nastražena odchytová klec, medvěd se však v posledních dnech pohybuje v jiné lokalitě. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek v pondělí uvedl, že kraj převzal vedení akce a chce medvěda odstřelit, protože se chová nezvykle - není plachý a odvažuje se do blízkosti lidí. O tom, že by medvěda někdo chtěl a bylo by možné ho někam umístit, nemá Čunek žádné informace.

„Dostávám stovky e-mailů z Prahy, abych medvěda ušetřil. Kolegové dostali úkol, aby hledali, jestli by si ho někdo nevzal. Kdybychom dostali signál, že je možné ho někam převézt a odevzdat, tak bychom o tom přemýšleli. Povolení k odstřelu zatím nemáme," uvedl Čunek.

Ukázalo se ale, že o medvěda by se na několik měsíců mohla postarat hlubocká zoo. „Medvěd může být dočasně a krátkodobě umístěn v prostorách záchranné stanice pro hendikepované živočichy v Temelíně, kterou Zoo Hluboká provozuje. Podmínky pro přijetí a dočasné držení velké šelmy jsou ve stanici sice vhodné, ale v žádném případě zde není možný dlouhodobý pobyt takového zvířete. Jeho umístění v Zoo Hluboká ale nepřipadá vůbec v úvahu,“ uvedla asistentka ředitele Michaela Ročovská.

Pomoc nabídla i táborská zoo

S odchytem medvěda by mohla pomoct táborská zoo, která ostře vystoupila proti jeho usmrcení. „Jsem velice pobouřen, že se o odstřelu medvěda nejen vážně uvažuje, ale že existují silné politické tlaky na urychlení tohoto barbarského činu. Příprava odstřelu za této situace je bez nadsázky srovnatelná s plánováním vraždy. Jde totiž zcela jasně o porušení zákona o ochraně přírody, který zabití kriticky ohroženého zvířete umožňuje jen v krajních případech, kdy medvěd přímo ohrožuje lidské životy, a zároveň byly vyčerpány všechny další možnosti. To se však nestalo, a proto je toto krajní řešení nepřípustné. Zvlášť, když už se pro medvěda našlo místo, kde by mohl být dočasně umístěn,“ neskrývá rozhořčení nad celou situací ředitel ZOO Tábor Evžen Korec s tím, že nabízí veškerou možnou pomoc při jeho odchytu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky medvěd, Zlínký kraj, Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou, Zoo Tábor, Zlínský kraj, Jiří Čunek, Zoo Hluboká, Temelín, okres Vsetín, Evžen Korec

Hlubocká zoo by se mohla dočasně ujmout medvěda, kterého chtějí na Zlínsku odstřelit  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.